Maandag 26/09/2022

'We willen mensen weerbaarder maken'

Hoe ben je in de media beland?

"Ik had mijn studies Germaanse afgerond en was van plan om verder te studeren, toen een vriend van mij uitgenodigd werd voor een auditie voor Radio 2. We zijn er met drie vrienden van Urgent naartoe getrokken, en twee van ons mochten blijven. De derde is ook in de media terechtgekomen. We ambieerden nochtans geen carrière in de media. We vonden het leuk om auditie te doen maar hadden eigenlijk andere plannen. Het was fijn om zo te starten. Ik leerde al gaande en al doende, ik zocht mijn weg, stootte niet op frustraties omdat ik geen gigantische ambities had. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van de richting die ik uitging. Sinds 1999 amuseer ik me elke dag op het werk."

Welke kranten en tijdschriften werden er vroeger bij je thuis gelezen?

"Even De Standaard, en daarna Het Nieuwsblad. Ook Knack was er altijd, aangevuld met blaadjes als Kerk en Leven en De Bond. Mijn ouders hadden het nogal druk, soms was ik de enige die dat ook allemaal las."

Welke lees je nu?

"Ik ben abonnee van De Morgen. Ik hou van het geheel van de service van de krant: dat ze 's ochtends meteen in de kiosk op mijn iPad staat bijvoorbeeld, vind ik superhandig. Ik heb mijn krant de hele dag bij me. Op mijn mobiele telefoon staat de app van De Morgen.

Verder heb ik een abonnement op Knack - maar dat zeg ik binnenkort op, abonnementen leiden soms tot gewoontes - en op Actief wonen. Delicious. vind ik een fantastisch culinair magazine, maar ook aan Sergio liet ik me onlangs vangen, en het tijdschrift van Jamie Oliver kreeg ik ook pas in handen."

Wat zijn je favoriete radio- en tv-programma's?

"Ik heb een druk bestaan met vier kinderen en kijk weinig tv. Ik ben wel verslingerd geraakt aan The Bridge. Ik wist niet dat ik zo vatbaar was voor crimi, maar ik ga via mijn digibox zeker op zoek naar meer Scandinavische crimi.

Op de radio luister ik zoveel mogelijk naar vanalles. Ik ben ook vormgever van Radio 2, dus ik luister vaak naar mijn eigen zender. Naast de andere VRT-zenders beluister ik uit professionele interesse zenders als Joe en Q-music. Mensen die sfeer creëren en goede verhalen vertellen, dat is wat mij aantrekt op de radio."

Welke nieuwe media gebruik je?

"Ik zou niet meer kunnen leven zonder mijn iPad en smartphone. Ik wil voortdurend op de hoogte gehouden worden door al mijn apps, ik wil kunnen mailen en sms'en."

Gebruik je sociale media op internet?

"Ik heb geprobeerd om te twitteren, maar het is niet mijn ding. Ik voel niet de nood om op andere manieren dan via de radio dingen te delen met mensen. Ik heb wel een mening, maar verkondig die liever face to face. Ook Facebook zegt me weinig. Foto's van anderen bekijken interesseert me niet zo, en over mezelf vertellen ligt weinig in mijn aard."

Hoe zou je je job zelf omschrijven?

"Mijn job als inspecteur houdt in dat ik een consumentenprogramma presenteer op de grootste Vlaamse zender, voor een breed publiek. We willen mensen informeren, weerbaarder maken, tips en tricks geven om geld te besparen en hun rechten leren kennen. Ik hou me ook bezig met andere facetten van radio maken. Zo mag ik het team van Inspecteur Decaluwé leiden, wat wil zeggen dat ik ook op lange termijn over het programma kan nadenken en op een andere manier met mensen werk. Ik ben ook vormgever van Radio 2. De klank van de zender bepalen is weer een andere kant van radio maken die me enorm ligt."

Wat is je mooiste herinnering in de media?

"Ik ben blij als ik voel dat ik iets verwezenlijkt heb, dat ik mensen heb kunnen vooruithelpen. Zo hebben we afgedwongen van Vande Lanotte dat langdurig zieke mensen toch een treffelijke schuld-saldoverzekering kunnen afsluiten. Onlangs maakten we ook een uitzending over pensioenen vanuit de pensioentoren met de drie betrokken diensten. Toen voelde je: Vlaanderen luistert, Vlaanderen heeft vragen en krijgt antwoorden. Ook met De grootste helpdesk van Vlaanderen krijg ik dat gevoel."

En de slechtste?

"Die krijg ik als ik op muren bots. Zo vond ik de periode tijdens de regering van lopende zaken lastig. Dan kan je tijdens een uitzending misschien wel een en ander loswrikken, maar krijg je op het einde te horen dat er niks kan gedaan worden tijdens de regering van lopende zaken. Ik word ook geraakt op grote nieuwsmomenten, zoals de treinramp in Buizingen, of recenter de busramp. Dan wordt de uitzending van Inspecteur Decaluwé geschrapt. De realiteit is dan zo overweldigend dat ze al de rest overstemt."

Wat zou je doen als je niet in de media zou werken?

"Nu onze tweeling er is - ze werden in februari geboren - komt het er weer veel minder van om te gaan, maar theater raakt me enorm. Ik kan heel erg genieten van een goede voorstelling en heel erg ontgoocheld zijn als ze er niks van bakken. Het raakt me zoals radio me raakt. Als ik niet in de media zou werken, zou ik in die wereld iets proberen te doen. Niet op de planken staan, maar na een bijstudie bijvoorbeeld dramaturgie doen."

Heb je een ambitie die je nog wil verwezenlijken voor je op pensioen gaat?

"Ik ambieer geen bepaalde post, maar ik wil in de toekomst de vele facetten van radio maken blijven combineren. Er zijn er nog altijd die ik moet leren kennen, zo blijft het boeiend. Op die manier kan ik nog heel lang voor Radio 2 blijven werken."

BIO

18 maart 1974: wordt geboren in Sialkot, Pakistan

1993-1994: brengt een jaar in Thailand door met AFS

1999: studeert af als germanist aan de UGent

1999-nu: programmamaker bij Radio 2. Is ook netstem van Radio 1 en Canvas en vormgever van Radio 2

2007-nu: presenteert Inspecteur Decaluwé

Vandaag: presenteert voor de tweede keer De grootste helpdesk van Vlaanderen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234