Zondag 03/07/2022

'Wij zijn de geldschieters van tweede'

KV Mechelen degradeerde in minder dan vijftien jaar tijd van Europees bekerwinnaar tot derdeklasser na vereffening. Vandaag heeft geel-rood opnieuw ambitie en droomt het van een mooie sportieve toekomst. In welke mate die dromen gewettigd zijn, kan vanavond al blijken in het bekertreffen tegen de buren van Germinal Beerschot.

Door Kurt Boes

Mechelen l Het geloof op een goede afloop is er alvast. De voorzitter en de sportief directeur van KV Mechelen hopen maar blijven realistisch. Supporters zullen massaal op post zijn. Want zij weten het wel zeker. Malinwa heeft naast een verleden ook opnieuw een toekomst.

Het was gisteren een komen en gaan Achter De Kazerne. Auto's reden af en aan. Eventjes parkeren, een spurtje door de regen richting secretariaat - een geelrood geschilderde container -, kaarten kopen en dan vlug terug naar de wagen en weg. "Hoeveel supporters we mogen verwachten, weet ik niet", klinkt het aan de balie, "maar het zullen er alleszins voldoende zijn."

KVM-voorzitter Johan Timmermans, die even poolshoogte komt nemen, is een tevreden man. "Ik schat dat er momenteel zo'n 6.500 tickets de deur uit zijn. En we hebben vandaag nog een aantal uur te gaan en ook morgen verkopen we nog. Nochtans voetballen we op een weekdag en is de wedstrijd bovendien rechtstreeks te zien op tv. Nu, als ik naar de publieke belangstelling kijk van de wedstrijden van het voorbije weekend, ook die met toppers, vind ik de keuze van de VRT wel voor de hand liggen."

"De media hebben al vaker verwezen naar de ambiance die er nog steeds heerst op KV Mechelen", zegt sportief directeur Fi Vanhoof. "Bij thuiswedstrijden verwelkomen wij hier steevast zes- tot zevenduizend supporters. Op verplaatsing gaan we mee met tweeduizend fans terwijl wij hier de bezoekende supporters van bijvoorbeeld Eupen of Virton kop voor kop kunnen tellen. Eigenlijk zijn wij de geldschieters van tweede klasse."

Het moge duidelijk zijn dat KV Mechelen aan het heropleven is. Een opmerking waar drie gepensioneerde clubvrijwilligers het niet mee eens zijn. Ze zijn dan wel drukdoende met het vervangen van een aantal spots in de loges, maar nu willen ze toch even snel reageren. "KV is niet aan het herleven, meneer. Wij zijn nooit dood geweest. Ook die jaren dat we in derde zaten, hebben de supporters de club nooit in de steek gelaten."

En toch. In 2002 scheelde het amper een haar of KV Mechelen had een zerkje gekregen op het kerkhof net naast het stadion. Een ultieme reddingsactie (lees: geldinzamelactie) opgezet door onder meer Mark Uytterhoeven, Piet den Boer en Fi Vanhoof, kon de financieel noodlijdende club maar net van schrapping van de bondslijsten redden. Een groot bord op de hoofdtribune zal eenieder met een geel-rood hart voor eeuwig met de neus op de feiten drukken: "Remember 2002 - 2003".

Velen gaan nog verder terug in de tijd, denken met weemoed terug aan de tijd toen John Cordier met kruiwagens vol geld KVM naar de Europese top tilde. "2009 UEFA-beker Valencia-Malinwa", heeft een supporter op een houten wand onder de hoofdtribune geschreven. Een andere hield het iets bescheidener. "Binnen twee jaar terug in 1ste klas en Anderlecht op hun kas."

