Woensdag 28/09/2022

Coronavirus

Weyts kondigt nieuw testbeleid voor scholieren aan: alle contacten van besmet kind zijn voortaan ‘hoog risico’

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Beeld Photo News
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.Beeld Photo News

Het Vlaams onderwijs krijgt een eigen teststrategie, die nu stelselmatig wordt uitgerold. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend na overleg met de virologen. Maandag overlegt Weyts met minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) over de buitenschoolse activiteiten van kinderen onder de 13 jaar.

Redactie en Belga

De teststrategie komt er nadat in verschillende scholen uitbraken van het coronavirus zijn vastgesteld, onder meer in Antwerpen en Bekkevoort. Volgens Weyts is gebleken dat de teststrategie zoals die voor de hele samenleving geldt, niet volstaat voor het onderwijs. Daarom werkte het veld nu een eigen strategie uit, die op twee sporen gestoeld is.

Van zodra er binnen de schoolmuren een mogelijke besmetting wordt gemeld, zal op dag 1 een sneltest worden aangeboden aan alle hoogrisicocontacten. Bij een negatieve test zal op dag 7 een PCR-test worden afgenomen. De betrokken leerlingen of leerkrachten blijven intussen in quarantaine.

Als er een vermoeden van een cluster bestaat, zullen mobiele testteams worden ingeschakeld die met een bus ter plaatse komen.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Niet sluiten

Vanaf maandag al zullen lagereschoolkinderen die in contact gekomen zijn met een besmet kind als een hoogrisicocontact beschouwd worden. Tot nu werden ze nog als een laagrisicocontact beschouwd. Hierdoor zullen veel meer kinderen worden getest. Net als voor volwassenen wordt de isolatietermijn voor besmette kinderen verlengd tot tien dagen.

“We blijven het maximaal mogelijke doen om zoveel mogelijk scholen open te houden”, zegt minister Weyts. “Net daarom grijpen we daar waar nodig kordaat in met maatregelen afgestemd op de lokale situatie en dit op grond van de geldende draaiboeken. In sommige gevallen betekent dat de sluiting van een of meerdere klassen, in andere gevallen zelfs van een hele school.”

Van de bijna 4.000 scholen in Vlaanderen is er vandaag een twintigtal volledig gesloten en een dertigtal deels gesloten. Weyts: “Zeg nooit ‘nooit’, maar in het gros van de scholen stelt zich geen groot probleem en dus moeten we die scholen ook niet sluiten.” Van een uitbreiding van de afkoelingsperiode in de week voor de krokusvakantie, zoals die werd afgesproken voor leerlingen van het gewoon secundair onderwijs, is geen sprake.

Sportclubs

Maandag overlegt Weyts met minister van Jeugd Benjamin Dalle over de buitenschoolse activiteiten voor min-13-jarigen. “Afgelopen dagen werd immers vastgesteld dat via sportclubs en jeugdactiviteiten besmettingen plaatsvonden”, luidt het bij Weyts.

Dinsdag spreekt de Risk Assessment Group (RAG) zich uit over eventuele aanpassingen aan de algemene teststrategie, in functie van de Britse, maar ook de klassieke coronavariant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234