Dinsdag 16/08/2022

'Waarom mag het Vaticaan de mensenrechten ongestraft aan zijn laars lappen?'

Het voornemen van het Vaticaan om homo's uit de seminaries te weren (DM 21/9), zet kwaad bloed. De rondzendbrief die paus Benedictus XVI voor de bisschoppen klaar heeft, ruikt volgens een aantal dissidente priesters wel heel erg naar discriminatie. Ze vinden dat de politiek Rome niet ongestraft een loopje met de mensenrechten mag laten nemen.

"Pure discriminatie", noemt Rik Devillé de op til zijnde instructie van het Vaticaan. "Ik vind het celibaat al een stap te ver. Rome heeft niet het recht om te tornen aan fundamentele levenskeuzes. Maar homo's het recht ontzeggen om priester te worden, gaat helemaal te ver. Of iemand homoseksueel of heteroseksueel is, zegt absoluut niets over zijn kwaliteiten als priester."

De pastoor van Buizingen ziet het Vaticaan verder evolueren in de foute richting. "Homo's liggen natuurlijk al langer onder vuur, dat is geen nieuw gegeven. Maar met paus Benedictus XVI zal de situatie er niet op verbeteren. De conservatieve lijn wordt alleen maar strenger en ik zie daar de komende jaren nog geen verandering in komen."

Toch maakt Devillé zich niet al te veel zorgen over de lijnen die de nieuwe paus uitstippelt. "Wat is Rome? Wie houdt nog rekening met wat het Vaticaan allemaal communiceert, buiten de journalisten? Het laat de priesters in Vlaanderen koud wat Benedictus XVI ons denkt te moeten opleggen. De meeste priesters zullen het niet openlijk toegeven, en de bisschoppen al helemaal niet, maar neem van mij aan dat het hen nauwelijks nog interesseert welke regels het Vaticaan invoert.

"Ik vraag me trouwens af hoe je kunt controleren of kandidaat-seminaristen homoseksueel of heteroseksueel zijn. Gaan ze daar in Rome misschien een machine uitvinden waarmee je iemands geaardheid kunt testen? Het Vaticaan schiet zich trouwens in eigen voet. Als de rondzendbrief streng wordt nageleefd, vrees ik dat de bisschoppen het merendeel van de seminaristen naar huis moeten sturen."

'Politici hebben kerk het recht gegeven om te discrimineren'

Norbert Bethune vindt de houding van het Vaticaan tegenover homo's hypocriet. "Door het celibaat op te leggen, heeft het Vaticaan het heteroseksuele mannen bijna onmogelijk gemaakt om priester te worden. Ze moeten op veel te jonge leeftijd eigenlijk beloven dat ze nooit meer zullen evolueren. Dat is een onmenselijke eis. Voor homo's geldt het celibaat natuurlijk ook, maar een priester die een relatie heeft met een vrouw kan dat nu eenmaal veel moeilijker verstoppen. Twee mannen die samen zijn, werden altijd oogluikend getolereerd. Schaf het celibaat af en het evenwicht tussen heteroseksuele en homoseksuele priesters wordt automatisch hersteld.

"De houding van paus Benedictus XVI is natuurlijk onaanvaardbaar. Of het nu gericht is tegen gehuwden, vrouwen of homo's, elke vorm van discriminatie is verwerpelijk. Het Vaticaan mag mensen niet beoordelen op hun geslacht, geaardheid of levensstatus. Laat hun kwaliteiten en hun bekwaamheid primeren. Dat is de enige manier om opnieuw mensen naar de kerk te lokken. Zo werken we bij Rent A Priest en onze aanpak slaat aan."

Bethune vindt dat ook de politiek de hand in eigen boezem moet steken. "Waarom mag het Vaticaan de mensenrechten ongestraft aan zijn laars lappen? De politiek heeft de kerk zelf het recht gegeven om te discrimineren. Je moet niet eens het concordaat opzeggen, het volstaat om ook de kerk de wet te laten naleven. Elke meerderheid staat zomaar toe dat de wetten niet gelden voor de kerk, zelfs als de liberalen of de socialisten aan het roer staan blijft dat recht overeind. Het bewijst maar dat het Vaticaan nog altijd veel machtiger is dan de mensen denken."

'Moeten we geen sancties treffen?'

"Een bijzonder gevaarlijk manoeuvre van het Vaticaan", zucht Staf Nimmegeers. "De homofobie steekt opnieuw de kop op, dat merk je ook aan het verzet tegen het homohuwelijk of het recht op adoptie door homokoppels. Eerst werden de vrouwen gediscrimineerd, nu richt paus Benedictus XVI zijn pijlen op de homo's. Hij gaat dwars tegen alle nieuwe verworvenheden in de wetenschap en het recht in.

"De plannen om homo's uit de seminaries te weren, zijn een pijnlijk bewijs van de ruk naar nog meer conservatisme in het Vaticaan. Dat staat buiten kijf. Ik had ook niet verwacht dat een 78-jarige rigide inquisiteur zich nog zou ontpoppen tot een verdraagzame paus. Benedictus XVI heeft pas nog een beeld van de stichter van Opus Dei onthuld. Tja, dan weet je genoeg.

"Maar dit is niet alleen een probleem in Rome. Als kardinaal Danneels zou worden opgevolgd door de Naamse bisschop Léonard, wordt ook in ons land een oerconservatieve figuur het gezicht van de katholieke kerk. Dan zie ik wel een scheuring ontstaan."

Nimmegeers meent dat de houding van het Vaticaan ook politieke vragen doet rijzen. "We hameren er voortdurend op dat moslims de mensenrechten moeten erkennen. Als een imam doet wat Benedictus XVI nu van plan is, is het land te klein. Maar voor de katholieke kerk worden blijkbaar andere normen gehanteerd. Ik vraag me af of we geen sancties moeten treffen? Welke, daar wil ik me nog niet over uitspreken. Maar ik ga hier zeker met andere politici uit andere partijen over praten. We kunnen het niet aanvaarden dat het Vaticaan de mensenrechten niet erkent en respecteert."

Jeroen Verelst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234