Maandag 27/06/2022

Waarom sterke vrouwen een sterke man willen

Een nieuwe episode uit Sex and The City? Misschien. Maar het is ook het thema van het zelfhulpboek van de Duitse psychologe Maja Storch. De schrijfster worstelt er met de vraag waarom sterke vrouwen zo moeilijk een man vinden die aan hun behoeftes beantwoordt.

Brussel / Van een medewerkster

Cathérine Ongenae

Waarom sterke vrouwen naar een sterke man verlangen, is de hamvraag in het zelfhulpboek van de Duitse psychologe Maja Storch. Inderdaad. Waarom? Het leek me een interessant probleem. Zo één waarover je onder vriendinnen wel een paar uur kunt doorbomen. Want wat is dat toch met die mannen? Ze willen een sterke vrouw. Een straffe madam die niet op haar mondje is gevallen, die in staat is haar eigen boontjes te doppen en van het leven kan genieten. Tot ze haar enkele maanden kennen en de strijdvaardige dame van de wereld op een avond in tranen thuiskomt. Zomaar, zonder reden. Correctie, een op het eerste gezicht niet nader te verklaren reden. Want er is niets wereldschokkends gebeurd: ze heeft een leuke baan met verantwoordelijkheid en toffe collega's. Leuke vrienden ook, en een volle kleerkast. En boven alles: ze heeft hem. Waarom is ze dan zo aan het snotteren? Is het misschien de tijd van de maand? Moet dat een sterke man voorstellen? Hm, lekker sappige clichés geserveerd met een portie kaas en wijn, het kan zo'n deugd doen. Geen wonder dat ik me al verlekkerde op een dosis lectuur die de lachspieren stimuleert.

Maar dan had ik de titel van het boek nog niet goed gelezen, en het boek zelf ook niet. Want waar gaat het hier om? Over het feit dat hoger opgeleide, geëmancipeerde (en volgens de schrijfster dus sterke) vrouwen er maar niet in slagen een duurzame, succesvolle relatie met een man op te bouwen. En dat dat niet zozeer ligt aan de mannen die zich bedreigd voelen, maar aan de vrouwen zelf. Beweert de tekst op de achterflap. Over de zelfbewuste vrouw die diep vanbinnen eigenlijk een zwak meisje is dat Barbie heet en telkens opnieuw valt voor machomannen. Voor zwervende wolven, zoals Storch hen op pagina 11 noemt. Pas als dat innerlijke hulpeloze kindvrouwtje ook geëmancipeerd is, zal zij in staat zijn dat patroon te doorbreken. En hoe ze dat dan moet doen? Gewoon het boek lezen en de richtlijnen volgen, zouden moeten volstaan om je relationele capaciteiten op een gunstig niveau te krijgen, belooft Storch. Het zal niet gemakkelijk zijn, het kan zelfs een pijnlijk proces worden, voegt ze er nog optimistisch aan toe. Maar aangezien alleen sterke vrouwen haar boek in handen nemen, mag dat volgens haar geen al te groot obstakel vormen.

Kijk, van zo'n doe-het-zelfhulpboeken over relaties komen mijn nekharen spontaan overeind. Zeker als ze een cover hebben waar een treurig kijkende vrouw die schijnbaar net wilde gaan fitnessen de hand reikt aan een man in bloot bovenlijf en met een al even trieste hondenblik. Waarbij ook meteen alle mogelijke varianten op de avonturen Mars en Venus van John Gray op mijn innerlijke computerscherm verschijnen (mijn innerlijk zwak meisje ken ik nog niet, maar ze heeft gelukkig een computer).

Ik geef het toe, met zo'n houding heeft het boek op voorhand al geen schijn van kans meer, maar ik heb me er, enkel en alleen voor het belang van uw huiselijk geluk, doorgeworsteld. En ik heb me vragen gesteld. Véél vragen. Vanaf pagina 1 al, waar je met een citaat van Camilla Paglia diets wordt gemaakt wat een sterke vrouw is. Of beter: wie. Madonna zou een schoolvoorbeeld zijn. Omdat zij als complexe, moderne vrouw (volgens Paglia haar allergrootste verdienste) de problemen en spanningen waarmee een ambitieuze vrouw vandaag wordt geconfronteerd, onderzoekt. Ze twijfelt tussen overheersen of zich onderwerpen, kan maar niet beslissen of ze als bedgenoot een slaaf of een despoot wil.

