Donderdag 29/09/2022

Waarom er ruzie is over uw spaarboekje

Wat wil Geens veranderen?

Vandaag wordt een deel van de rente (tot 1.880 euro per persoon) op spaarboekjes niet belast. Die belastingvrijstelling zou uitgebreid worden naar rente op andere spaarproducten zoals kasbons, obligaties, aandelen en de nieuwe volksleningen. Nu wordt op die inkomsten uit kasbons, obligaties en aandelen standaard 25 procent roerende voorheffing betaald. Op de rente op de volkslening 15 procent. Een uitbreiding van de belastingvrijstelling wordt aanbevolen in een rapport van de Nationale Bank (zie kader).

Is dit een stap naar een vermogenskadaster?

In de eerste plannen van Geens moest wie de belastingvrijstelling tot 1.880 euro nog wilde krijgen, zijn bank laten doorgeven hoeveel inkomsten hij haalde uit alle spaarproducten. Spaarboekjes, kasbons, obligaties: alles. Op die manier gaf de klant zijn anonimiteit prijs. De belastingdienst zou de verschillende rekeningen en de bedragen daarop kennen. Wie zijn anonimiteit wilde behouden, kon geen aanspraak meer maken op de fiscale vrijstelling.

Op deze manier werd een achterpoortje gesloten waar veel Belgen gebruik van maken: ze openen meerdere spaarboekjes om niet tegen het plafond van 1.880 euro te botsen. De liberalen verzetten zich echter heftig op dit punt. Voor hen was dit de eerste stap naar een vermogenskadaster.

Geens komt nu met een ander voorstel, waarbij spaarders niet moeten aangeven hoe veel er op hun spaarrekening staat. Wie alleen de bestaande belastingvrijstelling wil voor de rente op zijn spaarboekje, moet niets aangeven. Alles blijft dan bij het oude. Wie het voordeel ook wil voor andere spaarproducten moet op zijn belastingaangifte aangeven hoe veel rente hij ontvangt uit zijn obligaties, kasbons enzovoort. Voor zijn spaarboekje moet hij dat niet doen.

De fiscus zou wel vragen dat de spaarder onder ede verklaart op de belastingaangifte dat hij onder de grens van 1.880 euro blijft (met de rente op de spaarboekjes bijgeteld). Daarmee moet dus minder transparantie gegeven worden en komt Geens tegemoet aan de kritiek.

Waarom zo'n haast?

Geens wil de spaarhervorming nu meteen afkloppen onder de regeringspartijen. De hervorming zou dan ingaan vanaf 2015. De partij heeft naar eigen zeggen haast omdat de herstellende economie nood heeft aan nieuwe investeringen uit de ondernemerswereld. En die investeringen komen er alleen als de banken daar voldoende middelen voor willen vrijmaken.

Extra beleggingen in kasbons en obligaties geven bankiers meer zekerheid op lange termijn. Zeker nu de nieuwe bankenwet ervoor zal zorgen dat bankiers extra goed moeten oppassen met het geld op spaarboekjes. Een aantal partijen wil de fiscaliteit het liefst pas hervormen na de verkiezingen. Geens vreest dat een spaarhervorming dan te laat komt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234