Timmermans vindt het allemaal oké maar predikt vooral realisme. "We hebben onszelf drie seizoenen gegeven om van tweede naar eerste te stijgen - vroeger mag ook -, om dan een stabiele middenmoter te worden zoals bijvoorbeeld Westerlo. We sleuren geen schulden uit het verleden mee en hebben een duidelijke visie. Ik moet altijd lachen met die clubs die gedurende een seizoen alles op alles zetten om Europees voetbal te halen om er dan in de eerste ronde zonder pardon uit te vliegen. Je moet niet verder willen springen dan je kunt. Vandaag werken we met een budget van 2,2 tot 2,3 miljoen euro. Met een promotie naar eerste kunnen we dat bedrag dankzij de tv-gelden en extra sponsoring optrekken. Maar de top in eerste is te hoog gegrepen."

Laat staan de Europese successen van weleer. "We zijn mijlenver verwijderd van de gouden jaren onder Cordier", zegt Vanhoof, tijdens de Europese succesjaren nog assistent van coach Aad de Mos. "Die tijd komt nooit meer terug. Al jaren was KV een 'liftploeg': te goed voor tweede, te zwak voor eerste. En plots groeiden we uit tot een Europese topper. Ik denk niet dat dat uiteindelijk een vergiftigd geschenk was. Als je zo'n kans krijgt, moet je die grijpen. We teren er nu nog op. KV Mechelen is nog steeds bekend in Europa."

"Maar", zo weet Vanhoof, "het belangrijkste is dat we opnieuw aan de weg aan het timmeren zijn. Na de vereffening hebben we enkele moeilijke jaren gekend. Wellicht hebben we derde en tweede klasse onderschat. Vorig seizoen was een verschrikking (KVM kon maar net de degradatie vermijden, KB). Ook al omdat vier van onze belangrijkste spelers een half jaar geblesseerd waren. Maar we hebben grote kuis gehouden. Bewust gekozen voor jonge spelers met honger en ambitie. Jongens die koste wat het kost naar eerste willen."

Al is het maar om de supporters iets terug te geven voor hun trouw in moeilijke jaren. "En hun centen", zegt Vanhoof. "Zij hebben ons financieel gered. Als wij hen daarvoor bedanken met een promotie naar eerste, zitten we gebeiteld voor tien jaar. Dankzij die actie van Uytterhoeven is onze supportersschare opvallend verjongd. En die gasten brengen bovendien hun lief mee. Ze zingen en feesten, blijven na de match nog een pintje drinken. Er is zelfs meer ambiance dan vroeger tijdens de grote periode."

Nog een ander, en zo mogelijk belangrijker verschil met vroeger is de fundering van de club, zegt Timmermans. "Vroeger was deze club afhankelijk van een mecenas. Een luxepositie, tot hij ermee ophoudt, want die dag stuikt de club ineen. Vandaag bestaat de basis uit een groep hardwerkende mensen. Gekoppeld aan het enthousiasme van de spelers vormt dat een veel solidere basis dan een die enkel op geld is gebouwd."

Vanavond mag KV Mechelen proberen de achtste finale van de Beker van België te bereiken, de competitie waarin de club in 1987 haar eerste prijs pakte sinds de landstitel in 1948. De competitie die de prelude vormde voor het grootste clubsucces ooit: de Europese Beker voor Bekerwinnaars in 1988. "Vandaag zijn we al blij dat we in de zestiende finales nog van de partij zijn", zegt Timmermans. "De voorbije jaren lagen we er altijd al uit toen de eigenlijke competitie nog moest beginnen."

Vanhoof blijft met beide voeten op de grond maar geeft tegelijkertijd aan dat een stunt misschien mogelijk is. "GBA is favoriet. Het kan terugvallen op een aantal individuele talenten. Wij moeten het hebben van ons collectief. Maar Beerschot ligt ons wel."

De voorbije tien jaar speelde KV Mechelen in een officiële wedstrijd vier keer gastheer voor de Ratten. Driemaal trok Malinwa aan het langste eind. Vanhoof: "Alles zal afhangen van de vorm van de dag."

KVM-vrijwilliger:

'Wij zijn niet aan het herleven, meneer. Wij zijn nooit dood geweest'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234