Zondag 03/07/2022

Weg met de immigranten, uit de EU en de frank terug

Nu kan ze eindelijk campagne gaan voeren", zei advocaat Gilbert Collard, voorzitter van het steuncomité van Marine Le Pen. "Tot dusver waren we alleen met die handtekeningen bezig."

Het feuilleton van de ontbrekende handtekeningen van het Front National heeft inderdaad maanden geduurd. Pas gisterochtend, drie dagen voor de sluitingsdatum, kon de kandidate van de extreem rechtse partij bekendmaken dat ze haar vijfhonderd steunbetuigingen heeft. Toch, te zeggen dat haar campagne nu pas begint, is zwaar overdreven.

Integendeel, Marine Le Pen meldde zich al ruim een jaar geleden aan het front, lang voor andere kandidaten. Haar wachtte de zware opdracht het Front National te ontdoen van de extremistische sporen die Jean-Marie Le Pen, haar vader en voorganger, had achtergelaten. En dat zonder de banden met hem te verbreken: vader Le Pen is erevoorzitter van de partij, en financiert met Cotelec, zijn eigen micropartijtje, een flink deel van de campagne.

Daar leek ze wonderwel in te slagen. Het Front National kreeg onder haar impulsen een andere uitstraling. Tijdens traditionele parades en herdenkingen, zoals de mars voor Jeanne d'Arc op 1 mei, worden kaalkoppen en foute vlaggen geweerd. Op antisemitische uitspraken, waar haar vader een handje van heeft, zul je haar niet betrappen. De grote Fransen die zij in haar toespraken citeert - De Gaulle, Voltaire - vind je bij de meeste andere partijen terug. Haar liberale opvattingen over abortus en samenlevingscontracten vormen een breuk met het verleden van de partij, die onder katholieken een flinke aanhang heeft.

Ze is doende van het Front National een moderne partij te maken. Afkeer van de islam is voor haar geen drijfveer, zegt ze. Al legde ze ooit een verband tussen moslims die op straat bidden en de bezetting van Frankrijk door de nazi's. Ook het debat over halal slachten werd door haar op de agenda gezet.

De kern van haar overtuigingen bestaat uit een extreme vorm van nationalisme. De belangen van de Fransen moeten worden beschermd: tegen buitenlandse invloeden, tegen immigranten die de staatsruif komen leegeten, tegen halalvlees in schoolkantines, tegen goedkope producten uit lage lonenlanden.

Meer nog dan haar vader is Marine Le Pen, sinds 2004 lid van het Europees Parlement, een fanatiek bestrijder van Europa. Ze vindt dat de Europese Unie veel te veel bevoegdheden overneemt van de Franse staat, dat Frankrijk buitensporig veel geld aan Brussel afdraagt en er niets voor terug krijgt, dat het lidmaatschap van de EU zo snel mogelijk moet worden opgezegd, en dat Frankrijk uit de eurozone moet stappen zodat de frank weer kan worden ingevoerd.

Daarmee is meteen ook de zwakte van haar programma aangeroerd. Veel kiezers die teleurgesteld zijn in de UMP en PS - door haar stelselmatig als UMPS aangeduid - zijn ontvankelijk voor het protectionisme dat zij voorstelt. Maar als het over de economische grondslagen gaat, is haar verhaal wankel. Economen berekenden dat haar programma Frankrijk aan de rand van het bankroet zou brengen.

Marine Le Pen werd in 1968 geboren en groeide op in het kasteel Montretout bij Saint-Cloud, waar haar vader nog steeds woont. Ze werd opgeleid als advocate, maar heeft dat vak zelden uitgeoefend. Het Front National is een familiebedrijf; Marine volgde al snel haar vader en diens tweede vrouw naar de partijburelen. Ze is driemaal getrouwd, steeds met een aan het FN verbonden man. Haar echtgenoot, Louis Aliot, is vicevoorzitter.

Enkele maanden geleden leek ze in staat Sarkozy uit de tweede ronde te houden. Die positie is verdampt.

In de peilingen krijgt ze tegenwoordig 15 of 16 procent - een score die haar vader geregeld haalde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234