Dinsdag 09/08/2022

Open brief

Wij willen 500 erkende vluchtelingen een job geven buiten de wet-Major

Vluchtelingen schuiven aan bij Vreemdelingenzaken in Brussel. Beeld EPA
Vluchtelingen schuiven aan bij Vreemdelingenzaken in Brussel.Beeld EPA

Fernand Huts is voorzitter van de Katoen Natie Groep. Hij bezorgde onze redactie deze open brief aan de regering en politieke partijen.

Fernand Huts

Geachte mevrouw, Geachte heer,

Betreft: Denken over een oplossing voor erkende vluchtelingen en hun rol in onze samenleving

Er zijn de laatste weken zeer veel standpunten ingenomen in verband met de migranten, hun erkenning en hun integratie in België.

Ik heb een simpel, eenvoudig en transparant voorstel: integratie van migranten door de creatie van degelijke jobs.

Laat ons migranten onder andere tewerkstellen in onze havengebieden en in de logistieke en de e-commerce sector in onze havengebieden, en dit onder de voorwaarden die hiervoor in België gelden, zijnde de cao's voor bedienden van het Paritair Comité 226 voor de logistieke en e-commerce activiteiten en de cao's voor arbeiders van het Paritair Comité 301 (voorzien door de Wet Major) voor de havenarbeid (het laden en lossen van schepen).

De huidige toepassing van de Wet Major (en het Paritair Comité 301) op de logistieke en e-commerce activiteiten in de havengebieden van Antwerpen, Gent en Zeebrugge, de drie grootste industriële gebieden van Vlaanderen, maakt de tewerkstelling, de creatie van nieuwe jobs en de economische groei in de logistieke en e-commerce sector volledig onmogelijk.

Logistiek en e-commerce zijn geen havenarbeid. Deze activiteiten hebben met het laden en lossen van schepen niets te maken. Trouwens enkel in de drie bovengenoemd havengebieden worden deze activiteiten door de havenvakbonden onder de Wet Major geschoven. In de rest van Vlaanderen wordt logistiek en e-commerce niet beschouwd als havenarbeid.

De Wet Major is er voor de havenarbeid: het laden en lossen van schepen. De Wet Major is er niet om het ledenaantal van de havenvakbonden op te drijven. Merkwaardig is trouwens het standpunt van de havenarbeiders zelf: zij hebben geen enkele interesse om enveloppen te vullen met soutiennekes, zij willen enkel schepen laden en lossen.

Fernand Huts. Beeld Thomas Sweertvaegher
Fernand Huts.Beeld Thomas Sweertvaegher

Indien de regering rechtszekerheid schept en duidelijk maakt dat de Wet Major enkel dient voor de havenarbeid (het laden en lossen van schepen) en dat de logistieke activiteiten en e-commerce activiteiten mogen gebeuren onder de cao's van kracht voor deze activiteiten in de rest van België, zoals het Paritair Comité 226, dan kunnen duizenden nieuwe arbeidsplaatsen geschapen worden in de havengebieden.

De vele logistieke en e-commerce bedrijven durven zich immers niet meer te vestigen in de drie grote havengebieden omdat er geen rechtszekerheid is en de nieuwe tewerkstelling volgens de havenvakbonden moet gebeuren onder de Wet Major, die daarvoor helemaal niet geschikt is. Hierdoor gaan duizenden arbeidsplaatsen verloren in België en verliest Vlaanderen zijn rol als logistieke gateway van Europa.

Als groep hebben wij een zeer lange ervaring met tewerkstelling en integratie van migranten. Wij zijn fier dat wij, als groep, met succes enorm veel allochtonen tewerkstellen en aldus bijdragen tot hun integratie in onze samenleving.

Als groep willen wij ook het voorbeeld geven en engageren wij ons om minimum 500 erkende vluchtelingen (migranten) tewerk te stellen in de Vlaamse havengebieden, mits natuurlijk het scheppen van rechtszekerheid en het duidelijk maken dat het toepassingsgebied van de Wet Major enkel havenarbeid is (het laden en lossen van schepen).

Ook voor politici kan het Ieven dus simpel, eenvoudig en transparant zijn. Keuzes kunnen soms gemakkelijk zijn, zoals in casu in dit dossier:

- ofwel belangenverdediging van de havenvakbonden,
- ofwel jobcreatie, economische groei en tewerkstelling van erkende vluchtelingen (migranten).

In deze tijden van groeiende migratie en opvang van vluchtelingen reken ik op de wijsheid van de politici en verwacht zeer snel uw daadkracht.

Hoogachtend.

Fernand Huts
Voorzitter Katoen Natie Groep

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234