Dinsdag 04/10/2022
Ridouan Taghi

ProfielRidouan T.

Wie is de man die mogelijk de liquidatie van advocaat Derk Wiersum bestelde?

Ridouan TaghiBeeld RV

Ridouan T. slaagde er jarenlang in om onder de radar te blijven. Inmiddels wordt de veronderstelde cocaïnemiljonair internationaal gezocht wegens een reeks liquidaties. Sinds vorige maand wordt zijn naam ook in verband gebracht met de moord op de Nederlandse advocaat Derk Wiersum, al zegt zijn advocaat dat die conclusies te voorbarig zijn. Wie is deze man?

Elsbeth StokerWil Thijssen en Kaya Bouma

“Ha ha. Ben top. Heb mijn Nikes aan. Ben aan het jagen.” Het is april 2016 als Ridouan T. – volgens justitie in Nederland – op opgetogen toon een versleuteld pgp(pretty good privacy)-bericht stuurt. Zojuist hebben ‘heads’ – schutters – een moord gepleegd in Utrecht: Samir Erraghib is doodgeschoten in zijn auto. Zijn 7-jarige dochtertje, dat naast hem zat, overleefde de aanslag.

Volgens justitie was Ridouan T. de opdrachtgever van deze liquidatie, en denkt hij dezelfde avond alweer aan de volgende moord. “Ha ha ha ben al dronken broertje. Heb bloed, bloed nodig. Niks anders”, is er te lezen in een oud pgp-bericht dat het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) aan hem linkt.

Ridouan T. is, ondanks verwoede pogingen van justitie om hem op te sporen, nog altijd voortvluchtig. In de ogen van justitie is T. een nietsontziende internationaal opererende drugsmultimiljonair die zijn tegenstanders of hun dierbaren om het minste of geringste laat liquideren. Samir Erraghib zou bijvoorbeeld zijn doodgeschoten omdat hij over T. in het milieu had geroddeld.

T. en zijn rechterhand Saïd R. worden gezien als opdrachtgevers van een lange reeks liquidaties. Zo verdenkt het OM Ridouan T. en diens veronderstelde liquidatiebende in de al lopende Marengo-zaak van tenminste vijf liquidaties, verscheidene pogingen daartoe en van de voorbereiding van nog eens enkele moorden. Bovendien houdt justitie sinds vorige maand rekening met het scenario dat advocaat Derk Wiersum werd geliquideerd omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond in hetzelfde proces.

T.’s advocaat Inez Weski liet na de moord aan het Nederlandse persbureau ANP weten dat deze conclusie te voorbarig is. “Ik begrijp de speculaties over de mogelijke achtergronden van de zeer tragische dood van de advocaat, maar kan slechts constateren dat daar niets over bekend is op dit moment. De geschiedenis leert dat soms volstrekt tegengestelde of niet vermoede belangen en partijen een rol blijken te hebben gespeeld in gebeurtenissen.”

Een voorbijganger staat stil bij de plek waar de Nederlandse advocaat Derk Wiersum doodgeschoten werd.  Beeld EPA
Een voorbijganger staat stil bij de plek waar de Nederlandse advocaat Derk Wiersum doodgeschoten werd.Beeld EPA

Laten slapen

De naam van T. wordt in verband gebracht met nog meer misdrijven – waar hij (vooralsnog) niet voor wordt vervolgd. Bijvoorbeeld de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. Deze ondernemer, Reduan B., die niets te maken had met de criminele wereld, werd in maart 2018 doodgeschoten. Een week eerder was bekend geworden dat de Utrechtse Nabil B. belastend over Ridouan T. en zijn criminele partners had verklaard. Voor de moord waarschuwde T. al dat hij wraak zou nemen als Nabil met justitie zou praten. “Hy weet ga iedereen van hem laten slapen als die my naam heeft genoemt”, schreef T. in een pgp-bericht.

Daarnaast zijn er volgens justitie aanwijzingen dat T. opdracht gaf voor de aanslag op het pand van de Nederlandse krant De Telegraaf in de zomer van 2018: een week vóór het incident publiceerde de krant een groot verhaal over de voortvluchtige gangster.

Eind 2018 onthulde de Nederlandse krant NRC bovendien dat Ridouan T. twee jaar eerder in een pgp-bericht voorstelde om aanklager Koos Plooij te laten liquideren. “Zullen we die kk Plooij laten slapen?”, schreef T. aan een criminele vriend. ‘Kk’ is een afkorting van kanker. Deze vriend vond echter dat ze daarmee moesten “wachten” en “kijken of ze het anders konden doen”. Plooij was destijds betrokken bij de vervolging van Naoufal – ‘Noffel’ – F. wegens diens betrokkenheid bij liquidaties. Naoufal F. wordt gezien als een van de vertrouwelingen van T. en zit inmiddels een levenslange gevangenisstraf uit.

Maar ook in het buitenland wordt T. gezocht. Zo zoekt Spanje de cocaïnemiljonair eveneens wegens een liquidatie en houdt Marokko hem verantwoordelijk voor een vergismoord in november 2017. Toen werd in Marrakesh een 26-jarige student doodgeschoten, een zoon van een hoge rechter. Hij zat op de stoel waar eerder die avond het daadwerkelijke doelwit had gezeten.

