Dinsdag 09/08/2022

Aanslagen Parijs

Wie is wie in het onderzoek naar de aanslagen?

Allen verdachten van de aanslagen in Parijs, waaronder Abdelhamid Abaaoud, Salah Abdeslam en Bilal Hadfi. Beeld AFP
Allen verdachten van de aanslagen in Parijs, waaronder Abdelhamid Abaaoud, Salah Abdeslam en Bilal Hadfi.Beeld AFP

Ondanks de vermoedelijke arrestatie van Salah Abdeslam, is er nog steeds geen volledige duidelijkheid over het netwerk dat achter de aanslagen van Parijs op 13 november schuilgaat. Een overzicht van de daders en verdachten in het onderzoek, op basis van gerechtelijke informatie en mediaberichten.

De daders van de aanslagen van 13 november in Parijs

Drie daders van aanslag op concertzaal Bataclan:

1. Omar Ismail Mostefai (+)
De Fransman van 29, geboren in de Parijse voorstad Courcouronnes, stond bekend bij de politie als kleine crimineel, maar zat nooit in de gevangenis. Hij stond sinds 2010 onder toezicht omdat hij geradicaliseerd zou zijn. Hij verbleef naar verluidt in Syrië.

Omar Ismail Mostefai. Beeld Photo News
Omar Ismail Mostefai.Beeld Photo News

2. Samy Amimour (+)
De gewezen buschauffeur van 28, ook uit een Parijse voorstad, stond bekend bij het gerecht voor zijn connecties met terroristen en probeerde naar Jemen te gaan. Er werd een internationaal aanhoudingsbevel tegen de Fransman uitgevaardigd in 2013. Volgens zijn familie vertrok hij rond die tijd naar Syrië.

Samy Amimour. Beeld Photo News
Samy Amimour.Beeld Photo News

3. Foued Mohamed Aggad (+)
De 23-jarige Fransman, afkomstig uit Straatsburg, werd bijna een maand na de aanslagen geïdentificeerd. Zijn moeder kreeg naar verluidt een sms vanuit Syrië waarin stond dat haar zoon was gestorven "als martelaar". Hij zou eind 2013 naar Syrië vertrokken zijn.

Foued Mohamed Aggad. Beeld AFP
Foued Mohamed Aggad.Beeld AFP

Drie daders van schietpartijen en explosies in de uitgaansbuurt:

4. Brahim Abdeslam (+)
De 31-jarige Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek blies zichzelf op voor restaurant Comptoir Voltaire, na afloop van de dodelijke raids op bars en restaurants. Hij was klaarblijkelijk een vriend van Abdelhamid Abaaoud. Brahim Abdeslam zou een bar in Molenbeek hebben uitgebaat waar volgens buren cannabis werd gerookt.

In jaruari verscheen een IS-propagandavideo, waarin te zien is hoe Brahim Abdeslam schietoefeningen uitvoert in een woestijn, vermoedelijk in Syrië.

Brahim Abdeslam voert schietoefeningen uit. Beeld rv
Brahim Abdeslam voert schietoefeningen uit.Beeld rv

5. Abdelhamid Abaaoud (+)
De 28-jarige Belg van Marokkaanse origine uit Molenbeek maakte deel uit van de groep die bars en restaurants aanviel. Abaaoud werd vijf dagen later gedood tijdens een politieraid in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis. Hij zou nog een aanslag hebben willen plegen in de zakenwijk La Défense.

Abaaoud werd aanvankelijk genoemd als het "brein" van de aanslagen in Parijs. Maar uit het onderzoek blijkt nu "quasi zeker" dat twee mannen naar wie een opsporingsbericht werd uitgevaardigd op het moment van de aanslagen vanuit Brussel rechtstreeks in contact stonden met de daders. Mogelijk stuurden zij de acties aan en coördineerden zij ze.

