Zondag 02/10/2022

Wilders wint een beetje in opiniepeilingen na 'Fitna'

Bernard Wientjes: 'Mocht er een boycot tegen Nederlandse goederen komen, dan zullen we onderzoeken of het mogelijk is dat we Wilders (foto) aansprakelijk stellen'

BRUSSEL l Tijdens een informeel overleg zijn de buitenlandministers van de EU-lidstaten het zaterdag eens geworden over een gemeenschappelijk standpunt tegen de anti-islamitische film Fitna van Geert Wilders. De hele hetze lijkt alvast niet tot noemenswaardige verschuivingen te leiden in de Nederlandse politiek: Wilders zou er de laatste week één zetel bij hebben gekregen.

De Europese excellenties stelden zaterdag dat ze het standpunt van de Nederlandse regering volledig steunen. Net als dat kabinet wijzen ze de film af en stellen ze dat die de islam gelijkstelt met geweld, een voorstelling die de ministers "scherp afwijzen". Tegelijk zeggen ze dat wie zich beledigd voelt door Fitna daarin geen excuus mag zien voor agressie of bedreigingen en dat de productie binnen de uitoefening van het recht op vrije meningsuiting valt.

Eerder op de dag heette het nochtans dat er geen gemeenschappelijke verklaring zou komen. En al had Slovenië vrijdag al in een 'voorzittersverklaring' verkondigd dat de film "aanzet tot haat", al kreeg Nederland bij voorbaat al steun van onder meer Frankrijk en Denemarken, de steun van alle lidstaten is belangrijk. Buitenlandminister Verhagen en premier Jan-Peter Balkenende wilden zo immers voorkomen dat het land geïsoleerd zou geraken, mocht Fitna tot geweld tegen Nederlandse personen en bedrijven leiden.

Daarvan is weinig sprake. Wel zijn in Jordanië een dertigtal kranten, radiozenders en websites een boycotcampagne tegen Nederlandse goederen begonnen, met een oproep aan andere Arabische leiders om hetzelfde te doen. "Een boycot leidt door de exportpositie van Nederland al snel tot schade. Bedrijven als Shell, Philips en Unilever zijn makkelijk als Nederlands te herkennen", zei Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zaterdag. "Ik weet niet hoe rijk Geert Wilders is, of hoe goed hij is verzekerd. Mocht er een boycot komen, dan zullen we onderzoeken of het mogelijk is dat we Wilders aansprakelijk stellen."

Afghanistan eist een wereldwijd verbod van de film, die het "een verkeerde interpretatie van de vrijheid van meningsuiting" noemt, "die zal leiden tot haat tussen de mensen van deze wereld". Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Iran zondag op met matje geroepen wegens Fitna. Ook Teheran heeft de Europese regeringen opgeroepen verdere vertoningen te blokkeren.

De Arabisch-Europese Liga publiceerde vrijdagavond laat ook haar beloofde tegenfilm. Al Mouftinoun begint met enkele gewelddadige passages uit de Bijbel. Aan het einde van zeven minuten durende film suggereert Abdoulmouthalib Bouzarda, kandidaat-voorzitter van de AEL, dat Wilders op basis van een Koranvers de doodstraf verdient, maar het aangehaalde vers blijkt afkomstig uit de joodse Talmoed.

In de peiling van Maurice de Hond wint Wilders' Partij voor de Vrijheid (PVV) één zetel ten opzichte van vorige week, en komt daarmee op vijftien. In de Tweede Kamer telt de PVV momenteel negen verkozenen. PVDA en VVD verliezen in dezelfde week twee zetels (22 en 15), het CDA van premier Balkenende krijgt er net twee bij (33). De drie klassieke formaties scoren wel nog steeds fors lager dan bij de laatste verkiezingen. De SP wint in een week één zetel, net als Trots op Nederland van Rita Verdonk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234