Woensdag 28/09/2022

Update

Waar kunt u hinder ondervinden van de staking?

Vooral bij De Lijn is er hinder. Beeld Photo News
Vooral bij De Lijn is er hinder.Beeld Photo News

De vakbondsacties van vandaag zorgen in heel Vlaanderen voor hinder. Een overzicht.

AJ

Openbaar vervoer

Bij De Lijn zorgen de stakingsacties voor hinder op bussen en trams. Omdat heel wat chauffeurs nog aan hun dienst moet beginnen, is het beeld echter nog verre van volledig, aldus de openbaarvervoermaatschappij. Ze raadt reizigers aan de website te raadplegen voor de actueelste stand van zaken. Ook via de Twitterpagina van De Lijn kunt u terecht voor actuele informatie.

Bij De Lijn in Antwerpen rijden ongeveer 8 van de 10 trams, van de bussen rijdt slechts de helft. In het noorden van de provincie en in Turnhout rijdt ongeveer 60 procent. Voor de regio Mechelen is om 6 uur de info nog niet beschikbaar.

In Gent is ongeveer 40 procent van de chauffeurs opgedaagd. Voor de regio rond Gent is nog geen info beschikbaar. In de rest van de provincie is er minder hinder. In de Vlaamse Ardennen rijden de bussen zo goed als normaal. In het Waasland rijdt ongeveer 80 procent, in Aalst ongeveer drie kwart.

Omstreeks 6 uur is in Vlaams-Brabant ongeveer 7 op 10 bussen uitgereden. In het Hageland op de assen Diest-Leuven en Aarschot-Tienen en in het Pajottenland is de hinder wat groter. Er is eveneens hinder in de omgeving van Brucargo (de vrachtluchthaven van Zaventem), door een stakingsblokkade moeten de bussen daar een omleiding volgen.

In de regio Brugge en aan de kust rijdt ongeveer 60 procent van de bussen. De info over de Kusttrams is nog niet beschikbaar. In de regio Kortrijk is ongeveer de helft van de chauffeurs uitgereden. In Roeselare is er zo goed als geen hinder.

In Limburg, tot slot, rijdt ongeveer 80 procent van de bussen. Er is hinder op een groot aantal streeklijnen in de hele provincie. De stadsnetten zijn eveneens verstoord, vooral in Genk en Hasselt. Ook in Sint-Truiden vallen ritten weg op de stadslijnen. Belbusreizigers ondervinden vrijdag in Limburg ook hier en daar hinder.

Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijden alle bussen, trams en metro's, maar reizigers moeten wel rekening houden met langere wachttijden.

Op het spoor is, zoals verwacht, weinig hinder. "Rond 6.30 uur rijden de treinen inderdaad redelijk normaal", zegt Infrabelwoordvoerder Thomas Baeken.

Luchthaven

Op Brussels Airport is de hinder op het passagiersverkeer door de aangekondigde vakbondsacties in de loop van de voormiddag toegenomen. "In totaal lopen om en bij de 120 vluchten, zowel aankomende als vertrekkende, vertraging op. Dat komt overeen met ongeveer 40 procent van alle vluchten", zegt woordvoerster Anke Fransen. "Gemiddeld gaat het om een vertraging van ongeveer 15 minuten."

Aanvankelijk werd vrijdagochtend weinig hinder gemeld op de luchthaven, omdat slechts een klein deel van het bagagepersoneel het werk had neergelegd. In de loop van de voormiddag is daar echter verandering in gekomen. Fransen waarschuwt er dan ook voor dat het bij vertrekkende vluchten mogelijk is dat een deel van de ruimbagage niet kan worden opgeladen. "Ook bij het afladen van de bagage moet rekening gehouden worden met vertragingen", klinkt het.

Ook op de vrachtluchthaven Brucargo is de hinder groot. "Het personeel heeft er blokkades opgesteld", zegt Fransen. "Ze bezetten twee rotondes en laten met mondjesmaat personeel en passagiers toe. Ook bussen van De Lijn worden doorgelaten, maar op enkele uitzonderingen na worden vrachtwagens er tegengehouden."

Ook Autogrill, dat verscheidene horecazaken op de luchthaven uitbaat, voert actie. Verschillende hotels zullen gesloten zijn.

