Zaterdag 01/10/2022

Wat zou ik nu eens gaan doen, dacht onze correspondent in New York

11 SEPTEMBER 2001. IN NEW YORK SCHIJNT DE ZON. Gert Van Langendonck, net bekomen van zijn jetlag, begint die ochtend aan zijn eerste echte werkdag als correspondent voor De Morgen: 'Ik zie maar één probleem. In New York lijkt nooit iets belangrijks te gebeuren.'

Gert Van Langendonck

Zaterdag 8 september, Brussel. De afscheidsparty is een beetje uit de hand gelopen. Ik ben er zeker van dat ik de wekker heb gezet, maar wanneer ik mijn ogen open, is het na tienen. De vlucht van Bangladeshi Airlines naar New York is zonder mij vertrokken. Ik overweeg mijn opties. Ik kan wachten tot de volgende Bangladeshi-vlucht. Die is op dinsdag 11 september. Maar het zou een beetje een afgang zijn om een afscheidsfeest te geven en de volgende avond dezelfde mensen tegen te komen in Brussel. De reisagent brengt redding. In het normaal gesloten kantoor van Wagons-Lits is iemand bereid om mij hoogst uitzonderlijk een nieuw enkel ticket op British Airways voor dezelfde dag uit te schrijven. Ik haal op het nippertje de vlucht naar Heathrow.

Zondag 9 september. Brunch in de East Village met Aoife en Grace. Grace werkt in het World Trade Center. Haar zus Joanne - ze is er niet, die dag - ook, op de honderdeneerste verdieping. Aoife is zoals gewoonlijk aan het bitchen over haar problemen om een baan te vinden. Ze werkte in de it-industrie en is in februari, aan het begin van de dotcomcrisis, ontslagen. We praten over hoe al die werkloze dotcommers met hun riante ontslagpremies een nieuwe subcultuur aan het worden zijn in New York, hoe de recessie er hopelijk voor zal zorgen dat de huren zullen dalen en New York opnieuw wat leefbaarder en creatiever wordt. Over de nostalgie naar de jaren tachtig die overal de kop opsteekt, toen New York nog gevaarlijk en dus cool was.

Het maakt allemaal niet uit. Ik heb een jongensdroom waargemaakt: ik, Gert Van Langendonck, woon in New York. Zoals ze in de jaren tachtig zeiden: The future's so bright I gotta wear shades.

Maandag 10 september. Het is een van die stralende New Yorkse dagen, blauwe hemel, bloedheet. Geen dag om achter de computer te zitten. Veel nieuws is er trouwens niet, of het moesten de primaries zijn voor de burgemeesterverkiezingen. Ik kan altijd zeggen dat ik een jetlag heb.

From: gert.van.langendonck@demorgen.be To: maarten.rabaey@demorgen.be Sent: Monday, September 10, 2001 9:32 AM Subject: verkiezingen Hé Maarten, de verkiezingen zijn vooralsnog te saai om er een groot stuk aan te wijden. Als je nu een voorbeschouwing zou maken, moet je het hebben over mensen die na morgen niet meer meespelen. Wellicht is het interessanter om na de primaries, en de run-offs, een stuk te maken. Dan is het immers duidelijk wie de grote rivalen zullen zijn om Giuliani op te volgen. OK voor jullie? Groeten, Gert.

Zo, dat is ook weer geregeld.

Het antiglobaliseringsproject is momenteel het grootste journalistieke project bij De Morgen. We hebben een reeks vergaderingen achter de rug over een plan om in de aanloop naar de top van Laken zes speciale bijlagen te maken die telkens andere aspecten van de antiglobalisering belichten. Het is een ambitieus project, maar we hebben besloten dat dit nu het allerbelangrijkste thema is. Mijn opdracht is om, al dan niet clandestien, te infiltreren in een trainingskamp in de bergen van Virginia, waar de antiglobalisten twee weken lang technieken van burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos verzet tegen de politie aanleren. Het is een voorbereiding op de jaarvergadering van IMF en Wereldbank in Washington, eind september. Verwacht wordt dat de harde kern zich daar zal willen wreken voor Genua.

Andere plannen zijn: een serie over de maffia in New York naar aanleiding van de nakende dood van maffiabaas John Gotti. Gotti zit in de gevangenis met terminale kanker, en de politie vreest een terreinoorlog over zijn opvolging. Ik heb een afspraak met de auteur van de Mafia Tour Guide to New York City. Het lichtere werk. Een stukje ook over Murder in Small Town X, de nieuwe reality-show van Fox waarin de deelnemers de identiteit van de moordenaar moeten achterhalen vooraleer ze zelf vermoord worden. Iets ernstiger: de VS overwegen om drie à vier miljoen illegale Mexicanen te legaliseren, de vakbonden staan erachter en ook president Bush is het voorstel gunstig gezind, de Mexicaanse president Vicente Fox is in Washington voor overleg. En de Amerikaanse media staan op het punt om de resultaten van hun hertelling van de stemmen in Florida bekend te maken

Dat kan nu allemaal even wachten. Eerst de huur betalen. Een afspraak maken met een Vlaams fotomodel die in New York is voor Fashion Week en bij wie een vriendin de dubbels van de sleutels van mijn appartement heeft achtergelaten. De krant kopen en met een beker koffie in Washington Square Park gaan zitten.

