Vrijdag 01/07/2022

'Wij zijn 's werelds grootste organisator van sekstoerisme'

650 dierentuinen uit de hele wereld bespreken kweekprogramma's in Antwerpse Zoo

De Antwerpse Zoo ontvangt deze week 650 zoodirecteurs. Bovenaan op de agenda staan de kweekprogramma's van de zoos, die de biodiversiteit moeten garanderen. Met een ogenschijnlijk vreemd doel: 'Het bestaan van dierentuinen overbodig maken', zegt Zoodirecteur en gastheer Rudy Van Eysendeyk.

Door Lotte Beckers

Antwerpen l Dierentuinen zijn niet langer een verzameling decoratieve dieren, maar dienen mee de planeet te redden. 'Ooit haalden dierentuinen dieren uit de natuur, nu beogen we het omgekeerde.'

Kweekprogramma's beter op elkaar afstemmen: dat is het voornaamste doel van het 25ste jaarcongres van de Europese organisatie van dierentuinen en aquaria EAZA. "Om inteelt te vermijden zijn de verschillende zoos aangewezen op elkaar", licht Zoodirecteur en gastheer van het congres Rudy Van Eysendeyk, toe. "Elke zoo coördineert enkele programma's. Voor ons zijn dat de okapi's, de bonobo's en de congopauwen. Als er ergens in Europa een okapi geboren wordt, dan krijgen wij de genetische informatie opgestuurd. Op basis daarvan kunnen wij inschatten met welke soortgenoot die okapi later het best kan paren. En vervolgens regelen wij de uitwisseling."

"Wij zijn 's werelds grootste organisator van sekstoerisme", grapt Van Eysendeyk. Maar de programma's dienen wel degelijk een hoger doel: het redden van de biodiversiteit. De inzet van het congres is niet min: alle EAZA-leden zullen er de 'Countdown 2010-verklaring' ondertekenen. Die zegt dat dierentuinen mee gaan werken om het uitsterven van levende wezens op aarde voor 2010 een halt toe te roepen.

Van Eysendeyk: "Tal van dieren zijn met uitsterven bedreigd, door de vervuiling, de ongecontroleerde jacht, of gewoon omdat de mens te veel plaats inneemt. Wij hopen met onze programma's de genen van deze bedreigde soorten te bewaren voor de toekomst, wanneer er een versterking of een vervanging van de soort nodig zou blijken. Vroeger haalden dierentuinen hun dieren uit de natuur, nu beogen we net het omgekeerde."

Hiervoor is nog heel wat wetenschappelijk onderzoek nodig én het beter informeren van het publiek. Twee zaken die eveneens hoog op de agenda staan. Ook zal het congres een inventaris opstellen van de problemen waar zoomedewerkers op het terrein mee geconfronteerd worden. "Soms is het lastig om de kweekprogramma's tot uitvoering te brengen, omdat sommige landen moeilijk doen over de invoer van dieren, uit angst voor ziekten. Daar willen we iets aan doen."

De opzet van het congres bewijst de evolutie die zoos de laatste decennia hebben doorstaan. Van louter exotisch volksvermaak waarbij de verzameling dieren vooral een decoratieve functie kreeg toebedeeld, tot voorvechter voor natuurbehoud. Edutainment, noemde Van Eysendeyk het eerder al.

"Mensen trekken zich pas iets aan van het lot van de olifant als ze er zelf ooit een gezien hebben", meent Rudy Van Eysendeyk. "Onze bezoekers komen hier voor een aangename dag, maar we willen ze op een speelse wijze toch iets meegeven over de natuur en de uitdagingen waar die voor staat. Zoals de klimaatsveranderingen en de impact daarvan op het voortbestaan van sommige diersoorten."

"Ons ultieme doel blijft een harmonisch evenwicht vinden tussen de mens en het dier. Als we dat ooit bereiken, dan wordt het bestaan van dierentuinen overbodig. Nu zijn we eerder een noodzakelijk kwaad, nodig om het voortbestaan van sommige soorten te garanderen."

Zoodirecteur Rudy Van Eysendeyk:

Dierentuinen zijn een noodzakelijk kwaad. Ze bewaren de genen van bedreigde diersoorten voor de toekomst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234