Donderdag 06/10/2022

Walter Couvreur wordt nieuwe baas van Radio 3

Radio 3, de cultuurzender van de VRT, heeft een nieuwe baas. De 41-jarige Walter Couvreur zal de komende maanden een tandem vormen met huidig nethoofd Pieter Andriessen. Ook al staat deze aanstelling helemaal los van de 'problemen' waarmee Radio 3 momenteel te kampen heeft, toch wordt deze operatie gezien als een veelbetekenend signaal aan de buitenwacht dat het de publieke omroep menens is met de vernieuwing van de cultuurzender. Eerder bevestigde ook de raad van bestuur van de VRT een aantal krachtlijnen voor een vernieuwde Radio 3.

Deze aanstelling kan volgens huidig Radio 3-nethoofd Pieter Andriessen een vreemde situatie lijken, want "ik ben nog niet weg en er is al een nieuwe". De omstandigheden zijn dan ook speciaal. Pieter Andriessen gaat weliswaar pas over een jaar met pensioen, maar het nethoofd van Radio 3 is zwaar ziek en heeft zelf de VRT-directie verzocht om eerder al voor zijn opvolging te zorgen. De publieke omroep stelde daarop de vacature voor iedereen open. Vervolgens hebben zich de voorbije maanden 58 gegadigden aangediend. Maar op basis van het curriculum, de beleidsnota en de ervaring viel de keuze uiteindelijk op een medewerker van Radio 3 zelf.

Volgens programmadirecteur Marleen Bergen was Walter Couvreur de enige kandidaat die aan alle belangrijke criteria voldeed. "We hebben iemand met managementskwaliteiten nodig om een groep van een vijfenveertigtal mensen te kunnen leiden", zo stelt Marleen Bergen. "Uiteraard moet het ook iemand zijn met culturele inhoud. En tegelijk is het van het grootste belang dat het nieuwe nethoofd weet wat radio maken is. En het is niet evident dat je die mensen buitenshuis vindt." Het feit dat Walter Couvreur al meermaals aan de basis lag van vernieuwingen bij Radio 3, speelde zeker ook in zijn voordeel.

Walter Couvreur studeerde kunstgeschiedenis en musicologie aan de RU Gent. In 1984 begon hij als losse medewerker bij Radio 1 voor programma's als Goede Morgen, het dagelijkse klassieke ochtendprogramma, en Rond de Kiosk, het wekelijkse magazine over blaasmuziek. Vanaf 1987 werkte hij voor Radio 3. Hij stond ondermeer aan de wieg van Drieklank, Tafelmuziek, Gran Partita en de cd-programma's De Zilveren Vloot en Het Eerste Oordeel. Walter Couvreur is ook actief in het Vlaamse concert- en verenigingsleven.

Volgens Pieter Andriessen heeft deze operatie niets te maken met de geplande bijsturing van Radio 3. Hij krijgt het er trouwens stilaan op zijn heupen van dat de zender de laatste tijd voortdurend wordt voorgesteld als het zorgenkindje van de VRT. Uit het recentste luisteronderzoek van RadioScan bleek dat de cultuurzender een dagbereik had van nog amper 76.000 luisteraars en dat het marktaandeel slechts één procent bedroeg. Sindsdien wordt er duchtig gespeculeerd over de toekomst van Radio 3, zelfs tot in het Vlaams Parlement. De directie en de raad van bestuur van de VRT stelden evenwel klaar en duidelijk dat het bestaansrecht van Radio 3 niet op losse schroeven wordt gezet. Wel moet het net vernieuwd worden.

Huidig nethoofd Pieter Andriessen vindt dat de evidentie zelve. "Ik ben tien jaar geleden nethoofd geworden toen BRT 3 werd omgevormd tot Radio 3", vertelt Andriessen. "In '94 volgde een tweede bijsturing. Intussen zijn we nog eens zes jaar verder en is het net weer aan vernieuwing toe." Andriessen vindt dat ook helemaal niet zo uitzonderlijk, want ook de andere radionetten van de VRT worden voortdurend geëvalueerd en bijgestuurd.

Bovendien verandert ook de cultuurbeleving onophoudelijk. Hiervoor verwijst Andriessen naar een recente Nederlandse studie in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (zie DM 1/4). Daaruit blijkt dat er in vergelijking met de jaren zeventig veel meer cultuur geconsumeerd wordt. Alleen scoren de zogenaamde 'populaire' kunstvormen nu veel hoger dan de 'klassieke'. "De generatie die nu veertig geworden is, reageert dus heel anders op cultuur dan de veertigers van tien jaar geleden", aldus Pieter Andriessen. "De markt verandert en de manier waarop radio en cultuur geconsumeerd worden, verandert. Het komt er dan ook op aan op die nieuwe evolutie in te spelen."

Walter Couvreur vindt het niet zo verstandig om nu al ronkende verklaringen af te leggen over de toekomst van Radio 3. Hij heeft wel reeds een negenpuntenplan opgesteld, maar dat wil hij de komende maanden samen met Pieter Andriessen en de Radio 3-medewerkers gaan concretiseren. Hij koestert alvast de ambitie om van Radio 3 hét cultuurnet van Vlaanderen te maken en daaronder verstaat hij een generalistisch net dat ook als dusdanig wordt erkend en herkend. De codewoorden in zijn strategisch plan klinken alvast vertrouwd in de oren: herkenbaarheid en toegankelijkheid. (LB)

Radio 3 moet opnieuw hét cultuurnet van Vlaanderen worden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234