Woensdag 06/07/2022

Naamsverandering sp.a

‘Welkom in de Kolruit!’ Vooruit slaat terug met humor na controverse over nieuwe sp.a-naam

De Vooruit is tijdelijk de Kolruit Beeld Wannes Nimmegeers
De Vooruit is tijdelijk de KolruitBeeld Wannes Nimmegeers

Het Gentse kunstencentrum Vooruit is het nog steeds niet eens met de geplande naamswijziging van de politieke partij sp.a. Die wil zich vanaf december VOORUIT noemen. ‘Wij hebben net onze najaarsprogrammatie klaar. Om elke verwarring met bestaande merken te vermijden, brengen we die onder de naam KOLRUIT’, klinkt het cynisch. De letters op het gebouw werden effectief overplakt.

Sabine Van Damme

“De een vindt het niet kunnen dat een politieke partij een merk recupereert dat gedurende 38 jaar zorgvuldig werd uitgebouwd door een kunstencentrum, de ander verwacht van het kunstencentrum grotere loyaliteit voor hun roots”, luidt het bij de Vooruit.

“Dit debat toont nu al waarom het onwerkbaar is wanneer een politieke partij en een Vlaamse kunstinstelling dezelfde naam dragen. Wie mensen dwingt partijpolitiek te zijn, krijgt partijpolitieke verdeeldheid. Dat is net wat een kunstenhuis niet wil. Van bij de start van kunstencentrum Vooruit in 1982 was het voor de honderden vrijwilligers, pioniers en artiesten duidelijk dat de uitbouw van een kunstenhuis niet kan binnen een politieke zuil.”

De Vooruit wil volledig eigenaar zijn van de boodschappen die in haar naam worden uitgestuurd, en vermoedt van de politieke partij hetzelfde. Ze hebben geen zin in verwarring, ze kijken op tegen het kluwen van hastags, mailadressen, Intagram-accounts en url’s. “Het dubbelgebruik van de naam Vooruit ontneemt het kunstencentrum niet enkel haar controle over haar eigen reputatie, haar autonome stem in het publieke debat en haar toegankelijkheid voor een breed publiek, het bezwaart ook de relaties met sponsors, overheden, klanten die zalen huren en de honderden partners die jaarlijks mee inhoud geven aan ons programma.”

Niet netjes

“De verwijzing naar het verleden rechtvaardigt de aanspraak van sp.a op de naam niet. Het schitterende monument van Vooruit kreeg een herbestemming en net als bij erfgoed kom je daar niet op terug. De meerlagige betekenis rijmt niet met het ideologische profiel van één partij. Het lijkt slim van sp.a om zich daar nu opnieuw van te bedienen, maar netjes is het niet. Of zoals de collega’s van de Brusselse AB schrijven: “Het is ontmoedigend om te zien hoe weinig respect er uit zo’n campagne spreekt voor de culturele sector in zijn geheel.” De nieuwe naam voor sp.a kan dan wel “een knipoog naar het verleden zijn”, ze ontkent wel het heden.”

De aankondiging van de sp.a om de naam Vooruit vanaf december voor hun partij te gebruiken, schaadt onze positie als Vlaamse Kunstinstelling in die mate, dat de ploeg en het bestuur van Vooruit zich daar tegen moeten verzetten en hierover voluit met sp.a. in gesprek willen gaan.” Vooruit lanceert net nu – coronaproof – eindelijk weer een najaarsprogrammatie. “Om elke verwarring met bestaande merken te vermijden, doen we dat voorlopig onder de naam KOLRUIT”, klinkt het cynisch.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234