Woensdag 28/09/2022

Wijnsnorkelen

Ook in de zomer blijft de wijnactualiteit als gek voorthollen. Bewijzen? Wifi-wijnstokken, brailleflessen, Franse druivenoverschotten, wijninhaleerders in Australië of Noorse alcoholsmokkel: keuze zat. door frank van der auwera

Mogen we eerst de Einstein in u kalmeren en een stukje Amerikaanse en modieuze wijntechnologie presenteren? Wifi, de draadloze communicatie die stilaan haar commerciële stadium bereikt, heeft zich ook binnengeworsteld in de wijnbusiness. Uiteraard in Californië, op een steenworp van Silicon Valley. Diverse eigenaars van wijngaarden experimenteren er met wifi-apparatuur, voornamelijk om de groei van hun wijnstokken van dichtbij te monitoren.

Pickberry Vineyards bijvoorbeeld, een eigendom dat zijn druivenmateriaal vooral cultiveert om te verkopen aan het gereputeerde Ravenswood, test momenteel wifi-monitoring in Palo Alto. Het bedrijf Accenture Technology Labs installeerde er veertig draadloze eenheden - het zogenaamde Mobile Ad-hoc Network (MANET) -, uitgerust met speciale sensoren om het microklimaat van de wingerd te meten. Real time data zoals de bodem- en luchttemperatuur, de vochtigheid, het volume neerslag of de vochtigheid van het bladerdek worden zo minutieus in kaart gebracht. Bij overdadige vochtigheid werkt het systeem als een babysit en signaleert de verantwoordelijken dat een menselijke ingreep (misschien) noodzakelijk is.

Bedoeling van die is dat wijnmakers de informatie op korte en lange termijn benutten om onder meer te beslissen wanneer, waar en in welke hoeveelheden ze hun stokken moeten irrigeren of hoe ze - veel gedoseerder dan voordien - moeten sproeien tegen bepaalde plots opduikende ziektes zoals de gevreesde meeldauw. Of zoals Bill Westerman, die het MANET-wijnproject beheert, het in stelt: "Het voordeel van het systeem is dat het bedrijven toelaat om naar plekken te gaan die voordien te moeilijk bereikbaar waren of te duur om te bedraden. " Als we het resultaat straks dan nog proeven ook, mogen ze van mij wifiën tot sint-juttemis.

Klaar voor de Inge Vervotte-wisselbeker voor acuut meer welzijn in het wijngebeuren? Een serieuze kandidaat is de Britse on-linewijnshop uit Birmingham die heeft besloten om voortaan flessenkraagjes in brailleschrift te introduceren. Volgens 'Passion Wines' is er in het Verenigd Koninkrijk een grote populatie slechtzienden en blinden die toch van wijn houden maar de flessen niet op klassieke wijze kunnen identificeren en dus niet kunnen aankopen. Volgens berekeningen zijn er momenteel in het Verenigd Koninkrijk twee miljoen visueel gehandicapten en daarom zijn de 600 flessen uit de nieuwe en oude wereld van deze site nu bij een gespecialiseerde audiowebsite te bestellen met het nieuwe braillebandje. Over stijgende prijskaartjes werd in alle talen gezwegen.

Over naar Frankrijk, de moeder van alle wijnen, maar tegenwoordig met een wijnindustrie die zich steeds meer in een commerciële menopauze bevindt. De Franse wijnprofessionals winden zich namelijk nu al op over de blijkbaar omvangrijke oogst 2004 die er dreigt aan te komen, met volgens voorzichtige ramingen 19 procent meer wijn dan in 2003 en 2 procent meer dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Normaal een akkefietje, maar door de al maanden aanslepende afzetcrisis een probleem dat alleen maar kan verhevigen. Daarom zijn enkele wijnregio's nu al in een egelstelling gekropen om de voorraad onverkochte wijn niet verder te laten aangroeien.

In Bordeaux werd, zoals al eerder in deze kolommen besproken, besloten om de verkoop te plafonneren, wat neerkomt op een forse volumedaling van 25 à 30 procent. In de Beaujolais opteerde men voor een ander scenario: daar wordt de toekenning van de AOC dit oogstjaar waarschijnlijk beperkt tot producenten die al contracten bezitten om hun wijnen te verkopen. Productiequota werden ondertussen ook al in Champagne goedgekeurd. In de Loire-vallei, althans de Loire Atlantique met onder meer muscadet, kiest men voor nog drastischer maatregelen. Daar werd eind juli een subsidiepakket van 2,7 miljoen euro goedgekeurd om de overproductie tegen te gaan en zo tot 20 procent van de 15.000 hectare wijnstokken muscadet te ontwortelen. Elke wijnbouwer incasseert tot 6.300 euro per hectare die hij uittrekt.

Even wippen we de continenten over, down under. Herinnert u zich nog onze bittere commentaren over de 'alcohol vaporiser', een soort trendy snuifdoos voor alcoholsnobs ("Kijk mama, zonder glas of handen maar alleen met mijn neusgaten!"), vergelijkbaar met die verdomde aromaverstuivers die nu ook al elke Belgische living onveilig maken met hun geurendictatuur? Gelukkig is de introductie ervan in België achterwege gebleven en down under was men nog slimmer: medio juli was Australië zelfs het eerste land waar die stupide toestellen meteen in de ban werden gedaan. Meer bepaald de staat New South Wales verbood officieel de alcoholinhalators. Volgens 'Gaming Minister' Grant McBride zenden de toestellen, die een shot alcohol vermengen met zuurstof en dat via de neus laten inhaleren, een "onverantwoordelijke boodschap inzake alcoholconsumptie uit". Helemaal akkoord McBride: alcoholsnorkelen is voor losers of BV's (Bekende Voddenventen)!

Voor u nu denkt dat we tot de AA zijn toegetreden: een dwaas-streng verbod op alcohol is altijd nog slechter dan een libertair alcoholbeleid, zoals nog maar eens in Scandinavië geïllustreerd wordt. De douane in Noorwegen bijvoorbeeld maakte bekend dat tijdens het eerste semester van 2004 ruim dubbel zoveel gesmokkelde wijn werd geconfisqueerd: 25.000 liter in plaats van de 12.000 liter uit 2003. Idem voor bier. Of: dura lex, maar de menselijke dorst blijkt vaak toch sterker...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234