De koppen van The New York Times op 10 september gaan over de primaries voor de burgemeesterverkiezingen. De Democratische kandidaat Mark Green wil de opbrengst van het leasen van de WTC-torens aanwenden om een nieuwe metrolijn aan te leggen onder Second Avenue. Er is ook een verhaal over 'bezorgdheid om het welzijn van dieren in Hollywood-films'. En dan nog iets over een zelfmoordbomaanslag in Israël, en een stuk over de acht westerse hulpverleners die door de Taliban in Afghanistan worden vastgehouden. Op televisie gaat het die avond weer over mensen die door haaien zijn aangevallen, over societyfiguur Lizzy Grubman, die met haar terreinwagen op een rij wachtenden is ingereden voor een club in de Hamptons, en natuurlijk over de Condit-affaire: de mysterieuze verdwijning van stagiaire Chandra Levy bevestigt alle vooroordelen over hanky-panky in Washington. ABC Nightlines Ted Koppel kondigt het begin aan van een serie over de oorlog in Kongo, zeer uitzonderlijk in het triviale Amerikaanse medialandschap.

Ik zie maar één probleem met mijn nieuwe standplaats. In New York lijkt nooit meer iets belangrijks te gebeuren, het is allemaal nieuws uit de marge, cultureel of maatschappelijk. Features. Ik ga het harde nieuwswerk een beetje missen.

Dinsdag 11 september. Vroeg opgestaan, computer aangezet, kijken wat de BBC vandaag over Amerika brengt. Ik moet nu dringend een verhaal schrijven. Kwestie van de hoofdredacteur gelukkig te maken.

From: gert.van.langendonck@demorgen.be To: rudy.collier@demorgen.be Sent: Tuesday, September 11, 2001 8:58 AM Subject: Betaalsites Rudy, ik lees dat de nieuwste trend hier is om voorheen gratis websites betalend te maken. Vraag is of dat lukt. Volgens een analist zijn er behalve porno- en games- wereldwijd slechts twee succesvolle betaalsites: de Wall Street Journal en consumerreports.com. Stukje waard? Gert.

From: gert.van.langendonck@demorgen.be To: maarten.rabaey@demorgen.be Cc: peter.mijlemans@demorgen.be Sent: Tuesday, September 11, 2001 9:05 AM Er is net een vliegtuig tegen het WTC gevlogen. Ga er naartoe.

From: maarten.rabaey@demorgen.be To: gert.van.langendonck@demorgen.be Sent: Tuesday, September 11, 2001 9:09 AM Gert, het zijn er al twee, bel je me later op?

From: rudy.collier@demorgen.be To: gert.van.langendonck@demorgen.be Sent: Tuesday, September 11, 2001 11:37 AM Subject: Re: betaalsites Laat ons zeggen dat dit stukje nu even kan wachten. Rudy.

Fashion Week was geen groot succes. De tenten in Bryant Park waar enkele van de shows moesten plaatsvinden, werden opgevorderd om gebruikt te worden op ground zero. De laatste show die doorging, die van Marc Jacobs, maandagavond op Pier 54 vlakbij het World Trade Center, werd achteraf door The New York Times uitgeroepen tot het symbool van het frivole, onbezorgde pre-9/11-tijdperk. In woorden ontleend aan een cartoon in het weekblad The New Yorker die sindsdien tot het taalgebruik zijn gaan behoren: 'So September 10th.' - Lizzy Grubman is inmiddels vrij op een borg van 25.000 dollar en is sinds 11 september niet meer in het nieuws geweest.

- Chandra Levy is nog steeds vermist. De Condits haalden opgelucht adem toen op de ochtend van 11 september de tv-wagentjes, die de hele zomer onafgebroken hun huis hadden belegerd, plots allemaal tegelijk wegreden.

- Er zijn sinds 11 september geen aanvallen door haaien meer gesignaleerd. Ze zijn in elk geval niet in het nieuws geweest.

- De ABC-serie over Kongo is nooit uitgezonden.

- President Vicente Fox van Mexico vertrok op de ochtend van 11 september met een gerust hart uit Washington. Bush had zijn steun gegeven aan het legaliseringsvoorstel. Sinds 11 september is van dat voorstel niets meer vernomen.

- De jaarvergadering van Wereldbank en IMF in Washington werd afgelast, de protesten ook.

- De mediahertelling van de stemmen in Florida werd na 11 september voor onbepaalde tijd uitgesteld. "Niet genoeg mensen om de resultaten te analyseren", was de uitleg van de media, wat leidde tot speculatie dat Al Gore president had moeten zijn, maar dat de media in een bui van patriottisme hadden besloten dat nieuws te begraven. Toen de resultaten toch bekend gemaakt werden, in een eenkolommer op de voorpagina van de Times van 12 november, waren ze teleurstellend wegens zeer verwarrend. Onder sommige telmethodes zou Bush toch gewonnen hebben, zelfs als het Hooggerechtshof de hertelling niet had stilgelegd, andere methodes leverden Gore op als winnaar. Het onderwerp was één dag in het nieuws.

- De reality-show Murder in Small Town X werd afgevoerd wegens gebrek aan succes. Alle reality-shows hebben hun kijkcijfers zien kelderen sinds 11 september.

- Mark Green heeft de burgemeesterverkiezingen verloren tegen Mike Bloomberg. Er komt voorlopig geen nieuwe metrolijn onder Second Avenue wegens geldgebrek.

- Grace is veilig uit de torens ontsnapt, haar zus Joanne niet. Aoife heeft nog altijd geen job gevonden.

- John Gotti leeft nog steeds.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234