Donderdag 27/01/2022

Waarom een weerzien met je zoon niet altijd gelukkig is

De zoon die je 56 jaar geleden afstond voor adoptie ontmoeten voor hij bezwijkt aan kanker. Dat wil de biologische vader van Apple-topman Steve Jobs. Een soort harmonieus afsluiten. Maar zo gaat het jammer genoeg zelden. 'Te hoge verwachtingen zijn de grootste valkuil', waarschuwt psycholoog en adoptiedeskundige Bart Bisschops.

Als u nog niet wist dat Steve Jobs kort na zijn geboorte werd geadopteerd, dan weet u het nu. Zijn biologische vader, Abdulfattah John Jandali, zei in een interview met de New York Post dat hij graag en voor het eerst een koffietje met zijn zoon wil drinken. Niet zo'n goed idee om het zo aan te pakken, vinden adoptiespecialisten.

"Door in de pers aan te sturen op een ontmoeting, legt de man alle verantwoordelijkheid bij Steve Jobs. Zo bevestigt hij bijna een tweede keer dat hij afstand neemt van zijn kind", vindt psychotherapeute Claire Wiewauters, docent gezinswetenschappen aan de Hogeschool-Universiteit Brussel. Jandali haalt zijn Syrische roots aan als reden waarom hij te trots is om zelf contact te zoeken. Maar wie het kind dat hij ooit afstond in de ogen wil kijken, laat zijn trots beter varen. "Je moet over je fierheid geraken om je kinderen uit te leggen waarom je voor adoptie koos", weet Iris Vandenborne, coördinator van de adoptiedienst Gewenst Kind. "Schaamte en angst voor de reactie van de kinderen zie ik vaak terugkomen."

Hoewel het niet uitzonderlijk is dat ouders - meestal moeders - op zoek gaan naar hun kinderen op scharniermomenten in hun leven, lijkt het er nu toch op dat Jandali misschien zelf wat hoopt te winnen bij de ontmoeting met zijn bekende zoon. Al ontkent hij dat. "Het gebeurt jammer genoeg dat ouders door geld worden aangetrokken", bevestigt Wiewauters.

Zo loopt het gelukkig niet altijd. De meeste ouders die opnieuw contact zoeken met het kind dat ze afstonden, weten niet hoe goed of slecht hun zoon of dochter uitgroeide. Ze zoeken vooral bevestiging dat ze de juiste keuze maakten of willen hun kind vertellen waarom ze hun beslissing namen. Ze hopen op een vergeving, op een herstelde relatie.

De kans dat het zover komt is nochtans klein. "Te hoge verwachtingen zijn de grootste valkuil", waarschuwt psycholoog en adoptiedeskundige Bart Bisschops. "De bouw van de identiteit van het kind gebeurde bijvoorbeeld helemaal anders dan als ouders het zelf zouden doen." Het soort filmscenario's - waarbij volwassen kinderen hun biologische ouders na al die jaren om de hals vliegen - ligt dus meestal ver van de waarheid. "De ontmoeting is vaak verhelderend omdat je antwoorden krijgt op vragen die al lang op je maag lagen, maar meestal blijft er daarna alleen het soort relatie over dat je hebt met een verre oom", zegt Bernard Van Steenkiste, voorzitter van de Vereniging voor Kind en Adoptiegezin.

Maar het is helemaal nog niet zeker dat het voor Steve Jobs en zijn vader ooit zover komt. Dat Jobs zijn zus wel al meer dan 20 jaar geleden ontmoette, doet vermoeden dat hij geen zin heeft om de banden met Jandali aan te halen. Jobs is hierin geen uitzondering. Geadopteerde kinderen hebben in veel gevallen geen behoefte aan een tweede paar ouders. Of ze blijven hun zogeheten afstandsouders het altijd kwalijk nemen dat zij niet bij hen werden opgevoed.

"Daarom is het beter dat aanvragen tot hereniging verlopen via tussenpersonen", tipt Wiewauters. "Zij kunnen de ouders uitleggen dat ze de afwijzing niet persoonlijk moeten opvatten. Het is normaal dat iemand die zoals Steve Jobs aan kanker lijdt liever afscheid neemt van de mensen met wie hij 56 jaar lang leefde dan van iemand die alleen symbolisch aanwezig was."

Er is tegelijk een goede reden waarom Jobs zijn vader misschien wél in de armen wil sluiten, denkt Vandenborne. "Het schijnt dat je aan het einde van je leven vergevingsgezinder wordt. Dan is het goed om harmonieus af te sluiten. Je vader ontmoeten, is dan een logische stap."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234