Dinsdag 05/07/2022
Joachim Coens

CD&V-voorzitter

West-Vlamingen en senioren kroonden Coens tot CD&V-voorzitter

Joachim CoensBeeld Tim Dirven

Joachim Coens heeft zijn overwinning in de CD&V-voorzittersverkiezing te danken aan zijn populariteit in West-Vlaanderen en bij de leden ouder dan 65. Dat leert een onderzoek van de UGent. ‘De traditionele CD&V-achterban heeft de doorslag gegeven’, zegt onderzoeker Bram Wauters.

Jeroen Van Horenbeek

Zes december. In de Wetstraat 89, het partijhoofdkwartier van CD&V, staat Joachim Coens te glunderen. De burgemeester van Damme en topman van de haven van Zeebrugge is net verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter. In de tweede stemronde heeft hij het nipt gehaald van zijn uitdager, Sammy Mahdi uit Vilvoorde. Coens krijgt 12.101 stemmen achter zijn naam. Mahdi blijft hangen op 11.681 stemmen.

Zo stemden de CD&V-leden. Beeld DM
Zo stemden de CD&V-leden.Beeld DM

Een onderzoek naar de stempatronen van de CD&V-leden, uitgevoerd door de UGent, toont waar het verschil juist zit. Zo heeft provinciaal chauvinisme een grote rol gespeeld in het eindresultaat. In zijn thuisprovincie West-Vlaanderen won Coens met overmacht van Mahdi. In de andere provincies waren de uitslagen van beide kandidaten haast gelijk of won Mahdi. Zijn winstmarges waren echter te klein om de nederlaag in het christendemocratische bastion West-Vlaanderen goed te maken.

Generaties

Coens bleek ook de populairste kandidaat bij de partijleden ouder dan 65. Een belangrijke groep, aangezien het CD&V-ledenbestand voor iets meer dan de helft uit senioren bestaat. In de twee andere leeftijdscategorieën (-35 jaar en 35 tot 64 jaar) scoorde Mahdi duidelijk beter. Als voormalig jongerenvoorzitter had hij het grootste deel van de jonge christendemocraten achter zich. Maar opnieuw was dit – net – niet genoeg om zijn achterstand bij de oudere partijleden te compenseren.

Volgens de onderzoekers van de UGent nam de achterban van Coens rechtsere standpunten in dan de achterban van Mahdi: zowel over migratie, klimaat als sociaal-economische thema’s. Tegelijk scoorde Coens beter bij de standen binnen CD&V. Dus ook bij Beweging.net. Dit lijkt contradictorisch met de inhoudelijke verschillen tussen Coens en Mahdi, maar blijkbaar spelen de standen nog een aparte rol. In de campagne uitte Mahdi kritiek op de bevoorrechte relaties tussen CD&V en het christelijke middenveld. Hij vond ook dat de partij Arco moest laten vallen.

Sammy Mahdi Beeld Damon De Backer
Sammy MahdiBeeld Damon De Backer

Kind van de zuil

“De traditionele CD&V-achterban heeft de doorslag gegeven”, zegt politicoloog Bram Wauters. “De oudere leden, de West-Vlaamse leden en de standen hebben zich achter Coens geschaard. Bij de standen heeft hij van twee walletjes gegeten: aan de ene kant heeft hij geteerd op zijn ondernemersimago als havenbaas. aan de andere kant op het ACW-verleden van zijn vader, gewezen onderwijsminister Daniël Coens. Tegelijk toont ons onderzoek dat het niet onverstandig zou zijn van Coens om Mahdi te betrekken bij zijn project. Zo betrekt Coens ook de rest van de partij.”

Mahdi en Coens zitten binnenkort samen om te bekijken hoe ze kunnen samenwerken. “Door Joachim zijn informatieopdracht is het nu even druk”, zegt Mahdi. Voor hem liggen de resultaten van het kiesonderzoek in de lijn der verwachtingen. “Ik wist dat Joachim sterker stond in West-Vlaanderen en bij de oudere leden. Ik moest zoveel mogelijk andere leden mobiliseren. Uiteindelijk is me dat bijzonder goed gelukt. Maar het was spijtig genoeg net niet genoeg om partijvoorzitter te worden.”

Ook Coens is naar eigen zeggen niet verrast. “Het zou me eerder verbazen dat een jongerenvoorzitter niet populair is bij jongeren.” Mahdi zal zeker ruimte krijgen binnen CD&V, klinkt het. Intussen wil hij volop inzetten op de verstedelijking en de verjonging van CD&V, de dada’s van Mahdi. Zijn belofte: “In steden zoals Gent en Antwerpen zullen de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen getrokken worden door nieuwe mensen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234