Zondag 25/09/2022

Wereldprimeur cardiochirurgie voor Belgische artsen

In het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt is een studie afgerond naar de effecten van het inspuiten van stamcellen bij patiënten met een chronisch hartfalen. Het gaat om een primeur in de cardiochirurgie die jaarlijks zo'n 25.000 Belgen met hartproblemen zou kunnen helpen.

Door Tina De Gendt

BRUSSEL l De resultaten verschenen deze week in Circulation, het vakblad van de American Heart Association.

In de studie werden twintig hartpatiënten met chronisch hartfalen betrokken, van wie tien wel een inspuiting kregen en tien niet. Bij alle patiënten werden de dag voordien stamcellen uit het beenmerg afgenomen. Daarna werd geloot over wie de inspuiting wel of niet kreeg, om een placebo-effect te voorkomen. Na enkele weken bleek dat de patiënten die de inspuiting wel hadden gekregen het duidelijk beter deden dan de patiënten uit de controlegroep.

Dokter Marc Hendrikx, cardiochirurg aan het Virga Jesseziekenhuis en leidinggevend onderzoeker: "Er wordt al langer geëxperimenteerd met het inspuiten van stamcellen bij hartpatiënten. Onze collega's van Leuven hebben vorig jaar geëxperimenteerd met het inspuiten van stamcellen in de kransslagader, maar het effect bleek niet zo groot omdat slechts 1 procent van de cellen inderdaad op de plaats van de beschadiging terechtkwamen. In ons onderzoek werden de stamcellen echter rechtstreeks op de plaats van het infarct ingespoten, waardoor veel minder cellen verloren gingen."

Nog belangrijk aan de studie is dat ze mensen met een chronisch hartfalen kan helpen. Eerdere studies konden enkel een positief effect van stamcellen aantonen bij acute infarcten. "Een kleine minderheid van de patiënten gaat vlak na het infarct in operatie", aldus Hendrikx, "daardoor loopt het hart blijvende schade op, die tot op heden niet kon worden hersteld."

Aan een infarct houden de meeste mensen afgestorven spierweefsel over, waardoor de pompfunctie vermindert, wat uiteindelijk een hartfalen tot gevolg geeft. Bij elk van de twintig geselecteerde patiënten was gemiddeld zeven maand verstreken tussen hun infarct en de coronaire overbruggingsoperatie. Na de operatie en de inspuiting werd in de eerste tot de vierde maand nadien een betekenisvol herstel van de wanddikte en de samentrekbaarheid van de hartspier in het infarctgebied vastgesteld. Bij de patiënten die niet werden ingespoten was dat niet het geval.

Door het inspuiten van stamcellen in dood weefsel, kan men het hart weer zelf laten werken, wat de overlevingskansen van een hartpatiënt aanzienlijk verhoogt.

De studie werd in november vorig jaar voorgesteld op de conferentie van de American Heart Association in Dallas. Voor cardiochirurgen betekent deze Belgische studie een echte doorbraak, maar voorlopig zal ze nog niet in behandelingen worden gebruikt.

Hendrikx: "De komende maanden zullen we proberen het effect van de inspuiting te optimaliseren door te zoeken naar de beste stamcellen voor deze operatie. Ook proberen we te achterhalen of het mogelijk is de verbetering, die nu enkel aan de hartspier werd gevonden, ook uitgebreid kan worden voor het hele hart. Als die onderzoeken zijn afgerond, kunnen we mensen beginnen te behandelen.

In België maken jaarlijks tussen 10.000 en 25.000 mensen een infarct mee. Deze procedure zou bij hen kunnen toegepast worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234