Dinsdag 16/08/2022

Wie is wie in de Situation Room?

VS-president Barack Obama en zijn adviseurs volgden zondag in de Situation Room van het Witte Huis de aanval op Osama bin Laden live op een beeldscherm. De aanwezigen, die allen een rol speelden in het opsporen van de Al Qaidaleider, werden op een historische foto vereeuwigd.door maarten rabaey

President Barack Obama

VS-president Barack Obama beleefde zondag misschien wel het belangrijkste moment van zijn eerste ambtstermijn in de Situation Room van de West Wing. Omringd door zijn Nationaal Veiligheidsteam volgde hij de operatie van de Navy SEALs in Pakistan op de voet. Toen het bericht binnenliep dat Bin Laden wel degelijk dood was sprak hij als eerste. “We got him, guys”, zei hij.

Vicepresident Joe Biden

Vicepresident Joe Biden haalt dikwijls de VS-media met zijn publieke kwinkslagen, wat soms doet vergeten dat hij een zeer rijke ervaring heeft met internationale veiligheidspolitiek. Sinds 2002 reisde hij vier keer naar Pakistan, onlangs nog in januari. Hij woonde alle nationale veiligheidsvergaderingen over Bin Laden bij die president Obama sinds maart organiseerde. Zondag volgde hij alles op de voet in de Situation Room vanaf 1 uur in de namiddag tot 11.35 uur ’s avonds. Hij hielp president Obama’s tekst opstellen, maar telefoneerde eerst voormalige collega’s uit het Congres om het nieuws aan te kondigen. Zo belde hij om 9 uur ’s avonds met senator Lindsey Graham. “We got him”, zei Biden, waarop de Republikein uit South Carolina antwoordde: “Tell me we got the bastard.” “Yeah, we got him”, zei Biden.

Brigadier General Marshall B. ‘Brad’ Webb

Brigadegeneraal Marshall B. ‘Brad’ Webb is de vicegeneraal van de Joint Special Operations Command uit Fort Bragg, North-Carolina. Van daaruit worden alle elitetroepen geleid, zowel de Navy SEALs als Delta Force. Zijn ervaring als oorlogspiloot, waaronder 117 gevechtsuren in Afghanistan, Irak en Bosnië, bracht hem mee aan het hoofd van dit commando, waarvan de covert actions meestal het daglicht niet zien.

Admiraal Mike Mullen, stafchef van de Generale Staf

Als hoogste VS-militair onder de president is ook voor Mike Mullen de dood van Osama bin Laden een zoete wraak. Mullen, die eind september aan het einde van zijn termijn is, was al voor de ontdekking van Bin Laden in Pakistan ervan overtuigd dat de Pakistaanse inlichtingendienst een dubbele rol speelde. Tien dagen voor Bin Ladens dood beschuldigde hij het ISI nog van banden met het Afghaanse Haqqaninetwerk, dat connecties heeft met Al Qaida. “Niet iedereen bij de ISI maar het is wel een feit.”

VS-minister van Buitenlandse zaken Hillary Rodham Clinton

Geschokt kijkt minister van Buitenlandse zaken Clinton naar het televisiescherm waarop de raid op Bin Ladens woning live is te volgen. Waarom ze haar hand voor de mond sloeg is nog niet duidelijk. Er is alleen bekend dat de spanning te snijden was in de Situation Room toen een van de aanvalshelikopters met pech kreeg af te rekenen. Clinton was van meet af aan betrokken bij de planning van de geheime operatie. Meteen na de dood van Bin Laden kreeg zij de taak om Pakistan te sussen, dat erg boos reageerde omdat het pas een halfuur voor de inval op de hoogte werd gebracht.

minister van Defensie Robert Gates

Voor Robert Gates (67) is de dood van Bin Laden de kroon op zijn carrière als defensieminister. Gates draagt in juli de fakkel over aan Leon Panetta, de huidige CIA-directeur - een functie die hij vroeger zelf bekleedde. In 2006 aangesteld door ex-president Bush op het hoogtepunt van de Irakoorlog, als opvolger van de omstreden Donald Rumsfeld, mocht Gates als niet-geregistreerde Republikein in 2008 aanblijven van Obama. De president rekende dankzij hem op steun van de Republikeinen in het Congres voor defensiebeslissingen. Door zijn rol in de operatie zondag kunnen de Republikeinen nu toch nog een deeltje van de eer opstrijken. Op Facebook zijn er al groepen die vinden dat Gates in 2012 presidentskandidaat moet worden.

Witte Huisbekers

De Situation Room keek grotendeels met kurkdroge mond naar de gebeurtenissen. Slechts twee White House-bekers staan op tafel.