Sprakeloos? U bent niet de enige. Ik wil niet beweren dat Madonna geen sterke vrouw is, integendeel. Alleen heb ik zo mijn bedenkingen bij Storchs definitie van een sterke vrouw. Ze heeft gelijk als ze zegt dat een sterke vrouw iemand is die haar mannetje kan staan, die levenslustig is, die opkomt voor haar eigen belangen. Maar wat mij betreft, hoeft ze niet per se gediplomeerd te zijn of een succesvolle carrière te hebben, zoals het boek beweert. Dat zou toch al te elitair zijn? En betekent emancipatie per definitie seksueel actief zijn? De vrouwen uit de derde wereld zullen blij zijn dat te horen...

Een kleine rondvraag binnen mijn vriendenkring leverde een genuanceerdere en juistere definitie. Een sterke vrouw is inderdaad iemand van de wereld, met verscheidene doelen in haar leven (op het gebied van carrière, familie of waar een vrouw ook van mag dromen). Zij zal er ook vastberaden naar streven die doelen te verwezenlijken. Maar dat betekent niet dat ze een harde tante is, een hardcore feministe of een mannenhaatster. Integendeel, een sterke dame zal haar vrouwelijke, zachte kant niet wegmoffelen om iets te bereiken in deze wereld. Alsof vrouw zijn, in de zin van wat het woord allemaal bevat, iets is waar je je voor moet schamen. Een sterke vrouw huilt bijvoorbeeld wel eens, met of zonder reden, en ze is niet te beroerd dat toe te geven. En wat dan nog? Is een vrouw pas sterk als ze haar tranen in stilte plengt? Of is het een dulle griet die in haar frustratie anderen manipuleert, zodat ze zich toch machtig voelt? Dat leek ons toch veeleer egoïstisch.

Maar goed. Om terug te keren op het romantisch dilemma dat Maja Storch ons voorlegt: wat is het toch dat 'sterke vrouwen' ertoe dwingt telkens opnieuw voor de foute man te vallen? Met behulp van oerpsycholoog Carl Gustav Jung geeft ze daar een antwoord op. Dat wil zeggen: het antwoord komt pas op het einde van het boek (op dat gebied mag ze zeker haar kans wagen in het suspensegenre), en gebruikt ze zo'n 180 pagina's om de Jungs uitgebreide theorie in haar kader te passen. De archetypes, de animus, de schaduw, de projectie en de symboliek in dromen: ze passeren allemaal de revue. En het klassieke sprookje, natuurlijk, in dit geval dat van het meisje zonder handen (veruit het beste hoofdstuk in het hele boek). De personages (een lief, hulpeloos meisje, haar vader, een verliefde koning, de duivel, engelen en de moeder van de koning) worden tot op het bot ontleed en vergeleken met de verschillende gedaanten waarmee we ons op een bepaald punt in ons leven zouden kunnen identificeren. Verrassend is dat de moeder van de koning er nog het beste uitkomt, omdat, en daar kan ik me wel in vinden, zij de enige in het verhaal is die in staat is haar eigen beslissingen te nemen en haar eigen regels te stellen. Maar over een echtgenoot voor deze krasse oma wordt niet gerept, dus wat goede raad in verband met mannen betreft, mogen we nog steeds op een houtje bijten. De moraal van het verhaal is volgens de psychologe dat een vrouw haar lot in eigen handen moet nemen, en de man zijn masker moet laten vallen. Van wollig taalgebruik gesproken.

Wat Storch ons probeert te vertellen, is dat in ieder van ons een hulpeloos meisje woont dat nog steeds op zoek is naar de erotische band die ze met haar vader, de patriarch (die trouwens ook in ons woont), had. Zolang dat troosteloze kind in ons niet opgroeit en de patriarch geen toontje lager gaat zingen, zullen we ons in de armen van onbereikbare, bazige en egoïstische mannen blijven werpen, en zullen we in geval van een nieuwe mislukking agressiever en agressiever worden tegenover het manvolk. Wat de kans op een fijne relatie natuurlijk geringer maakt.

In termen van psychologie klinkt dat allemaal vrij logisch, maar als ik al een jungiaanse analyse zou willen, opteer ik toch liever voor the real thing.

Om nog even terug te komen op de vraag die me nu al dagen bezighoudt, en waarmee ik mijn omgeving heb geteisterd: de échte reden waarom vrouwen graag een sterke man willen, is heel eenvoudig. Wat heb je nu aan een dweil zonder ruggengraat?

Waarom sterke vrouwen verlangen naar een sterke man. Maja Storch. Uitgeverij Agora/Lannoo. ISBN 90 209 4455 x

Een sterke vrouw hoeft niet per se gediplomeerd te zijn of een succesvolle carrière te hebben, zoals het boek beweert

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234