Zondag 03/07/2022

Waarheid versus stereotype

De tentoonstelling Indian Summer bezoek je niet op een drafje. Sergio Purin, verantwoordelijke voor de afdeling 'Amerika' in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en tevens wetenschappelijk commissaris van de tentoonstelling, heeft kosten noch moeite gespaard om een zo exhaustief mogelijk overzicht te geven van de verschillende facetten van de cultuur van de Eerste Naties. Het gaat hier immers niet om een eenheidscultuur: de gebruiken, kunstvoorwerpen, organisatievormen en religieuze opvattingen van de Apachen verschilden bijvoorbeeld grondig van die van de Seminolen in Florida of de Irokezen in het Oosten. Aan de hand van zeshonderd archeologische en etnografische stukken - afkomstig uit de eigen KMKG-collectie en uit collecties van over de hele wereld - wordt een beeld geschetst van elk van de verschillende streken in Noord-Amerika: gaande van de bossen van het oosten, over de prairie in het midwesten en de woestijn in het zuiden.

Het gebruik van multimedia en reconstructies op ware grootte garandeert een levendige opstelling. Zo worden een tipi, een geheime rituele kamer, een zeilschip van de eerste Europese kolonisten en een huifkar gereconstrueerd. Op die manier worden de objecten voor het publiek in hun juiste context geplaatst. Er vinden ook heel wat activiteiten plaats in het kader van de tentoonstelling; er wordt 'live' een totempaal gekapt, er wordt gedanst, er worden traditionele wapens en typisch borduurwerk gemaakt.

De belangrijkste verdienste van de tentoonstelling is dat ze enerzijds wetenschappelijke grondigheid en correctheid verbindt met een verregaande toegankelijkheid en verstandige popularisering. Zo wordt de toeschouwer begroet door Sitting Bull, de bekendste van de Sioux-opperhoofden, om nadien meteen ondergedompeld te worden in de grote voor-Europese beschavingen van de Eerste Naties. Ook worden heel wat stereotypen over 'het rode volk' belicht en in hun juiste context geplaatst.

Voor de fans wordt het uitkijken naar de lezingen van binnen- en buitenlandse experts: Rik Pinxten over de kosmologie van de Navajo-indianen, Marian Vander Elst over het beeld van de indiaan in het Europese stripverhaal, Mireille Holsbeke over de Noord-Amerikaanse indianen als blank concept; Dries Van den Broucke over geesten, dansen en poppen van de Hopi en Dr. Frans Wojciechowski over de culturele overleving en verniewing bij de indianen in New England. Ten slotte houden op 25 maart de Amerikanisten van België hun eerste colloquium in het Jubelparkmuseum. Daags nadien sluit de tentoonstelling haar deuren.

Teksten: Karl van den Broeck

Indian Summer. De Eerste Naties van Noord-Amerika van donderdag 23 september 1999 tot 26 maart 2000 in het Jubelparkmuseum (KMKG), Jubelpark 10, 1000 Brussel. Toegang: 250/350 frank (6,20 tot 8,68 euro). Gratis voor kinderen jonger dan zes jaar. Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur, donderdagavond tot 22 uur. Gesloten op maandag, 1 en 11 november, 25 december en 1 januari.

Rondleidingen: 02/743.73.01 (plaatsbespreking verplicht). Catalogus: 320 pagina's, 890 frank (22,06 euro).

Bereikbaar: trein Centraal Station, Schuman, Merode (B-Dagtrips), metro Schuman of Merode; tram-bus: 20, 22, 61, 80, 81, 82. Ook ruime parkeergelegenheid voorzien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234