Abaaoud wordt er ook van verdacht verschillende andere aanslagen in Frankrijk en België gepland te hebben, onder meer de verijdelde aanslagen van begin 2015 in Verviers. Abaaoud gold als uiterst actief lid van terreurgroep IS.

Abdelhamid Abaaoud. Beeld ap
Abdelhamid Abaaoud.Beeld ap

6. Chakib Akrouh (+)
De Belgische Marokkaan van 25 uit Molenbeek vertrok in 2013 uit ons land en sloot zich later aan bij terreurgroep IS in Syrië. Hij werd bij verstek veroordeeld in België. Uiteindelijk blies hij zichzelf op tijdens de politieraid op het appartement in Saint-Denis.

Hij werd pas in januari geïdentificeerd.

Chakib Akrouh. Beeld rv
Chakib Akrouh.Beeld rv

Drie daders van zelfmoordacties nabij Stade de France:

7. Bilal Hadfi (+)
De 20-jarige Fransman uit Laken blies zichzelf op nabij Stade de France. Videobeelden van IS bevestigen dat ook hij in Syrië verbleef. Op de beelden is te zien hoe hij iemand onthoofdt.

Bilal Hadfi, hier in een IS-propagandavideo die in januari verscheen. Beeld AFP
Bilal Hadfi, hier in een IS-propagandavideo die in januari verscheen.Beeld AFP

8. "Ahmad al-Mohammad" (+)
Naast het lichaam van een kamikaze werd een Syrisch paspoort teruggevonden op naam van Ahmad al-Mohammad. Vermoedelijk is het paspoort vals. Dat lijkt ook ruim twee maanden na de aanslagen bevestigd te worden door IS, dat in zijn propagandatijdschrift Dabiq schrijft dat het om een Irakees gaat. De kamikaze werd gecontroleerd op het Griekse eiland Leros, zo blijkt uit zijn vingerafdrukken, tussen de vluchtelingen die uit Syrië waren vertrokken.

Het valse paspoort van 'Ahmad Al-Mohammad'. Beeld rv
Het valse paspoort van 'Ahmad Al-Mohammad'.Beeld rv

9. "Mohammad al-Mahmod" (+)
Ook een tweede kamikaze werd gecontroleerd op Leros, zo blijkt uit zijn vingerafdrukken. Hij had toen een Syrisch paspoort op naam van Mohammad al-Mahmod op zak. Ook hij was volgens IS een Irakees.

De verdachten/daders die omkwamen bij de politieraid in Saint-Denis

10. Abdelhamid Abaaoud (+)
Na onderzoek van vingerafdrukken werd bevestigd dat Abdelhamid Abaaoud een van de drie lichamen was die werden aangetroffen in het appartement in Saint-Denis binnenviel. (zie ook nummer 5)

Abdelhamid Abaaoud, zoals hij verscheen in het Engelstalige IS-propagandamagazine Dabiq. Beeld AFP
Abdelhamid Abaaoud, zoals hij verscheen in het Engelstalige IS-propagandamagazine Dabiq.Beeld AFP

11. Hasna Ait Boulahcen (+)
Een van de twee andere lichamen die gevonden werden in het appartement is via vingerafdrukken geïdentificeerd als dat van Hasna Ait Boulahcen. De 26-jarige Française was de nicht van Abdelhamid Abaaoud. Ait Boulahcen zou hem geholpen hebben onder te duiken.