Documenten op tafel

De documenten op tafel zijn bewust bewerkt met Photoshop omdat ze ‘classified’ zijn, topgeheim. Wellicht gaat het om gedetailleerde satellietbeelden van Bin Ladens luxefort.

Vice-Nationaal Veiligheidsadviseur Denis McDonough

Met Denis McDonough in de Situation Room kan Obama rekenen op een van zijn trouwste adviseurs. Na het vertrek van Obama’s eerste nationale veiligheidsadviseur, Jim Jones, in oktober 2010, promoveerde hij McDonough tot rechterhand van Nationaal Veiligheidsadviseur Tom Donilon. Daarvoor was hij al directeur strategische communicatie voor diens Nationale Veiligheidsraad. In die hoedanigheid schreef hij mee aan verschillende toespraken voor Obama, voor wie hij ook al werkte in zijn tijd als senator. McDonough speelde een doorslaggevende rol in Obama’s beslissing om 30.000 bijkomende troepen te sturen naar Afghanistan, die dankzij de dood van Bin Laden mogelijk sneller kunnen terugkeren.

James Clapper, Directeur Nationale Inlichtingen

James Clapper is pas sinds deze maand directeur Nationale Inlichtingen maar kan steunen op een rijke ervaring in de wereld van inlichtingen. Hij was eerder inlichtingenadviseur van defensieminister Robert Gates. Eerder was hij als directeur defensie-inlichtingen verbindingspersoon tussen zijn voorganger en het Pentagon.

John Brennan, contraterreur-adviseur

“De minuten leken wel dagen te duren”, zei John Brennan, over de Situation Room zondag. “Het was waarschijnlijk een van de angstigste momenten uit mijn leven. En van het leven van alle mensen die daar waren bijeengekomen, denk ik.” Als contraterreur-adviseur speelde John Brennan een beslissende rol in de definitieve aanval op Bin Laden. Brennan, die vloeiend Arabisch spreekt, adviseerde mee de beslissing om special forces in de vuurlinie te sturen in plaats van onbemande Predators met raketten. Ooit Obama’s eerste keuze als CIA-directeur moest de president door zijn keiharde reputatie zijn kandidatuur intrekken. Brennan was te openlijk voorstander van de harde ondervragingstechnieken die gebruikt werden in Guantánamo, die volgens mensenrechtengroeperingen neerkwamen op foltering, maar die uiteindelijk wel leidden tot de aanval op Bin Laden zondag. Brennan maakte gisteren duidelijk dat zijn volgende doel al vastligt: Al Qaida-nummer twee, Ayman al-Zawahiri.

Antony J. Blinken, nationaal veiligheidsadviseur Biden

Waar Joe Biden gaat daar gaat Tony Blinken. Niets voor niets noemt Biden zijn veiligheidsadviseur “een van de slimste mensen met wie ik ooit werkte”. Gewezen lid van Bill Clintons Nationale Veiligheidsraad en beleidsmedewerker van het Center for Strategic and International Studies (CSIS) werkte hij na 9/11 in de Senaatscommissie Buitenlandse zaken voor Biden op het Afghanistandossier.

Audrey Tomason, Witte Huisdirecteur contraterreur

Weggestopt op de achtergrond lijkt ze wel een secretaresse of koffiedame maar Audrey Tomason is een directeur voor contraterreur in de Nationale Veiligheidsraad. Haar biografie wordt door de aard van haar job door het Witte Huis niet vrijgegeven, vertelde een woordvoerster.

Kabinetschef Bill Daley

Bill Daley staat bekend als de ‘Mr Fix-it’ van het Witte Huis. De zoon van de legendarische burgemeester van Chicago Richard J. Daley is gepokt en gemazeld in de VS-politiek. Hij werkte voor Democratische presidentskandidaten zoals Jimmy Carter, Joe Biden, Bill Clinton, Al Gore, John F. Kerry en Barack Obama, die hem in januari dit jaar benoemde als opvolger van Rahm Emanuel, die in Chicago burgemeester werd. Als ex-bankier heeft hij uitstekende relaties met Wall Street.

Nationaal Veiligheidsadviseur Tom Donilon

Tom Donilon (55) is pas nationaal veiligheidsadviseur sinds december. Meteen werd de jacht op Osama bin Laden zijn belangrijkste dossier, tussen het antwoord van zijn regering op de crisissen in de Arabische wereld in. Al voor zijn aanstelling was hij een van Obama’s belangrijkste buitenlandadviseurs. Van de voormalige advocaat en lobbyist uit Washington is bekend dat hij vindt dat de VS hun rol in Afghanistan en het Midden-Oosten moeten afbouwen en zich richten op Azië, en vooral China.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234