Woensdag 18/05/2022

Waarom toch altijd mannen op televisie?

Een tv-debat over vrouwenrechten in Saudi-Arabië met enkel mannen aan tafel. Het was donderdag goed voor protest op sociale media, en critici zwaaiden met cijfers over het aantal vrouwelijke gasten in De afspraak. 'Nu er meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen zijn, moet dat beter.'

Volksvertegenwoordiger Egbert Lachaert (Open Vld), medisch filosoof Ignaas Devisch en musicoloog Bart Demuyt zaten rond de tafel bij Bart Schols om het te hebben over, onder andere, de controversiële toetreding van Saudi-Arabië tot de VN Vrouwenrechtencommissie.

Lachaert was 'op de afspraak' omdat de voorzitter van zijn partij, Gwendolyn Rutten, stelt dat ons land met Saudi-Arabië geen zaken meer zou mogen doen, terwijl het de Saudi's wel mee in die vrouwenrechtencommissie gestemd heeft. Daar wilden Schols en zijn team het logischerwijs met een liberaal over hebben.

Ook opiniemaker Devisch kon zijn mening over de kwestie laten horen.

Presentator Schols besefte dat er iets niet pluis was en sloot af met: "Dank meneer Lachaert om in te vallen, want Annemie Turtelboom heeft moeten afzeggen. Anders hadden we het ook met een vrouw over vrouwenrechten kunnen hebben." Waarop Lachaert grapte: "Ik heb mijn best gedaan als man."

Maar op Twitter vonden sommige kijkers het niet grappig. Wendy Kroy postte een foto van een conferentie in Saudi-Arabië, met alleen mannen, en schreef: "De redactie van #deafspraak spiegelde zich wellicht aan deze conferentie voor de samenstelling van het panel van deze avond."

Kroy is de auteursnaam van blogster Ingrid Verbanck. Zij stond mee aan de wieg van de feministische discussiegroep 'Niet in mijn pretpark'.

Veel andere twitteraars, zoals Chris Dusauchoit, kwamen met gelijkaardige commentaren. Onder hen waren er nog wel wat vrouwen en mannen die met 'vrouwenzaken' bezig zijn. Ook zij laten zich snel en luid horen wanneer het misloopt.

Een van hen is Evelien Chiau, medewerkster van het onlinemagazine Charlie, dat zich specialiseert in 'vrouwenzaken' en feminisme. Zij reageerde een paar keer en leek wel de leidster van een feministisch tegenoffensief.

Mannelijke opiniemakers

"Dat klopt niet, hoor", zegt Chiau. "Ik kan me voorstellen het zo lijkt omdat verschillende mensen die reageerden bezig zijn met vrouwenrechten. Maar het is niet georganiseerd verzet. Het is gewoon eigen aan Twitter dat vooral je eigen volgers reageren, en de mijne zijn vaak mensen met interesse voor dit thema. Dit keer viel wel op dat er eveneens vanuit veel bredere hoek is gereageerd. Het was dan ook gênant."

Chiau blijkt hoe dan ook zelf goed georganiseerd. Want toen de programmamakers te midden van de Twitter-steekvlam benadrukten dat het om een spijtige uitzondering ging omdat Turtelboom op het laatste had afgezegd en was vervangen door Lachaert, tweette ze: "Alle begrip voor een gast die last minute moet afzeggen, maar sinds 29/8/16 waren slechts 130 van 457 gasten in De afspraak vrouwen." Ze postte ook een link naar een document met daarin cijfers over de man-vrouwratio in het programma.

Over die cijfers zegt Chiau: "Op vraag van een vriendin, die zich eraan ergerde dat je meer mannen dan vrouwen in De afspraak ziet, ben ik dat dus sinds eind augustus vorig jaar gaan bijhouden. Het resultaat vind ik onaanvaardbaar. Er zijn nu meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen en als het over maatschappij en politiek gaat, ken ik echt wel veel vrouwen die daarover iets zinnigs kunnen vertellen. Waarom toch altijd weer vooral mannen opvoeren?"

Bij de VRT zijn ze zich van het euvel bewust. "Gisteren (donderdag, BDB) was het echt jammer. We hadden een liberaal nodig, en Turtelboom zegde net voor de uitzending af door ziekte", zegt hoofdredacteur tv-duiding Steven Samyn. "Alle vrouwelijke liberalen en ook enkele journalistes zijn toen opgebeld maar niemand wilde of kon."

Samyn benadrukt dat "zeker de redactie van De afspraak moeite doet om voldoende vrouwen aan bod te laten komen. Uitzendingen met drie mannelijke gasten zijn zeldzaam, deze redactie doet daar bewust een inspanning voor. Het vaste team bestaat trouwens uit één man en vier vrouwen."

Over de cijfers van Chiau zegt hij: "Het klopt dat er nog altijd meer mannen dan vrouwen aan tafel zitten. De wereld van opiniemakers blijkt nogal mannelijk. Dat zie je ook aan de opiniepagina's in kranten. Er staat nu wel een nieuwe vrouwelijke generatie op, maar wij merken dat vrouwen simpelweg moeilijker op de voorgrond treden en in de studio te krijgen zijn, al blijven we daar absoluut ons best voor doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234