Hasna Ait Boulahcen. Beeld Photo News
Hasna Ait Boulahcen.Beeld Photo News

12. Chakib Akrouh (+)
Chakib Akrouh werd twee maanden na de aanslagen geïdentificeerd door zijn DNA te vergelijken met dat van zijn moeder. (zie ook nummer zes)

De verdachte die omkwam bij de politieactie in Vorst

13. Mohamed Belcaïd of "Samir Bouzid" (+)
De Belgische politie lanceerde op 4 december een opsporingsbericht naar twee mannen die op 9 september samen met Salah Abdeslam werden gecontroleerd in een voertuig aan de Hongaars-Oostenrijkse grens. Ze waren in het bezit van valse Belgische identiteitskaarten. Een van hen stond op naam van Samir Bouzid. De man werd vier dagen na de aanslagen in Parijs gefilmd door bewakingscamera's toen hij in een kantoor van Western Union in Brussel 750 euro stortte aan Hasna Ait Boulahcen. Vermoed wordt dat hij de avond van de aanslagen vanuit Brussel rechtstreeks in contact stond met de daders.

Volgens het federaal parket gaat het wellicht om dezelfde persoon als Mohamed Belcaïd, de 35-jarige Algerijn die dinsdag werd doodgeschoten in het pand in Vorst waar ook vingerafdrukken van Salah Abdeslam werden aangetroffen.

Mohammed Belcaïd. Beeld kos
Mohammed Belcaïd.Beeld kos

De verdachten die opgepakt werd bij de politieactie in Molenbeek

14. Salah Abdeslam
De 26-jarige Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek was voortvluchtig sinds zaterdag 14 november, de dag na de aanslagen. Abdeslam zette vermoedelijk met de auto de drie kamikazes af aan het Stade de France. Zijn broer Brahim kwam ook bij de aanslagen om - hij blies zichzelf op. Salah Abdeslam was voor de aanslagen ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden. Een hypothese luidt dat hij nog een aanslag moest plegen in het achttiende arrondissement in Parijs. Die aanslag werd aanvankelijk door IS opgeëist, maar heeft nooit plaatsgevonden.

Abdeslam gold zowat als de meestgezochte verdachte, maar bleef maandenlang uit de greep van de politie. Vrijdagnamiddag werd hij dan toch opgepakt bij een grootscheepse politieactie in Sint-Jans-Molenbeek.

Salah Abdeslam. Beeld Reuters
Salah Abdeslam.Beeld Reuters

Lees ook

Salah Abdeslam: Sleutelfiguur of slechts een hulpje?

15. Amin Choukri, alias Monir Ahmed Alaaj
Hij werd samen met Salah Abdeslam opgepakt in Molenbeek.

Lees ook

Vingerafdrukken in geen enkele databank: kompaan van Abdeslam is grote onbekende

De verdachten die nog voortvluchtig zijn

16. Mohamed Abrini
De 30-jarige Belgische Marokkaan werd gefilmd op 11 november in de Renault Clio die twee dagen later zou gebruikt worden bij de aanslagen in Parijs. Abrini werd gefilmd in een tankstation in Noord-Frankrijk, samen met Salah Abdeslam. Volgens zijn familie was hij op de dag van de aanslagen in Brussel.

Mohamed Abrini. Beeld Photo News
Mohamed Abrini.Beeld Photo News

17. "Soufiane Kayal"
De tweede identiteitskaart stond op naam van Soufiane Kayal. Hij huurde een appartement in het Naamse Auvelais waar op 26 november een huiszoeking plaatsvond, en dat als safehouse zou gediend hebben voor de daders van de aanslagen. Ook hij heeft de avond van de aanslagen vanuit Brussel mogelijk rechtstreeks contact gehad met de daders.

Soufiane Kayal. Beeld BELGA
Soufiane Kayal.Beeld BELGA

De verdachten die aangehouden zijn in het Belgische onderzoek

18. Mohammed Amri
Mohammed Amri (27) werd op 14 november opgepakt in Molenbeek, nadat hij Salah Abdeslam van Parijs naar Brussel zou gebracht hebben. Mohammed Amri werd in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en aan een terroristische aanslag.

Mohammed Amri. Beeld Rv
Mohammed Amri.Beeld Rv

19. Hamza Attouh
Hamza Attouh (21) zou Mohammed Amri vergezeld hebben toen hij in Parijs Salah Abdeslam ging ophalen. Het is Attouh die zei dat Salah Abdeslam in Laken is afgezet. Hij werd in verdenking gesteld voor soortgelijke feiten als Mohammed Amri.