Industrie en bedrijven

In heel wat grote bedrijven zullen vandaag wellicht stakingsacties georganiseerd worden. Dat zal vooral het geval zijn in metaal-, textiel- en voedingsbedrijven.

De stakingen zullen vooral in de grote bedrijven en multinationals voelbaar zijn. In sommige bedrijven staan niet alle vakbonden achter de stakingsplannen. In Audi Brussels bijvoorbeeld distantieert het ABVV zich van de staking. Door stakingen dreigt de komst van een tweede elektrisch model in het water te vallen, zo waarschuwt Hedwin De Clercq, ABVV-hoofdafgevaardigde bij de Brusselse autofabriek.

Antwerpen

In de provincie Antwerpen worden de stakingsoproepen massaal opgevolgd. Bij grote bedrijven als DAF, Van Hool en LU ligt de productie volgens de bonden volledig stil. Ook bij AXA Verzekeringen wordt intensief actiegevoerd, klinkt het. "Bij bedrijven als Stork en CG Power is er iets meer activiteit. In de meeste is er dus een quasi volledige opvolging door het gemeenschappelijk vakbondsfront", zegt ACV'er Marc De Hert.

Op verschillende plaatsen staan stakersposten voor de poorten. "Bij CNH zouden werkwilligen worden tegengehouden. Bij Umicore is er een 'walk of shame'. Mensen worden niet tegengehouden, maar wie aan het werk gaat, krijgt een fluitconcert en er worden ook bommetjes afgestoken. Bij de nachtploeg is een kwart aan het werk gegaan, maar de ochtendploeg is eigenlijk onbestaande, dus de productie ligt stil", vult Guy Vertommen (BBTK) aan.

Ook bij de voedingsbedrijven wordt er actiegevoerd. "Bij LU in Herentals is er geen productie. Een paar arbeiders is naar binnen voor magazijnwerkzaamheden. Bij Milka is een vijftiental personen binnen, maar of men kan draaien, betwijfel ik. Ook bij Plukon in Olen wordt niet gewerkt", zegt Jeffrey Goossens (ACV Voeding en Diensten). "Mensen geven hiermee een duidelijk signaal aan de regering en werkgevers dat men te veel verlangt. In de voedingsnijverheid werkt men al zeer flexibel. Bij bijvoorbeeld LU heb je een wat oudere populatie, maar wordt het te veel omdat uitstapregelingen onder druk staan."

Betogers verkleed als premier Charles Michel en VBO-voorzitter Pieter Timmermans in bed, tijdens een actie van de vakbonden voor het hoofdkwartier van de werkgeversorganisatie in Brussel. Beeld BELGA
Betogers verkleed als premier Charles Michel en VBO-voorzitter Pieter Timmermans in bed, tijdens een actie van de vakbonden voor het hoofdkwartier van de werkgeversorganisatie in Brussel.Beeld BELGA

Ook bij AXA Belgium, waar bij de verzekeringstak 650 jobs op de helling staan, staan stakersposten, zegt BBTK-secretaris Pascal De Bel: "Mensen van de bank gaan binnen. Bij de verzekeringen lijken er weinig opgedaagd en aan de computergegevens te zien zou ook van thuis uit weinig worden gewerkt, hoewel de sector nochtans moeilijker te mobiliseren is."

In gemeenschappelijk vakbondsfront volgt later op de dag een protestpicknick aan het Antwerpse stadhuis tegen de aanpak van het stadsbestuur in de sociale sector, onder meer over de aanbesteding van de daklozenzorg.

Ook de havenvakbonden plannen actie. Voorlopig zou verzameld worden op de Paardenmarkt voor een wandeling richting het stadscentrum, luidt het bij BTB (ABVV).

Bij de Antwerpse luchthaven in Deurne is voorlopig geen hinder gemeld en wordt er ook geen verwacht.

Oost-Vlaanderen

Bij Volvo Car Gent rolt vrijdag geen wagen van de band, onder meer ook omdat er gestaakt wordt bij op één na alle toeleveranciers. Bij Volvo Trucks in Oostakker worden ook geen vrachtwagens gebouwd.

