NieuwsWapenhandel
Wereldwijde handel in wapens daalt, maar Europa is nieuwe ‘hotspot’
De internationale wapenhandel is de afgelopen vijf jaar met 4,6 procent gedaald ten opzichte van de vijf jaar ervoor. De wapenexport van de VS en Frankrijk is dan weer aanzienlijk gestegen. Europese landen importeerden 19 procent meer, en ook in Oost-Azië en Australië was de toename fors.
De export naar het Midden-Oosten groeide ook. De uitvoer naar Afrika en Noord- en Zuid-Amerika vertoonde echter een daling, meldt het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) in zijn jaarlijkse rapport. De groei in Europa zal naar verwachting verder versnellen nu tal van landen hun defensiebudget opschroeven in het licht van de Russische dreiging. Duitsland alleen al gaat 100 miljard euro meer uitgeven aan defensie.
“Europa is de nieuwe hotspot”, zegt coauteur Siemon Wezeman. “We gaan onze militaire uitgaven enorm verhogen, we hebben veel nieuwe wapens nodig en een groot deel zal uit import komen”, zegt de onderzoeker.
De Europese krijgsmachten investeren onder meer in gevechtsvliegtuigen, zoals de dure Amerikaanse F-35. Verder worden raketten, artillerie en ander zwaar materieel aangekocht. Die trend is al ingezet na de Russische annexatie van de Krim in 2014.
Het aandeel van Europa in de mondiale wapenhandel is de afgelopen vijf jaar gestegen van 10 naar 13 procent. Dat percentage zal volgens Wezeman “substantieel” toenemen.
Wereldwijd gaat jaarlijks een bedrag van naar schatting 92 miljard euro om in wapenhandel. De invoer van landen in Azië en Oceanië bleef met 43 procent van het totaal hoog. In die regio bevinden zich zes van de tien grootste importeurs (India, Australië, China, Zuid-Korea, Pakistan en Japan). “De spanningen tussen China en verschillende landen in Azië en Oceanië zijn de belangrijkste drijvende kracht achter die import”, vermeldt het rapport.