Zondag 22/05/2022

"Wijzig gegarandeerde rendement groepsverzekering niet"

De verzekeraars hebben hun gegarandeerd rendement voor groepsverzekeringen verlaagd. Volgens Test-Aankoop zetten ze de overheid daarmee onnodig onder druk om het wettelijke rendement op bijdragen voor een groepsverzekering te laten zakken. De consumentenorganisatie vraagt de overheid om dat niet te doen.

Ellen Provoost

Onlangs besliste een groot aantal verzekeraars om hun gegarandeerde rente voor groepsverzekeringen te verlagen tot 2,25 of zelfs 1,75 procent en niet langer 3,75 of 3,25 procent aan te bieden. Volgens de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) moeten de werkgevers dan het eventuele tekort bijpassen als het totale rendement dat de verzekeraar biedt, kleiner zou uitvallen dan het percentage dat wettelijk is vooropgesteld.

Niet bijpassen
Volgens Test-Aankoop overdrijven de verzekeraars zwaar in dit dossier. De consumentenorganisatie denkt dat de werkgevers op korte termijn wellicht niet of nauwelijks zullen moeten bijpassen. "Om meer dan één reden zal het gemiddelde totaalrendement minstens de komende drie jaren voor velen telkens nog steeds 3,25 procent bedragen", klinkt het.

Test-Aankoop vraagt aan de overheid om de wettelijk gegarandeerde rendementen van 3,75 procent of 3,25 procent niet te wijzigen. "Een gegarandeerd rendement van 1,75 procent zoals de verzekeraars nu geven, is niet meer ernstig. Ze wentelen het gegarandeerd rendement op die manier gewoon op de werkgevers af. Ze zouden best wat meer verantwoordelijkheid mogen dragen", aldus Test-Aankoop.

Geen uitstapkost meer
De consumentenorganisatie vindt dat er een verbod moeten komen op het aanrekenen van uitstapkosten als het rendement van de verzekeraar zakt en een bedrijf naar een andere verzekeraar wil overstappen. "Voorts zouden verzekeraars bij wet moeten worden verplicht om toe te lichten wat ze exact in portefeuille hebben. Zo valt beter vast te stellen of ze niet overdrijven", besluit Test-Aankoop.

Niet realistisch
Wauthier Robyns van Assuralia, beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen, pleit echter voor meer realiteitszin: "Het is in de huidige context niet verantwoord om bij nieuwe verbintenissen door te gaan met de hoge rentevoeten."

De verzekeringssector roept al enige tijd dat de wettelijk gegarandeerde rendementen van 3,25 en 3,75 procent onhoudbaar zijn. "De vraag is: hoe kan je als verzekeraar bij nieuwe groepsverzekeringen meer dan 3 procent beloven met een Belgische langetermijnrente die rond de 2 procent schommelt", vraagt Robyns zich af. "Dat is onverantwoord optimisme en op die manier wordt de verzekeraar in de richting van riskante beleggingen geduwd."

Robyns pleit bij nieuwe verbintenissen dan ook voor een rekenformule die het rendement koppelt aan de marktrente, "kortom een formule die in tijd kan evolueren en rekening houdt met de huidige situatie".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234