Bij staalreus ArcelorMittal Gent worden enkel de installaties gevrijwaard. Er staat een grote stakerspost, enkel wie een oproepingsbrief heeft om de installaties om veiligheidsredenen draaiende te houden, wordt doorgelaten, zegt gewestelijk ABVV-secretaris Marc Staelens. Ook bij andere metaalbedrijven in de provincie, zoals Bekaert Aalter, wordt niet gewerkt. In de Denderstreek wordt onder meer gestaakt bij uitlaatproducent VDL in Aalst, bij Samsonite Oudenaarde worden geen koffers gemaakt

In de voedingssector staat er onder andere een stakerspost bij zuivelgigant Campina in Aalter. Er wordt ook gestaakt bij Coca-Cola in Zwijnaarde en veevoederproducent Versele-Laga in Deinze.

In Gent legt de helft van de parkeerwachters het werk neer. Bovenop de nationale syndicale actie, trekken ze lokaal aan de alarmbel over het wegvallen van een openbaarvervoerabonnement, waardoor ze veel meer moeten stappen, en vrezen ze door de grotere zones ook in moeilijkere buurten terecht te komen, terwijl ze nu al met agressie geconfronteerd worden, klinkt het bij ACV.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen hebben vakbonden her en der stakingsposten opgericht, maar de productie van de bedrijven komt meestal niet in het gedrang. Alleen bij het metaalbedrijf Dana Belgium in Brugge blijft de poort dicht. De actie bij Dana heeft veel te maken met de intentie tot collectief ontslag die een maand geleden werd uitgesproken. Veertig van de zowat 500 banen zijn bedreigd bij de producent van onderdelen voor zware werktuigmachines.

Er zijn in West-Vlaanderen voorts heel wat kleine acties zonder stakingspost, zoals bij Bombardier in Brugge, VDL in Roeselare en Sioen in Ardooie. De vakbondsmilitanten tonen er zich solidair met de nationale actie. Er worden veelal pamfletten uitgedeeld aan het personeel. Dat bevestigt onder meer Picanol in Ieper, waar de productie voorlopig niet in het gedrang komt.

Wallonië

Aan de fabriek van Caterpillar in Gosselies, die met sluiting wordt bedreigd, hebben zich meer dan 500 betogers verzameld. Vincent Pestieau, die aan het hoofd staat van de socialistische vakbond FGTB in Charleroi, hekelde "de fiscale cadeaus die de ondernemingen krijgen en de maatregelen om jacht te maken op werklozen". Nadien trok de stoet naar de Waalse zetel van technologiefederatie Agoria. Caterpillar kondigde op 2 september aan de productiesite in Gosselies te willen sluiten, met het verlies van 2.200 directe en enkele duizenden indirecte banen, vooral bij de onderaannemers, tot gevolg.

ING

De vakbonden bij ING, waar 3.500 banen verloren gaan, voeren actie bij het Brusselse hoofdkantoor van de bank. De werknemers van Record Bank, een filiaal dat zal worden geïntegreerd in ING, sluiten zich bij de actie aan. Ongeveer tweehonderd van de zevenhonderd ING-kantoren in België blijven vandaag gesloten. Honderden medewerkers hebben gehoor gegeven aan de oproep van vakbonden om te protesteren bij het hoofdkantoor van ING in Brussel. Record Bank meldt geen gesloten filialen, maar er zijn wel werknemers naar Brussel afgereisd.

Betogers voor het hoofdkantoor van ING in Brussel. Beeld EPA
Betogers voor het hoofdkantoor van ING in Brussel.Beeld EPA

Bouwsector

ABVV organiseert een ludieke actie aan de kantoren van de Confederatie Bouw en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Openbare diensten

In Waver, waar premier Charles Michel titelvoerend burgemeester is, houden de overheidsvakbonden een betoging. Volgens de politie waren er een kleine 3.000 deelenmers, vooral werknemers uit de openbare sector. Na de toespraken van de vakbondssecretarissen op de place Bosch is een deel van de betogers ongepland naar het stadhuis getrokken. Daardoor was het autoverkeer tijdelijk geblokkeerd in het centrum van Waver. Na de spontane bijeenkomst aan het stadhuis trok een deel van de manifestanten door naar de zetel van de MR in de avenue des Déportés, waar ze de ruiten met eieren bekogelden.

Er wordt in het algemeen weinig hinder verwacht bij de openbare diensten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234