Hamza Attouh verlaat het justitiepaleis. Beeld BELGA
Hamza Attouh verlaat het justitiepaleis.Beeld BELGA

20. Lazez A.
Lazez A, een 39-jarige Marokkaan uit Jette, werd op 19 november opgepakt bij een reeks huiszoekingen. In zijn voertuig werden twee handvuurwapens en bloedsporen aangetroffen. Hij wordt ervan verdacht dat hij Salah Abdeslam door Brussel zou vervoerd hebben op 14 november of nadien.

Lees ook

"Hij is een brocantehandelaar die op een eerlijke wijze zijn brood verdient", zei de advocaat van Lazez A. in november.

21. Ali Oulkadi
Ali Oulkadi, een 31-jarige Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek, werd opgepakt tijdens de grootschalige politieoperaties op zondag 22 en maandag 23 november in Brussel en Luik. Hij zou Salah Abdeslam de zaterdag na de aanslagen in Laken opgepikt hebben, nadat hij er door Hamza Attou en Mohammed Amri was afgezet. Hij bracht Salah Abdeslam naar eigen zeggen naar Schaarbeek.

Lees ook

Chauffeur van Salah kende broers Abdeslam wel goed

22. Abdeilah C.
Ook een tweede man die opgepakt werd tijdens de grote politieoperaties zondag 22 en maandag 23 november in Brussel en Luik is aangehouden. Abdeilah C. (30), naar verluidt een vriend van Mohamed Abrini, werd in verdenking gesteld vanwege terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Salah Abdeslam zou de avond van de aanslagen in Parijs contact hebben opgenomen met een gedetineerde in de gevangenis van Namen die C.'s gsm-nummer had. Mogelijk hoopte hij dat C. hem aan een nieuwe identiteit kon helpen.

Lees ook

Telefoontje van Salah Abdeslam leidde tot arrestatie van Abdeilah C

23. Mohamed Bakkali
De 28-jarige man werd aangehouden wegens terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Hij werd op 26 november opgepakt in Brussel. Een BMW die hij huurde, werd gezien in de onmiddellijke omgeving van twee safehouses waar de aanslagen in Parijs zouden voorbereid zijn, in Charleroi en Auvelais. Mohammed Bakkali zou onder een valse naam ook een derde safehouse in Schaarbeek gehuurd hebben, waar onder meer DNA-materiaal van Salah Abdeslam werd aangetroffen. De politie vond bij hem bovendien een video waarin een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd bespioneerd.

Lees ook

Bakkali zou in Auvelais een woning gehuurd hebben waar de daders van de aanslagen in Parijs hun wapens en explosieven zouden opgeslagen hebben.

24. Abdoullah C.
De 30-jarige verdachte werd op 22 december opgepakt bij een huiszoeking in Brussel. Nog diezelfde dag werd hij aangehouden voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het gerecht verdenkt hem ervan dat hij verschillende keren contact had met Hasna Ait Boulahcen in de periode tussen de aanslagen in Parijs en de politieraid in Saint-Denis.

Lees ook

"De man wordt ervan verdacht diverse contacten te hebben gehad met Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud", zegt het parket.

25. Zakaria J.
De politie pakte Zakaria J. (30) op 20 januari op bij een huiszoeking in de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek. Hij werd in verdenking gesteld voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Zakaria J. zou tot de kennissenkring behoren van Abdelhamid Abaaoud, maar het is onduidelijk wat hem precies ten laste wordt gelegd en wat zijn precieze rol zou geweest zijn bij de aanslagen.