Het is niet de enige vergismoord waar de groep rondom T. volgens justitie verantwoordelijk voor is. Zo werd in januari 2017 in Utrecht Hakim Changachi geliquideerd, hij woonde in dezelfde flat als het beoogd slachtoffer. Uit onderschepte pgp-berichten blijkt volgens justitie dat die vergismoorden de organisatie rondom T. niet lijken te deren. Meteen erna werd alweer een plan B bedacht om het beoogd slachtoffer alsnog om te brengen.

Een schets van Ridouan T. Beeld RV
Een schets van Ridouan T.Beeld RV

Pas sinds 2016 in de schijnwerpers

Voor T. en zijn handlangers zijn “mensenlevens niets waard”, concludeerde het OM dan ook tijdens een voorbereidende zitting van het megaproces Marengo waarin zestien verdachten terechtstaan. Volgens de aanklagers sturen T. en zijn rechterhand Said R. een geoliede “moordmachine” aan, waarin iedereen een eigen taak heeft. De een levert wapens, de ander spot het doelwit, en weer een ander voert de moorden uit.

Het belangrijkste bewijs tegen T. en zijn criminele organisatie bestaat uit de tientallen kroongetuigenverklaringen van Nabil B., die nauw contact had met T. en zelf eveneens betrokken was bij drugshandel en liquidaties.

Daarnaast baseert justitie zich op ontsleutelde pgp-berichten. Dankzij deze zeer dure, speciaal beveiligde mobieltjes waanden criminelen zich jarenlang ongezien. Justitie kon de pretty good privacy-mails die ze elkaar stuurden immers niet kraken. Althans: dat dachten ze tot 2016. In dat jaar slaagde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) er voor het eerst in berichten te ontsleutelen. Inmiddels heeft justitie beslag laten leggen op meerdere “schatkamers” vol bewijs – servers waarop miljoenen pgp-berichten te achterhalen zijn. Nog dagelijks wordt van berichten de betekenis en context achterhaald door de recherche.

Het is mede dankzij die pgp-technologie dat T. lange tijd onder de radar kon opereren, aldus justitie. De in het Nederlandse Vianen opgegroeide Nederlandse Marokkaan heeft – voor zover bekend – geen lang strafblad. Tot enkele jaren geleden opereerde hij in relatieve stilte. Naar verluidt verwierf hij zijn vermogen, dat tientallen miljoenen zou bedragen, toen hij een hasjlijn tussen Marokko en Nederland overnam, en zich vervolgens toelegde op de handel in cocaïne.

In 2016 werd voor het eerst publiekelijk de schijnwerper op hem en zijn veronderstelde handlangers gericht. Ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok publiceerde op zijn website Vlinderscrime.nl artikelen over Ridouans veronderstelde handlangers Naoufal F. en ‘Rico de Chileen’. In de stukken bracht hij ze in verband met internationale cocaïnehandel en een reeks liquidaties. Niet lang daarna kreeg Kok een telefoontje van de politie: “Je staat op een dodenlijst.” Een dag later vond hij een ‘broodtrommel’ vol zware explosieven onder zijn auto die geparkeerd stond bij een overvol terras.

Onderzoek wees later uit dat de bom de kracht had van veertig handgranaten. In een interview in de Volkskrant zei Kok kort daarna: “Ik heb liever een kogel of een bom, dan dat ik kanker krijg. Ik ben Martin en ik ga niet achter de geraniums zitten.” Nog geen half jaar later werd de misdaadblogger alsnog geliquideerd bij een seksclub in Laren. Volgens justitie gaf Ridouan T. ook hier de opdracht voor.

Waarom is T. nog steeds niet gevonden?

Wie genoeg geld heeft, kan van de aardbodem verdwijnen, bewijst Ridouan T. ­Nederlands meest gezochte verdachte heeft niet alleen het allerhoogste tipgeld dat het OM ooit uitloofde op zijn naam staan (100.000 euro), maar de politie riep Nederlanders deze zomer ook op vanaf hun vakantieadres naar hem uit te kijken.

Hoewel de politie destijds hoopvol liet weten dat dit soort opsporingsberichten in het verleden effectief is gebleken, is hij nog altijd spoorloos. Dat kan twee dingen betekenen, zegt ­Thomas Aling, woordvoerder van de Nederlandse recherche. Of T. zit in een land waar de Nederlandse politie geen onderzoek mag doen, “of hij weet al onze opsporingsmiddelen handig te omzeilen”.

De kans is groot dat T. is ­ondergedoken in een Arabisch-sprekend land, zegt de Nederlandse emeritus-hoogleraar strafrechtsvergelijking Peter Tak. “Dubai is veel genoemd.” Vanwege zijn exorbitante drugsvermogen is het goed denkbaar dat T. over valse paspoorten beschikt, ambtenaren makkelijk omkoopt en zich chirurgisch een ander uiterlijk heeft laten aanmeten.

Het helpt niet dat de beloning die het OM heeft uitgeloofd in de wereld van T. weinig voorstelt. Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou het OM ­minstens 2,5 miljoen euro moeten uittrekken.

“Voor zover bekend is alleen de politie bezig met de opsporing”, zegt Tak. “Maar het valt niet uit te sluiten dat ook andere diensten bezig zijn met het traceren van T. Zoals ambassades, maar ook de AIVD.”

Als T. uiteindelijk gevonden wordt, is het geheel de vraag of het land waar hij zich bevindt zal willen meewerken aan zijn uitlevering. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Dubai. “Ik sluit ook niet uit dat hij met veel geld aan de nationaliteit van een land kan komen”, zegt Tak. “Er zijn landen die dat doen. Dan is uitlevering al helemaal uit den boze.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234