Donderdag 19/05/2022

Wat mannen kunnen leren van de tv-helden van nu

Echte venten bestaan voor 70 procent uit zelfspot, hebben een lage, immer geruststellende stem, en drinken whiskey, of wijn uit stalen kelken. Wat ze ook doen, ze doen het in stijl. Zoals dronken in een zwembad sukkelen bijvoorbeeld.

Adam Sackler - Girls

Aan-uit-vriendje van hoofdpersoon Hannah Harvoth in de serie over het leven van een groep twintigers uit New York. Gespeeld door Adam Driver.

De antiheld. Een Grote Vriendelijke Reus met flaporen en een enorm grote, lompe bek. En nogal verknipte voorkeuren in de slaapkamer. Toch lopen vrouwen en masse weg met Adam Sackler. Hoe dat kan? Misschien heeft het iets met zijn indrukwekkende borstkas te maken (die zijn eigen Twitteraccount heeft en afkomstig is uit een tijd dat acteur Adam Driver niet veel meer te doen had dan veel sporten en veel kip eten). Maar wat Adam vooral zo Adam maakt, is zijn no-bullshit-karakter. Hij omschreef zichzelf ooit als "een neushoorn die op volle kracht één kant op dendert totdat hij uitgeput raakt en dan iets anders probeert".

Adam durft 200 procent te zijn wie hij is: hij schaamt zich niet en zal zich niet snel verontschuldigen. En inderdaad: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Maar behalve bot is Adam loyaal, behalve lomp ook romantisch. Testje: wat doe je als je ex-vriendin je opbelt om te zeggen dat ze zich niet zo lekker voelt, maar jij net je huiskamer kort en klein aan het slaan bent? Het enige Adam-antwoord is: alles laten vallen, een sprint inzetten dwars door de stad, de deur van haar appartement intrappen en haar in je armen tillen. Dat allemaal zonder shirt. How do you like them apples?

Don Draper - Mad Men

Medewerker van een reclamebureau aan Madison Avenue in New York, in de vroege jaren zestig. Gespeeld door Jon Hamm.

Typisch geval van 'men want to be him, women want to be with him'. Draper is een immer goed geklede charmeur, een wandelend afrodisiacum, een man van traditionele normen en waarden en van indrukwekkende hoeveelheden Canadian Club-whisky. Hard, cynisch en arrogant voor de buitenwereld, een succesvol zakenman, en bij tijd en wijle ook een ongelooflijk botte lul.

Tegelijkertijd schuilt er diep van binnen een vader-figuur die het beste voor heeft met zijn familie. Dankzij Draper drinken we nu weer old-fashionedcocktails en dragen we ons haar in een scheiding (vraag Don Draper of hij Rocco Granata kent en hij zal je vragen hoeveel procent alcohol daar in zit).

Maar wat Don Draper echt Don Draper maakt, is het mysterie, dat hij beter draagt dan zijn maatpakken. "Draper?", vraagt een collega in de derde aflevering van het eerste seizoen, "wie weet er iets over die kerel? Niemand die die tegel ooit heeft gelicht. Voor hetzelfde geld is hij Batman."

Don Draper (als dat al zijn echte naam is) is de verpersoonlijking van zijn werk als reclameman; hij is meer het idee over zichzelf, dan dat hij werkelijk zichzelf is. Er zijn hele psychiatrische analyses op hem uitgevoerd en mensen wijzen er graag op dat er achter de pommade en de maatpakken een gebroken jongetje schuilgaat. Maar dat doet er allemaal niet toe. Want van Draper kunnen we leren dat het helemaal geen kwaad kan jezelf met een mysterieus aura te omgeven: vertel niet meteen alles over jezelf, hou het spannend; laat de anderen het archeologische graafwerk doen. En draag gewoon eens een mooi pak.

Veruit de belangrijkste les van Draper: wat je ook doet (of dat nu het loopje naar de koffieautomaat is of dronken een zwembad induiken): doe het in stijl.

John Luther - Luther

Detective die jaagt op gevaarlijke seriemoordenaars. Gespeeld door Idris Elba.

John Luther is er verantwoordelijk voor dat we 's avonds ontspannen in bed gaan liggen, het licht uit doen en vredig onze ogen sluiten. Om vervolgens in paniek te raken en als een kleuter met een obsessieve dwangneurose alle deuren en ramen van het huis te checken of ze wel echt goed op slot zitten. De stuurs kijkende Britse detective presteerde het in zijn eentje om alle volslagen krankzinnige seriemoordenaars uit het Verenigd Koninkrijk te doden dan wel achter slot en grendel te zetten. En voor altijd in onze hoofden.

Wanneer het op werk aankomt, is Luther obsessief en niet bang om de ethische codes van de politie hier en daar te herschrijven als dat hem uitkomt. Luther is gracieus, maar flegmatiek. Elegant, maar eigenwijs. Het continue gevecht met zijn eigen demonen drijft de vrouwen in zijn leven tot waanzin. Het is die ernstige blik, die ogen die altijd maar de peilloze diepte inkijken.

Maar wat John Luther heel goed begrijpt, is dat je niet te goedlachs moet zijn. Een lach op zijn gezicht is net zo zeldzaam als een sneeuwluipaard in de Ardennen. Creëer dus een glimlachschaarste. En wees stoer, maar durf zoals Luther ook openlijk aan jezelf te twijfelen. Verder mag je volgens de Luther-doctrine best in een Volvo rijden, als ie maar oud is. Ten slotte: werk aan die lage, mahoniehouten, immer geruststellende stem.

Tyrion Lannister - Game of Thrones

Zoon van de machtigste man van het fictieve, middeleeuwse koninkrijk Westeros. Gespeeld door Peter Dinklage.

