Zondag 22/05/2022

Werken op Ring zorgen voor toename Frans drugstoerisme op Antwerps Kiel

'Door de werken zijn er maar twee op- en afritten, Noord en Zuid, en zo komen drugstoeristen via het Zuid automatisch op het Kiel terecht'

'De stad inrijden, scoren en wegrijden'

De politie is formeel. Sinds het begin van het jaar werden op het Kiel 31 verdachte adressen onderzocht en 48 drugstrafikanten gearresteerd. Vooral Noord-Franse junks vinden de weg naar de wijk rond het stadion van Germinal Beerschot. 'Franse junks overspoelen het Kiel', kopte derhalve de Gazet van Antwerpen, zeg Frut. Verslag van een zomerse wandeling door het Kiel. Veel overlast gezien, maar Franse junks noch rondslingerende drugsnaalden waar kindjes zich aan prikken. 'Jamaar, ze doen hun zaakjes verdoken hé', weet iedereen die het gelezen heeft in de krant. Of het dan ook overlast mag heten?

Antwerpen / Kiel

Van onze verslaggever

Filip Rogiers

Op de kruising van de Abdijstraat en de Sint-Bernardsesteenweg, aan de oude schietbaan Tir, hartje Kiel, woelen bulldozers de aarde om. Hier komt een commercieel walhalla. Nog maar één. Hier zal leven zijn, hier zal gezelligheid te koop zijn, en sociale controle zijn. Hiervoor moesten twee wijkcentra verkassen. Maar het is niet dát wat de Kielenaar uit zijn slaap houdt, weet de Frut, wel de toevloed aan Franse junks. "Dat is in die Antwerpse buurt al een tijdje duidelijk te zien aan het grote aantal wagens, vaak niet meer dan wrakken, met Franse nummerplaten."

Waar? Waar?

De hele buurt uitgekamd gisteren. Met dat 'overspoelen' valt het in elk geval reuze mee. Twintig mensen aangesproken die het in de krant gelezen hadden. En te voet de 'gevoeligste' straten afgestapt tussen de Abdijstraat, De Bosschaertstraat en de zijstraten rond het stadion van Germinal Beerschot, zo verder op naar de invals- en vluchtweg van de autostrade. Genoteerd: zeventien auto's met Nederlandse nummerplaat, één met een Franse, een peperdure 'klotewagen' bovendien. Dat het wel meevalt met die 'wrakken', merk je ook aan de foto in de Frut: hij toont een auto met anoniem gemaakte Franse nummerplaat in de Abdijstraat. Als er nu één straat is op het Kiel waar de sociale controle groot is, dan wel deze oude, wat verpauperde maar stilaan weer oplevende winkelstraat. Hier werd ook gisteren weliswaar veel en openlijk gedeald, maar dan vooral in courgettes en komkommers.

Bon, de feiten dan maar. Want er is wel degelijk iéts aan de hand met het Kiel, deze wijk of dan toch het deel rond de Sint-Bernardsesteenweg, die inderdaad niet een van meest leefbare plaatsen van Vlaanderen mag heten. Sven Lommaert, woordvoerder van de lokale politie, legt uit: "Sinds 2002 merken we inderdaad een jaarlijkse toename van het aantal Franse drugstoeristen. Dat was verspreid over heel Antwerpen, maar het Kiel krijgt nu de volle pot door de werken aan de ring. Door die werken zijn er maar twee op- en afritten, Noord en Zuid, en zo komen drugstoeristen dus via het Zuid automatisch op het Kiel terecht. Men rijdt de stad in, men scoort en men wil zo snel mogelijk weer de stad uit. Bijkomend probleem is dat we nogal wat last hebben met onder invloed rijdende Fransen op de ring."

Sinds 1 januari heeft de politie 31 adressen uitgekamd en 48 trafikanten gearresteerd. "Het merendeel in de buurt van de Abdijstraat, het dichtst bij de op- en afrit van het Zuid, en ook in de wijk rond de Brederodestraat. Als de werken aan de ring voorbij zijn, verwachten we dat de druk op het Kiel weer zal afnemen en zich verdunt over heel Antwerpen."

De drugstrafiek speelt zich af op privé-adressen die zelfs voor de politie niet eenvoudig te spotten zijn. Volgens (anonieme) buurtbewoners in de Frut is de handel vooral in handen van twee Marokkaanse families. Maar geen enkele buurtbewoner durft of wil plaatsen of mensen aanwijzen. "Alleen wie de wijk goed kent, ziet wat anderen niet zien", zegt een postbode die niets meer wil zeggen. "Wij zwijgen. Wij kijken niet." Vraag: als je héél goed moet kijken om te zien waar er drugs gedeald worden, als die Fransen dan toch direct weer de autostrade oprijden, waar zit dan de overlast? In het Kielpark heeft volgens de Frut een kindje zich verwond aan een gebruikte drugsspuit.

"Dat park, wie durft daar nog door te lopen?", zegt Erdogan (41). Hij is blij dat het eens in de krant komt. En de twee keer zo oude Mariette bij wie hij in de Speerstraat op zijn sloffen staat te buurten ook. Erdogan komt uit Turkije, nabij Ankara, Mariette woont al op het Kiel sinds 1965. Beiden vinden het de spuitgaten uitlopen, maar dat is een ouder en ook een ander verhaal, en met 'het Kiel overspoelende drugstoeristen' heeft dat niets te maken. Het gaat over de sociale controle die zoek is. En je zult het altijd zien, oudere allochtonen en autochtonen vinden elkaar altijd als het over 'vroeger was het beter' gaat.

Erdogan en Mariette heffen eenstemmig hun klaagzang aan. "Ik heb vier kinderen, tussen vijf en veertien", zegt Erdogan. "Ik ben met mijn vader in 1979, toen de mijnen sloten, verhuisd van Limburg naar het Kiel. Als ik geweten had welke kant het hier in de stad zou opgaan, ik had geen vier kinderen verwekt. Zolang ze baby zijn, heb je controle. Maar later? Ze lopen de straat op, het park in, je kunt er niet achter blijven lopen, je weet totaal niet met wie ze contact hebben, of ze roken, wat ze doen?" Dat het 'elders' nog slechter is, zegt Mariette, maar dat het allemaal 'naar hier' komt, weet ze ook zeker. Haar zoon heeft het gezegd. "Onze Jean-Pierre gaat elk jaar voor drie weken naar Thailand en daar is het nog veel erger allemaal!"

Voor de zekerheid De Bosschaertstraat nog eens afgelopen. Zonnig, een groepje allochtonen staat een opgelapte tweedehands VW Golf te monsteren. Verder niets. Best mogelijk dat hier ergens 'twee Marokkaanse families' voor drugsbaron spelen, maar de overlast van de openliggende Sint-Bernardsesteenweg is vandaag zichtbaarder.

"Ik moet je ontgoochelen", zegt een medewerker van buurthuis De Tiret. "Ik moet u hetzelfde vertellen als aan uw collega van de VRT-televisie. Over die Franse junks weten we niets. Dat zie je niet. Wel is hier vannacht ingebroken. Ik weet niet of er een verband is." We zien de cameraploeg van de VRT ter hoogte van de werken aan de kop van de Abdijstraat vruchteloos een 'goede' positie zoeken. Niet gemakkelijk, met al die overlast die je niet meteen ziet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234