Donderdag 20/01/2022

Weer 59 hectare bos minder in Vlaanderen

Het gaat niet goed met de bossen in Vlaanderen: ondanks een ontbossingsverbod is er in 2011 weer 59 hectare bos verdwenen. Natuurorganisatie Bos+ luidt de alarmbel.

Er wordt meer bos gekapt dan dat er wordt bijgeplant, zo blijkt uit de Bosbarometer van Bos+. In de periode 2007-2011 is er een totale negatieve bosbalans van 1 hectare. "En dat terwijl de Vlaamse overheid tegen eind 2012 10.000 extra hectare bos had beloofd", zegt Bos+-directeur Bert De Somviele. "We doen het veel slechter in vergelijking met andere bosarme gebieden in Europa. Nederland en de omgeving van Parijs zijn ook dichtbevolkt, maar die gebieden hebben grote inspanningen gedaan."

Nochtans geldt er een ontbossingsverbod in Vlaanderen. Dat er toch dagelijks gekapt wordt is het gevolg van enkele uitzonderingsmaatregelen in het Bosdecreet. Ontbossen mag bijvoorbeeld nog wel in woon- en industriegebieden voor mensen en bedrijven die willen bouwen. "Maar daarnaast kan ook de bevoegde minister (minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, CD&V, KVDP) steeds beslissen om het verbod op te heffen en een vergunning te geven", legt De Somviele uit. "Dat zou slechts uiterst sporadisch mogen voorvallen. Maar in werkelijkheid wordt liefst 92 procent van de aanvragen tot ontbossing via deze 'uitzonderlijke ministeriële ontheffing' door de minister goedgekeurd." Zo werd de voorbije 11 jaar 2.610 hectare legaal gekapt, waarvan 1.102 hectare met goedkeuring van de bevoegde minister. De bomen moeten onder meer plaats maken voor landbouw, ontginning, militair gebruik of het creëren van ander groen- en moerasgebied.

Baksteen in de maag

Wie bomen kapt, moet wel bijplanten of geld storten aan het 'boscompensatiefonds' zodat de Vlaamse overheid bossen kan aanleggen. Alleen: volgens Bos+ loopt de heraanplanting hopeloos achter. "Eind 2011 moest meer dan 1.300 hectare van de ontbossingen van de voorbije jaren nog op het terrein gecompenseerd worden. Dat is zowat de grootte van het Meerdaalwoud in Vlaams-Brabant."

Zo'n zeven jaar geleden berekende het instituut voor natuur- en bosbeheer dat het - met het toenmalige aanplantingstempo - 127 jaar zou duren voor Vlaanderen de beloofde extra 10.000 hectare bos had. "Met het huidige tempo komen die bossen er zelfs nooit", zegt De Somviele. "Naast een plek om te je ontspannen, spelen bossen nochtans een cruciale rol voor de biodiversiteit en in de strijd tegen luchtvervuiling. Als je je bossen niet op peil kunt houden, heb je een groot probleem. Uit recente peilingen blijkt ook dat Vlamingen meer groen als een prioriteit zien, ook al hebben ze dan een baksteen in de maag."

Dringende actie

De natuurvereniging roept de overheid op tot dringende actie. Maar minister Schauvliege wil wachten op de eerste resultaten van de Boswijzer, een nieuwe methode om bosoppervlakte te meten, in het najaar van 2013. "Pas dan kunnen we met kennis van zaken spreken." Schauvliege vindt de informatie van de Bosbarometer "onvolledig", omdat die bijvoorbeeld geen cijfers bevat over spontane verbossingen en bebossingen waarvoor geen vergunning nodig is.

Bos+ kaatst de bal terug: "Tegenover het argument van spontane verbossing staat de illegale ontbossing: dat zal wellicht ook niet niets zijn." Ook sp.a-parlementsleden Ludo Sannen en Bart Martens laken het huidige bosbeleid. "Privé-eigenaars die van landbouwgrond bos willen maken, hebben een speciale vergunning nodig", luidt het. "Die administratieve rompslomp is een grote drempel. Ook de pachtwet maakt bebossen administratief bijna onmogelijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234