Tyrion staat altijd met 3-0 achter, want dwerg. Om het nog erger te maken, gaf zijn bloedeigen vader toe dat hij hem na zijn geboorte eigenlijk de zee in wilde dragen om hem door de golven te laten wegspoelen. Dan kun je je hele leven blijven zwelgen in zelfmedelijden, je kunt je zwakte ook "dragen als een pantser". Tyrion Lannister is een briljant strateeg die zijn fysieke tekortkomingen compenseert met zijn verbale kracht. Het bewijs dat je ook een echte vent kan zijn zonder wasbord en spierbundels.

Voor het trainingsschema van Tyrion hoef je niet eens van de bank te komen: het bestaat uit drie keer per week een paar uur stevige boeken lezen, je omgeven met prachtige vrouwen en wijn uit stalen kelken drinken. Wees nooit onder de indruk van iemand die fysiek je meerdere is en heb altijd het laatste, meest bijdehante, woord. (Dit alles accepteren mensen trouwens veel makkelijker van je als je krankzinnig rijk bent, klein detail.)

Jim Halpert - The Office US

Medewerker van de fictieve papierhandel Dunder Mifflin in het Amerikaanse plaatsje Scranton, te midden van een stel uitgebluste, veel te dikke collega's. Gespeeld door John Krasinski.

In tegenstelling tot alle andere karakters, spreekt Jim helemaal niet tot de verbeelding. Jim is de normaalste man die er is, heeft een oersaaie baan als salesmedewerker bij papierhandel Dunder Mifflin, draagt oersaaie overhemden en oersaaie stropdassen. Zijn haar zit altijd gewoon en hij is getrouwd met zijn collega Pam, die ook heel gewoon is.

In plaats van zijn dromen te volgen blijft Jim jaar na jaar werken in een baan die hem helemaal niets doet en woont hij in het huis dat hij van zijn ouders kocht, in het plaatsje Scranton, waar - mocht je je het nog afvragen - ook nooit wat gebeurt. Van alle karakters uit televisieseries is Jim de laatste die we willen zijn, maar misschien kunnen we wel het meest van hem leren. Maak je met systeemplafonds afgetimmerde lot draaglijker door je collega's in de maling te nemen (google op: the office pranks), kies altijd de zijde van je vrouw en blijf haar verrassen. Maar de belangrijkste les die Jim ons leert: neem jezelf, je werk en het leven niet te serieus. En zoek uiteindelijk toch maar wel een andere baan.

Hank Moody - Californication

Supergetalenteerde schrijver die zo elke vrouw om zijn vingers kan winden, maar het liefst bij zijn ex-vriendin en zijn dochter is. Gespeeld door David Duchovny.

De fictieve reïncarnatie van Charles Bukowski: Hank Moody is een getalenteerd en gewaardeerd schrijver, liefhebber van whiskey en sigaretten en - last but not least - de matras van Hollywood. Alleen al in het eerste seizoen van Californication heeft Moody seks met elf vrouwen (dan wel meisjes). Daar kan je natuurlijk allerlei vragen bij stellen, maar de belangrijkste is: hoe doet hij dat?

Ten eerste: Hank is een succesvolle, maar met zichzelf worstelende schrijver. Een intelligente, slonzige, ogenschijnlijk hulpeloze labradorpuppy met een stoppelbaard. Maar dat is niet de voornaamste reden dat vrouwen met hem in bed willen liggen. Wat Ryan Gosling doet met zijn buikspieren, doet Hank Moody met z'n woorden.

Belangrijkste wapenfeit: Hank blijft altijd kalm. Altijd. En Hank is nooit onder de indruk van zijn gesprekspartner. Nooit. Ook al zit er een topmodel tegenover hem (en die zitten er vaak). Sterker nog: hij blijft altijd een beetje ongeïnteresseerd doen, alsof zelfs de mooiste vrouw niet zijn volledige aandacht verdient. Tel daarbij op dat Hank voor 70 procent bestaat uit zelfspot en je bent er.

Dat is prima, maar voor een beperkte tijd. Want eigenlijk is Hank een stakker die diep van binnen oneindig verdrietig is en de gaten in zijn ziel probeert te dichten met alcohol en vrouwen. Een moderne Peter Pan die zich niet kan overgeven aan de twee zaken die hem eigenlijk het meest dierbaar zijn: zijn ex-vriendin en hun dochter. Laat ook dat een les zijn.

Rust Cohle - True Detective

Detective die met zijn collega en tegenpool Martin Hart wordt geconfronteerd met een rituele moord in broeierig Louisiana. Gespeeld door Matthew McConaughey.

Niemand kan meer peuken achter elkaar wegpaffen dan Rust Cohle. Maar dat is niet zijn belangrijkste wapenfeit. Cohle is een geniale detective die zijn aantekeningen maakt in een belachelijk groot notitieblok en gespecialiseerd is in bekentenissen losweken van criminelen. Een hardgekookte vent op het eerste gezicht, maar achter het decor van goedkope peuken en talloze blikjes bier gaat ook bij Cohle een diep verdriet schuil. Obsessief, net als Luther. Mysterieus, net als Draper.

Ook Cohle is bijna nooit op een glimlach te betrappen en ook niet bepaald iemand die het goed doet in een feestcafé. En hij ziet er uit alsof hij onder een brug slaapt. Maar toch: Cohle beheerst de cynische, het-kan-me-allemaal-geen-reet-meer-schelen-houding als geen ander. "Iemand vertelde me eens dat tijd een platte cirkel is. Alles wat we ooit hebben gedaan of ooit zullen doen, zullen we eindeloos opnieuw blijven doen." Probeer dat gewoon eens op café, in plaats van 'kom je hier vaker?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234