De verdachten die aangehouden zijn in het Franse onderzoek

26. Jawad Bendaoud
Jawad Bendaoud werd opgepakt na de politieraid in Saint-Denis. Hij gaf Abdelhamid Abaaoud en zijn kompanen onderdak. Net voor hij werd opgepakt, verklaarde de man aan de media dat hij niet wist dat hij te doen had met terroristen. Hij wordt vervolgd voor aan terrorisme gerelateerde feiten.

Jawad Bendaoud, geïnterviewd door BFMTV net voor zijn arrestatie. Beeld bfmtv
Jawad Bendaoud, geïnterviewd door BFMTV net voor zijn arrestatie.Beeld bfmtv

27. Mohamed S.
De 25-jarige man werd op 1 december opgepakt. Het gerecht stelde hem in verdenking van bendevorming in verband met terrorisme. De man is een kennis van Jawad Bendaoud. Mohamed S. zou hem in contact gebracht hebben met Hasna Ait Boulahcen.

De verdachte die opgepakt werd in Turkije

28. Ahmed Dahmani
De Turkse politie pakte de Belg van Marokkaanse origine Ahmed Dahmani op 21 november op in een luxehotel in het Turkse Antalya. Hij wordt ervan verdacht voorbereidend werk te hebben verricht voor de aanslagen in Parijs, zo meldde het Turkse persagentschap Dogan. Dahmani zou de doelwitten verkend hebben. In zijn nabije omgeving werden nog twee Syriërs opgepakt, zij zouden door IS gestuurd zijn om de Belg de grens te helpen oversteken.

Lees ook

Dahmani wachtte 8 maanden op enkelband en kon intussen ongestoord reizen

De verdachte die opgepakt werd in Marokko

29. Gelel Attar
De Marokkaanse Belg van 26 jaar werd op 15 januari opgepakt in Casablanca. Het is onduidelijk wat zijn precieze link is met de aanslagen. Attar werd in juli 2015 bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, op hetzelfde proces waar ook Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh terechtstonden. Akrouh en Attar vertrokken samen naar Syrië maar Attar bleef niet lang. Hij keerde in mei 2013 al weer terug naar België en in juli 2013 vertrok hij naar Marokko. Attar stond internationaal geseind.

De verdachte die opgepakt werd in Algerije

30. Zouhir M.
De 29-jarige Algerijn werd op 23 februari opgepakt in Algerije. Volgens lokale media is hij een kennis van Abdelhamid Abaaoud. Hij zou in 2014 in ons land komen wonen zijn en met een Belgische getrouwd zijn. Naar verluidt was hij gedomicilieerd in Sint-Gillis. De man is aangehouden "voor zijn mogelijke betrokkenheid bij terroristische activiteiten en zijn eventuele deelname aan een (actieve) terreurgroep in het buitenland". Zouhir M. zou gefilmd zijn naast Abaaoud in een 4x4 in Syrië, berichten lokale media, maar de man zelf ontkent dat.

De stemmen die de aanslagen opeisten

31 en 32. De broers-Clain
Fabien Clain, een Franse jihadi van 37, nam de audioboodschap op waarin hij de aanslagen van Parijs opeist in naam van IS. Zijn broer Jean-Michel werd geïdentificeerd als de zanger die te horen is in de boodschap.

Fabien Clain. Beeld Photo News
Fabien Clain.Beeld Photo News

De organisator van de aanslagen?

33. Salim Benghalem
Trac (Terrorism Research and Analysis Consortium), een privé-organisatie uit de Verenigde Staten, schuift Salim Benghalem naar voor als degene die de aanslagen aanstuurde vanuit Syrië. Maar daar is voorlopig geen enkele officiële bevestiging van. De Fransman werd begin januari in Frankrijk bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel voor zijn aandeel in het ronselen van Syriëstrijders. Justitie in Parijs zoekt hem ook voor de ontvoering van vier Franse journalisten die in Syrië vastzaten tussen juni 2013 en april 2014.

Salim Benghalem in een IS-video. Beeld AFP
Salim Benghalem in een IS-video.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234