Woensdag 06/07/2022

Verkiezingen VS

Wat te doen met Donald Trump? Serieus nemen of negeren?

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Donald Trump heeft vriend en vijand verrast met zijn goede score in de opiniepeilingen. Het waait wel weer over, zeggen ze in het kamp van de concurrenten. Trump zelf wijt zijn succes aan zijn klare taal. Hoe kijken Amerikaanse opiniemakers naar de kandidatuur van de omstreden vastgoedmiljardair?

Stieven Ramdharie en Laura De Jong

Trump aanvallen maakt hem alleen maar sterker

Hoe ga je om met zo'n onconventionele kandidaat, iemand die meer weg heeft van een straatvechter dan van een politicus? Niet alleen de vijftien concurrenten van Trump worstelen met deze vraag. Val hem aan en hij wordt alleen maar sterker, schrijft columnist Eugene Robinson van The Washington Post.

De doorgewinterde Robinson, die onder andere correspondent was in Londen en Buenos Aires, betoogt dat het geen zin heeft om Trump dood te zwijgen of schande over hem te roepen. "Dat is hetzelfde als proberen Godzilla te vernietigen met elektriciteit. Het maakt hem alleen maar sterker", meent Robinson.

De columnist noemt de campagne van Trump "bizar" en een "circus". De beledigende opmerkingen over Mexicaanse immigranten kwalificeert hij als "schandelijk". Maar Robinson benadrukt ook waarom Trump zo succesvol is. "Hij trotseert de traditionele gebruiken in de politiek", schrijft de columnist. "Hij legt zichzelf geen censuur op."

Met 24 procent gaat Trump nu aan kop in een opiniepeiling van The Washington Post. Ook in Iowa, waar in de winter de eerste voorverkiezing wordt gehouden, doet de zakenman het goed. Beeld PhotoNews
Met 24 procent gaat Trump nu aan kop in een opiniepeiling van The Washington Post. Ook in Iowa, waar in de winter de eerste voorverkiezing wordt gehouden, doet de zakenman het goed.Beeld PhotoNews

Wie daarom denkt dat het snel voorbij zal zijn met de miljardair, doet aan wishful thinking. Robinson: "Er zijn twee dingen die politici niet kunnen begrijpen: hij heeft niets te verliezen en als mensen over hem praten, kan het hem niets schelen wat ze zeggen."

Hij heeft een boodschap voor Trumps concurrenten: de zakenman zal de komende tijd een van de belangrijkste kandidaten blijven. Geen eendagsvlieg dus. "De Republikeinse partij is voorlopig nog niet van hem af. Godzilla is nog steeds vrij."

De implosie van Trumps campagne is nabij

De dwaze koppen in de media, de drieste aanvallen op partijgenoten als John McCain en Rick Perry en de belediging van miljoenen latino-kiezers: de implosie van Donald Trump is nabij. Tenminste, dat betoogt Joseph Curl, die tien jaar lang de gebeurtenissen van het Witte Huis versloeg voor The Washington Times. Hij behoort tot het kamp in de VS dat diep zucht over alweer een opmerking van Trump maar dat de schouders ophaalt.

Want binnenkort is het allemaal toch weer voorbij en kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag. Curl: "Dit is per slot van rekening het 'Silly Season': de zomerse dagen waarin bijna geen enkel weldenkend mens aandacht heeft voor de politiek en anderen flirten met een kwast."

Latino's in de VS demonstreren tegen Trump. De miljardair noemde een deel van de Mexicaanse immigranten 'verkrachter en drugssmokkelaars'. Beeld PhotoNews
Latino's in de VS demonstreren tegen Trump. De miljardair noemde een deel van de Mexicaanse immigranten 'verkrachter en drugssmokkelaars'.Beeld PhotoNews

Trump hoort niet thuis in de campagne, vindt de voormalige politiek verslaggever. "Hij zal belachelijk blijven doen en ongelooflijk domme dingen blijven zeggen. De Amerikanen zullen terecht concluderen dat hij een ongedisciplineerde egotripper is en hem afwijzen. Nu moeten we elke dag opstaan en afvragen: "Wat voor stoms gaat Trump vandaag doen?" Wanneer hij is geïmplodeerd, moeten we weer serieus worden."

De wolkenkrabber Trump Tower in Manhattan. Beeld AFP
De wolkenkrabber Trump Tower in Manhattan.Beeld AFP

Geen bewijs

Volgens Jamelle Bouie, redacteur van Slate, is er nog helemaal geen hard bewijs dat Trump-aanhangers zijn kamp hebben verlaten na zijn beledigende opmerkingen richting John McCain. Sterker, hij is populairder dan ooit. Fox News verdedigde Trump, en ook de conservatieve radiomaker Rush Limbaugh riep zijn luisteraars op om Trump te steunen: "Trump zal dit overleven, het Amerikaanse volk heeft zoiets als dit in een lange tijd niet gezien. Een omstreden publiek figuur die voor zichzelf opkomt en iedereen vertelt op te sodemieteren."

