Donderdag 19/05/2022

Voor u uitgelegdReizen

Wat moet je weten om je reis te plannen deze zomer? En waar haal je zo’n covidcertificaat?

Strandzetels en windschermen worden alvast klaargezet in afwachting van de zomerse toeristenstroom. Beeld ANP
Strandzetels en windschermen worden alvast klaargezet in afwachting van de zomerse toeristenstroom.Beeld ANP

Een reis maken vergt deze zomer iets meer planning dan gewoonlijk. Hoewel het coronacertificaat vanaf 1 juli voor vlekkeloos verkeer doorheen Europa moet zorgen, blijft er een to-dolijstje voor vakantiegangers.

Michiel Martin

Wat houdt dat certificaat precies in?

In ons land kunt u sinds gisterochtend uw coronacertificaat aanvragen, officieel het EU Digital Covid Certificate. Dat document geeft aan of een reiziger volledig gevaccineerd is, een recente negatieve test kan voorleggen of het voorbije halfjaar Covid-19 gehad heeft en dus beschermd is door antilichamen. Aan minstens een van die voorwaarden moet voldaan zijn.

Wie zo’n certificaat kan voorleggen aan een grenspost of op de luchthaven, hoeft zich niet meer te onderwerpen aan de strenge maatregelen die nu in veel landen gelden, zoals quarantaine of een extra test bij aankomst. Dat moet reizen in de Europese Unie vanaf 1 juli een pak makkelijker maken. Iedereen ouder dan zes jaar zal vanaf dan een coronacertificaat nodig hebben om te genieten van het vlottere reisverkeer.

Hoe verkrijgt u zo’n coronacertificaat?

In feite zijn er drie verschillende certificaten, waarvan vakantiegangers er minstens één moeten hebben: een vaccinatiecertificaat, een herstelcertificaat of een testcertificaat. Daarbij zijn er telkens een aantal randvoorwaarden. Voor wie gevaccineerd is, zal het certificaat pas gelden vanaf twee weken na volledige inenting en een jaar geldig zijn. Wie nu pas een vaccinatie kan inplannen, doet dus best het nodige rekenwerk. Na ziekte zal een herstelcertificaat 180 dagen geldig zijn, startend op de elfde dag na de positieve coronatest.

Wie geen van beide kan voorleggen, moet rekenen op een negatieve PCR-test. Die is 72 uur geldig vanaf het moment dat je de test aflegt. Aangezien labo’s in de praktijk wat tijd nodig hebben om het resultaat te verwerken, is zo’n testcertificaat wellicht maar 48 uur of minder geldig. Vanaf 1 juli kan elke Belg twee gratis tests aanvragen, met een maximum van 55 euro per test. Dat kan via de applicatie Myhealthviewer.

In het buitenland gaan bakken op het strand vraagt ook deze zomer nog wat extra planwerk. Beeld ANP
In het buitenland gaan bakken op het strand vraagt ook deze zomer nog wat extra planwerk.Beeld ANP

Zo’n testcertificaat vergt dus het nodige planwerk, zeker omdat de vraag naar tests flink is toegenomen. Sowieso bent u voor een ‘reistest’ aangewezen op een privé- of ziekenhuislabo. Sommige daarvan maken nu al gewag van volle agenda’s en raden aan om een week of langer op voorhand te reserveren. Er wordt dan ook druk naar extra capaciteit gezocht. Een overzicht van alle testlocaties kunt u vinden op testcovid.doclr.be/#!/saps.

Vervolgens kunt u via de app CovidsafeBE of de website mijngezondheid.be uw certificaat gratis raadplegen en downloaden in de vorm van een unieke QR-code. Die kunt u rechtstreeks via de smartphone tonen of printen. Voor gevaccineerde mensen zal er ook de mogelijkheid zijn om een papieren versie via een callcenter aan te vragen en te laten opsturen met de post.

Downloaden en vertrekken dan maar?

Dat het beschikbaar is, maakt het nog niet meteen inzetbaar. Pas vanaf 1 juli hebben de Europese lidstaten, aangevuld met IJsland, Lichtenstein, Noorwegen en Zwitserland, zich ertoe verbonden die certificaten te aanvaarden. België houdt voor binnenkomende reizigers vast aan die datum, waardoor een volledige vaccinatie bijvoorbeeld nog geen voordeel oplevert. Ook voor Italië of Nederland is dat het geval. Een tiental andere landen, waaronder Spanje, Frankrijk, Duitsland en Griekenland, zijn wel al met de QR-codes aan de slag.

Tot en met 1 juli raadt Buitenlandse Zaken dan ook aan om de adviezen op zijn website of op reopen.europe.eu te raadplegen, hoewel reizen afgeraden blijft. “We zitten nu even in de testfase, en de regels zijn in alle landen volop in beweging”, zegt BuZa-woordvoerder Karl Lagatie. “In Italië raak je op dit moment enkel binnen met een PCR-test van minder dan 48 uur oud, maar dat kan er binnen een paar dagen alweer anders uitzien.”

Opgelet: ook tussen de landen die het coronacertificaat al aanvaarden, bestaan er verschillen. Voor een negatieve PCR-test geldt in Spanje een tijdvenster van 48 uur, in Frankrijk is dat 72 uur. Ook op dat vlak moet er vanaf 1 juli meer uniformiteit komen, zegt Lagatie. “Al kunnen landen bij een uitbraak of een nieuwe variant nog altijd aan de noodrem trekken en verstrengen.” Of ze kunnen beslissen een soepeler beleid te voeren. Kroatië aanvaardt al 22 dagen na één prik met Pfizer of AstraZeneca een vaccinatiecertificaat.

Wat moet ik doen bij terugkomst?

Tot 1 juli gelden de ‘oude’ regels. Ten vroegste 48 uur voor aankomst in België moeten reizigers het Passenger Locator Form (PLF) invullen, waarbij iedereen die uit een rode zone terugkeert – gevaccineerd of niet – in quarantaine moet, met een test op dag één en dag zeven.

Na 1 juli is het nog altijd verplicht om het PLF in te vullen. Wie een geldig vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat kan voorleggen, zal echter vrij kunnen terugkeren uit een rode zone. Wie met negatieve PCR-test op reis vertrekt – slechts 72 uur geldig – zal wel nog steeds gevraagd worden om een test af te leggen en in quarantaine te gaan. Een test ter plaatse kan in principe ook soelaas bieden.

Enkel bij terugkeer uit zogenaamde zones met heel hoog risico, waar bijvoorbeeld een uitbraak van een nieuwe variant is vastgesteld, zullen reizigers ongeacht hun coronastatus verplicht in quarantaine moeten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234