Donderdag 18/08/2022

Waar eet Kurt Defrancq?

"Op dit moment heb ik het heel druk door de vele voorstellingen die nu speel van de kavijaks en de voorbereidingen voor mijn cabaretshow Koning Kurt. Dat betekent dat ik vaak niet thuis kan eten en noodgedwongen op restaurant moet. Omdat het niet altijd eenvoudig is om een goed adresje te vinden in de buurt van de zaal waar je speelt, ben ik op het idee van Waar eten culturo's? gekomen. Bovendien zijn niet alleen artiesten en technici voortdurend op zoek naar lekkere restaurantjes. Ook het publiek wil na afloop van een voorstelling vaak een pint gaan drinken. Omdat de cultuurconsument steeds mobieler geworden is, gaan mensen niet noodzakelijk in hun eigen stad of dorp naar het theater, waardoor ze vaak niet weten waar het leukste café of gezelligste eettentje is. Die zoektocht is nu voorbij dankzij het boek. Ik heb natuurlijk niet alle adresjes zelf uitgeprobeerd, daar heb ik geen tijd voor. Ik heb me laten bijstaan door een culinair journalist.

"Behalve voor het werk gaan we soms met het gezin eten. Al moet ik zeggen dat de keuken van mijn vrouw een grote concurrent is voor vele restaurants. Dat heeft als voordeel dat ik er het huis niet voor uit moet en dat het bijzonder lekker is.

"Ik heb een voorkeur voor restaurants die dichtbij zijn. Hoe het eruitziet, interesseert mij niet zo. Ik ben een alleseter wat het interieur betreft. Alleen James Last-muzak doet me soms walgen. Twee nabijgelegen restaurants zijn 't Patyntje en Den Groenen Staek. Ik moet er niet ver voor en het is er goed. In 't Patyntje brengen ze de betere brasseriekeuken: een mengeling van traditionele en verrassende gerechten. De specialiteit zijn de mergpijpjes. Het restaurant is ondergebracht in een oude koloniale villa met een prachtig terras, dat in de zomer een echte aanrader is. Het is ook een van de adresjes in mijn boek.

"Echt topklasse is dan weer 't Molentje in Zeebrugge. Daar kom ik graag. Net zoals in De Waterput. De baas kookt waanzinnig lekker en is bovendien een beetje gek.

"In sommige restaurants kom ik graag omdat het gerund wordt door vrienden. Dat is bijvoorbeeld het geval in De Bonte Koe. Henri, de chef, is een persoonlijke vriend. Zijn vrouw staat achter het fornuis en kookt heel lekker. Het is gewoon een leuke plek om te vertoeven.

"Hetzelfde geldt voor Falstaff. Ook daar is de uitbater, in dit geval Peter Daper, een goede vriend. Je kunt bovendien nergens zo lekker mosselen eten als daar. Wie graag vis en schaaldieren eet, gaat het best eens langs in De Oesterput. De sfeer is er heel ongedwongen. Je zit met je gat bij de zee en de kreeft is daar het best."

Kurt Defrancq is acteur. Sinds kort heeft hij ook een restaurantgids uit, Waar eten culturo's?

De Bonte Koe

Baron de Gieylaan 47-49

9840 De Pinte

09/282.27.93

Falstaff

Zeedijk 9

8380 Zeebrugge

050/54.67.62

't Molentje

Baron de Maerelaan 211

8380 Zeebrugge

050/54.61.64

De Waterput

Rondsaardstraat 1

8340 Oostkerke

050/59.92.56

't Patyntje

Gordunakaai 91

9000 Gent

09/222.32.73

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234