Zolang conservatieve media hem blijven verdedigen, is er een grote kans dat Trump het volhoudt, voorspelt Bouie. "Zeker gezien het feit dat zo veel conservatieve kiezers hun leiders wantrouwen". Als Trump blijft, dan kunnen we zien wat er gebeurt als een politieke partij de degens kruist - en het verliest - van de vertegenwoordiger van de chaos.

Ook Ryan Lizza van The New Yorker ziet Trump niet als een "zinloze sideshow". Volgens hem heeft Trump de twee grote zwaktes van de Republikeinse partij blootgelegd: het feit dat veel van zijn kiezers het niet eens zijn met de partijleiders als het gaat over immigratie en het feit dat de partij niet bij machte is om hier veel aan te doen.

Wel of niet meedoen aan de Trump Show?

The Huffington Post besloot de verhalen over Trumps politieke campagne, als enige in de VS, onder te brengen in de sectie Entertainment. Maar dat was vóórdat Trump deze week in een opiniepeiling op de eerste plaats belandde. Columnist Frank Bruni van The New York Times schreef nogal wat columns over de miljardair en ook hij wikt en weegt. "To Trump or not to Trump?", vraagt hij zich af.

Bruni: "Als we discussiëren over Trump, dan belonen we zijn slechte gedrag. Ongeacht hoe negatief onze beoordeling van hem is". Bij zijn column is een quiz gepubliceerd waarin de opmerkelijke uitspraken van Trump en de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi op een rijtje zijn gezet. Bruni: "Als we niet over hem praten, dan negeren we iets dat heel reëel is", doelend op de toenemende populariteit van de New Yorkse miljardair onder het Republikeinse electoraat.

Allemaal doen we mee aan de Trump-show, meent Bruni, niet in de laatste plaats de televisie. "Vanwege het theater dat Trump in overvloed levert. Maar wij bij de kranten en de websites hebben ook onze bijdrage hieraan geleverd, onzeker over de juiste benadering." De columnist belde oud-presidentskandidaat Bob Kerrey op, net als John McCain een oud-Vietnamveteraan. "Ik wil dat we een grote leider kiezen", verzucht Kerrey. "Het zal moeilijk worden, zelfs zonder deze clown."

Donald Trump op campagne. De miljardair bezocht donderdag de grens met Mexico die hij met een muur wil beveiligen. Beeld AFP
Donald Trump op campagne. De miljardair bezocht donderdag de grens met Mexico die hij met een muur wil beveiligen.Beeld AFP

Trump dodelijk als onafhankelijke kandidaat

Niet de 24 procent procent die Trump deze week haalde in een peiling van The Washington Post was volgens politiek commentator Fred Barnes van The Weekly Standard het slechte nieuws voor de Republikeinse Partij. Meer "angstaanjagend" in dezelfde peiling was volgens hem dat Trump een "verwoestende rol" zou spelen als hij in november 2016 als onafhankelijke kandidaat zou meedoen aan de presidentsverkiezingen. Want dan zou Hillary Clinton met gemak winnen, ten koste van Jeb Bush.

Volgens Barnes hebben de Republikeinen Trump tot nu toe helemaal verkeerd aangepakt. Erop aandringen dat hij stapt uit de race of roepen dat hij ongeschikt is voor het presidentschap, zal niet helpen. Trump zal niet opstappen. Barnes: "Per slot van rekening heeft hij een enorm ego." Hij betoogt dat de partij de Trump-aanhangers, de anti-immigrantenvleugel van de partij, niet van zich moet vervreemden. Als dit gebeurt, aldus Barnes, dan zijn ze "gedoemd in de verkiezingen".

Barnes: "De Republikeinen hebben een moeilijke taak. Ze moeten verstandig met Trump omgaan, met het doel voorkomen dat hij volgend jaar als onafhankelijke kandidaat meedoet aan de verkiezingen."

De goede score van Trump in de peilingen heeft velen verrast. Met zijn mediagenieke optreden en bonte uitspraken trekt de miljardair dagelijks de aandacht, tot afgrijzen van de 15 andere Republikeinse kandidaten. Beeld AFP
De goede score van Trump in de peilingen heeft velen verrast. Met zijn mediagenieke optreden en bonte uitspraken trekt de miljardair dagelijks de aandacht, tot afgrijzen van de 15 andere Republikeinse kandidaten.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234