Dinsdag 28/06/2022

Weer nieuwe groene boulevard in Antwerpen

Het wordt stilaan een traditie in Antwerpen: waar er werken zijn, daar is het feest. 'Een beetje glijmiddel is nodig als er werken met hinder voor de buurt gaan beginnen', zegt burgemeester Patrick Janssens (SP.A), die zelf afkomstig is van het Kiel. 'Al vanaf 1912, bijna een eeuw geleden, waren er plannen voor een heraanleg. Het is er nu pas van gekomen.' 'Maar het moet gebeuren: de Sint-Bernardsesteenweg is een belangrijke invalsweg voor Antwerpen, en essentieel voor de leefbaarheid van het Kiel.'

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Katrijn Serneels

'Al van toen ik een kleine jongen was, spraken de mensen ervan", zegt Fons Verbrugge (82), die een glaasje zit te drinken op het volksfeest dat zaterdag op het Kiel plaatsvond ."De steenweg zou heraangelegd worden. Maar omdat er nooit iets gebeurde, geloofden de mensen ook niet dat er ooit iets zou gebeuren. Maar nu Patrick Janssens het zegt, zal het wel waar zijn, dat er werken gaan komen. Hij is van het Kiel, hij kan moeilijk liegen tegen ons, want anders kan hij hier niet meer door de straat lopen."

De bedoeling van de werken is dat de mensen weer veilig door de straat kunnen fietsen en kunnen oversteken. "Nu wordt de Bernardsesteenweg door veel chauffeurs gezien als een snelweg", zegt schepen van Openbare Werken Ludo Van Campenhout (VLD). Daarom zullen er twee aangepaste doorgangen komen, waar het verkeer moet vertragen. De bus- en trambaan komt in het midden van de baan, en de auto's krijgen maar één rijvak meer. De werken zullen in twee fasen verlopen, ze beginnen op 1 januari 2004 en zullen af zijn eind 2006. "Het moet een groene boulevard worden", aldus Van Campenhout.

Groene boulevard, dat klinkt als lofts, hippe cafeetjes en veel jong hoopopgeleid volk. "Er zijn misschien enkele industriële gebouwen waarvan je een loft kunt maken, en rond het Schoonselhof zijn er ook mooie oude villa's die gerenoveerd worden", zegt Patrick Janssens. "Maar ik denk niet dat je hier een tweede Zuid zult krijgen, een hippe buurt waar de elite zich thuisvoelt. We willen wel hoogopgeleide tweeverdieners aantrekken, maar we moeten erover waken dat er een goede sociale mix is op het Kiel. Het Kiel is een voorbeeld van een buurt in Antwerpen, die de voorbije 20 jaar een neerwaartse evolutie heeft meegemaakt. Eens was de Abdijstraat een winkelstraat met een uitstraling als de Meir. Je hebt nu vooral ouderen en migranten die hier wonen. Er zijn ook veel sociale woonblokken, die nu gerenoveerd worden. En er waren al andere projecten voor de herwaardering van de buurt. Maar zonder de heraanleg van de Sint-Bernardsesteenweg blijft het effect van die inspanningen beperkt. De buurt heeft een nieuwe impuls met groot effect nodig, en die krijgt ze nu."

Misschien kan op het Kiel zelfs een onderdeel van de Olympische Spelen plaatsvinden, droomt schepen Van Campenhout. Maar daar liggen de bewoners niet meteen van wakker. "Het zou beter zijn voor de kinderen, dan kunnen ze veiliger fietsen. En ik zit te wachten op de dag dat er minder vrachtwagens op de Sint-Bernardsesteenweg gaan rijden. Bij ons thuis begint de tafel onder mijn handen te trillen van het moment dat er eentje voorbijrijdt", zegt Anita De Nys (40).

Ook de bejaarden uit de buurt zijn blij met de nieuwe plannen. "Ja, we zijn blij dat ze het eindelijk zal verbeteren en dat de auto's trager zullen moeten rijden", zegt Elisabeth Meyers (81) "Zelf hebben we geen auto, maar gaan we altijd met de bus en de tram naar de stad. En als het echt te erg wordt met de werken, dan kunnen we nog altijd het vliegtuig naar Italië nemen, daar woont onze zoon. Dan blijven we daar maar logeren."

Hoe groot is de kans dat de werken naar Antwerpse traditie (denk maar aan het justitiepaleis en de leien) vertraging oplopen? "We hebben de vertraging al meegerekend", zegt Astrid Vrolix, die aangesteld is als communicator voor de werken op de Sint-Bernardsesteenweg. "Dus eind 2006 zou het echt af moeten zijn. Vanaf januari 2004 zullen wij in een keet op de werf ook een infopunt openen, waar de mensen met al hun vragen terechtkunnen. Nu kunnen ze al komen kijken naar de tentoonstelling over de plannen van de heraanleg in buurthuis De Tiret of bellen naar de Vlaamse Infolijn."

Info: De Vlaamse Infolijn 0800/30201 (gratis nummer) of www.antwerpenmobiel.be

'Er waren al projecten om Kiel te herwaarderen. Maar zonder heraanleg van Sint-Bernardsesteenweg blijft effect daarvan beperkt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234