Maandag 03/10/2022

#MeToo

"Wees blij dat je seks hebt gehad": waarom we anders tegen misbruik door vrouwen aankijken

Asia Argento. Beeld Invision
Asia Argento.Beeld Invision

Wordt misbruik gepleegd door vrouwen eerder vergoelijkt dan door mannen? De reacties op de beschuldiging aan het adres van #MeToo-aanjager Asia Argento en op de Amerikaanse feminismeprofessor Avital Ronell wijzen daar wel op.

Barbara Vollebregt

De Italiaanse regisseur en actrice Asia Argento, een van de aanjagers van de #MeToo-beweging, wordt nu zelf beschuldigd van ontucht met een minderjarige acteur. Op internet zijn de reacties veelal terughoudend. Dit in scherp contrast met de verontwaardiging over mannelijke daders eind vorig jaar.

Avital Ronell, de Amerikaanse professor die schuldig is bevonden aan grensoverschrijdend gedrag tegenover een van haar studenten, kon aanvankelijk ook op steun rekenen van collega's uit de academische wereld. De aantijgingen tegen haar werden eerst afgedaan als een "boosaardige campagne".

"Vrouwen worden inderdaad vaak als onschuldig gezien als het gaat om seksueel geweld. Ze hebben geen 'wapen', ze kunnen iemand niet penetreren, no penis, no problem is het idee", zegt klinisch psycholoog Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. Maar dat klopt niet. "Verkrachting is niet alleen iemand penetreren. Ook als vrouwen mannen dwingen om hen te penetreren, is dat verkrachting. Macht is namelijk niet per se fysiek. Vrouwen gebruiken vaker verbaal geweld. Door te manipuleren of bedreigen", legt Bicanic uit.

In 1997 zou filmproducent Harvey Weinstein de actrice hebben gedwongen tot orale seks. In 2013 zou de toen 37-jarige zelf de 17-jarige Jimmy Bennet hebben gedwongen tot seks in een hotel in Californië. In de Amerikaanse staat is seks met een minderjarige tot 18 jaar strafbaar. De jonge acteur diende voor "de traumatische ervaring" een schadeclaim in. De actrice betaalde hem 333.000 euro. Gisteren ontkende ze ooit enige seksuele relatie met hem te hebben gehad, de betaling zou zijn gedaan om negatieve publiciteit te vermijden.

Uit de bocht

Op sociale media waren de oordelen over de actrice wisselend. Zo zei regisseur en actrice Rosanna Arquette, die ook aangifte deed tegen Weinstein: "Ik weet dat veel overlevers van verkrachting en trauma zelf seksueel door de bocht vliegen. Hun wonden gaan diep, ik bid voor hen."

Geen logische conclusie, vindt psycholoog Iva Bicanic. "Zelf misbruik meemaken is geen sterke voorspeller om later dader te worden. Wat je wel vaak ziet bij daders is dat ze een problematische of traumatische jeugd hebben gehad."

Actrice Rose Mc Gowen tweette: "We weten niet wat er gebeurd is, we moeten wachten op verdere uitleg, wees zachtaardig." Dat terwijl ze een jaar eerder nog tweette hoe belangrijk het is om alle slachtoffers van seksueel misbruik meteen te geloven.

"We weten natuurlijk niet wat er precies is gebeurd. Wat ik wel weet is dat er te vaak lacherig wordt gedaan over seksueel misbruik van mannen. 'Wees blij dat je seks hebt gehad, dat is toch leuk', wordt er dan gezegd. Mannen worden geacht zich een geluksvogel te voelen", verklaart Bicanic. "Terwijl ze evenveel en even ernstige klachten kunnen overhouden aan seksueel misbruik, zo niet meer. Denk aan een depressie en posttraumatische stress stoornis."

Favoriete actrice

Hoe de zaak voor de Asia Argento zal uitpakken moet nog blijken. De actrice is jurylid bij de talentenshow X-Factor Italia. De show laat weten dat ze mag blijven zolang de beschuldigingen niet bewezen kunnen worden. Mannelijke collega's uit de kunstwereld zoals acteur Kevin Spacey en chef-dirigent Daniele Gatti werden wel op basis van beschuldigingen ontslagen. "Al werden beiden wel door meerdere personen beschuldigd", zegt Renée Römkens, directeur van Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

Volgens Tarana Burke, de oprichtster van de #MeToo-beweging laat het voorval zien dat #MeToo voor iedereen geldt. Zo twitterde Burke: "Seksueel geweld gaat over macht en privilege. Dat verandert niet als de dader je favoriete actrice of activist is." Ze hoopt dat meer mannen die met seksueel geweld te maken krijgen zich zullen uitspreken.

Römkens hoopt vooral dat de hele #MeToo-beweging niet wordt vereenzelvigd met Argento. "Aan die beweging ligt een structureel probleem ten grondslag, dat staat of valt niet met de misstappen van één persoon", aldus Römkens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234