Maandag 15/08/2022

Willem-Alexander stapt (voorlopig) uit IOC

De vraag moet bijna omgedraaid worden: welk lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zich níet laten verwennen bij het aanwijzen van kandidaat-steden voor de olympische winterspelen? Salt Lake City kostte al de kop aan een zestal IOC-leden, nu blijkt dat ook bij Nagano niet alles netjes verliep. Al keren sommige namen tweemaal terug, zoals die van de Nederlander Anton Geesink. Direct gevolg: de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander 'schort zijn IOC-lidmaatschap op'.

TOKIO.

ANP en eigen berichtgeving

Opschudding in politiek Nederland. De Nederlandse kroonprins Willem-Alexander heeft in overleg met premier Wim Kok (PvdA) zijn activiteiten als IOC-lid voorlopig opgeschort. Dat schrijft eerste minister Kok in een dinsdag verzonden brief aan de Nederlandse Tweede Kamer.

De beslissing geldt voorlopig tot de bijzondere algemene vergadering van het IOC op 17 en 18 maart. Dan buigt de organisatie zich opnieuw over maatregelen om een herhaling van corruptie te voorkomen. In zijn brief zegt Kok dat voor die bijzondere zitting mogelijk nog de resultaten van een aantal lopende onderzoeken naar corruptie bij het IOC bekend worden, en dat kan "van belang zijn bij de beoordeling van de omvang en de ernst van de ongewenste praktijken".

Hoewel de door IOC-voorzitter Samaranch aangekondigde maatregelen volgens Kok "uitzicht bieden op herstel van vertrouwen in de integriteit van het IOC", vindt de premier dat pas de IOC-vergadering van 17 en 18 maart duidelijkheid zal geven over "het zelfreinigend vermogen van de organisatie".

Het antwoord op die vraag "zal bepalend zijn voor de vraag of de Prins van Oranje zijn activiteiten ten behoeve van de internationale sport in het kader van het IOC zal kunnen voortzetten".

Willem-Alexander werd in '98 voor de Olympische Winterspelen in Nagano verkozen als IOC-lid. Na het uitbreken van het omkopingsschandaal in Salt Lake City werd de prins geconfronteerd met binnenlandse druk om zich terug te trekken. De door Kok aangewezen uitweg heeft veel weg van opportunisme. Als het IOC de uitstraling van Willem-Alexander kan verhogen, dan mag (móet) de prins bij die club. Als de organisatie even later een kwaad moment doormaakt, moet Willem-Alexander zo snel mogelijk een pasje opzij zetten. Niet moedig ontslag aanbieden, dat niet (de kans bestaat dat het publiek de IOC-rel binnen drie jaar vergeten is, en dan is deze vorm van public relations weer aardig meegenomen) maar snel 'een stap opzij'. Niet erin, niet eruit, altijd kiezen voor het meest profijtelijke.

Toch lijkt het dat IOC-voorzitter Juan-Antonio Samaranch zijn stal niet zo snel uitgekuist zal krijgen als hij zelf dacht of hoopte. Het 'Wereldcongres tegen Doping', dat het IOC vorige week in Lausanne organiseerde, is hij weliswaar zonder kleerscheuren doorgekomen, de storm rond de fraude in Salt Lake City is (een weinig) geluwd, nu steekt een fikse rel op rond de voorbije winterspelen van Nagano.

De Yomiugi Shimbun, een van de belangrijkste Japanse dagbladen, bracht dinsdag nieuwe beschuldigingen uit inzake corruptie bij de toewijzing van de Spelen '98 aan Nagano. Drie personen zouden volgens een speciale onderzoekscommissie "overdreven veel gebruik hebben gemaakt van van 'buitensporige gastvrijheid'": de Algerijn Mohamed Zerguini, de Ecuadoriaan Agustin Arroyo en de Amerikaan Robert Helmick. Die laatste is ex-IOC-lid met een slechte reputatie. Hij stapte in 1991 op wegens belangenverstrengeling. Ook Arroyo was door Samaranch al 'voorgedragen' om ontslag te nemen wegens 'gecorrumpeerd' te Salt Lake City.

Daarnaast zouden vijf IOC-leden zich "in mindere mate hebben laten verwennen", onder meer door het aanvaarden van talrijke snoepreisjes waarin de helft van de familie naar Nagano werd meegetroond. Onder hen big shots, zoals de Nederlander Anton Geesink, al 'berispt' in de zaak-Salt Lake City. Vorige week circuleerde de naam van Geesink tijdens de internationale dopingconferentie in Lausanne als een van de IOC-leden bij wie 'meer aan de hand' zou zijn. Desgevraagd ontkenden de IOC-functionarissen. "Wat er wordt beweerd, zijn geruchten. Er gaan momenteel duizend geruchten rond over het IOC." Verder ook de 80-jarige Zwitser Marc Hodler, de voormalige voorzitter van de Internationale Skifederatie én uitgerekend de man wiens verklaringen de hele corruptieaffaire inzake de lobbying van kandidaat-gaststeden op gang brachten, de machtige maar vaak in opspraak geraakte Koreaan Kim Un Yong, en, last but not least, de Braziliaan Joao Havelange, jarenlang voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa.

Om de lijdensweg van Samaranch helemaal compleet te maken is er nu ook hommeles in de schoot van het Socog, het tot dusver relatief onbesproken organisatiecomité van Sydney 2000. Een maand voor de verkiezingen in de Australische deelstaat New-South-Wales (27 maart) heeft IOC-lid Phil Coles onomwonden verklaard te hopen op een overwinning voor Labour, dus de socialisten. Die regeren momenteel en hebben Michael Knight tot olympisch minister benoemd. Knight zit ook Socog voor. Bij een overwinning van de liberale oppositiepartij kan Knight worden ontslagen om plaats te maken voor een liberale politicus. En dat zint Coles niet. Voor tv-camera's zei hij dat "alle aan de Olympische Spelen gelieerden hopen op een verkiezingszege van de socialisten, "al is dat alleen al uit oogpunt van continuïteit". De liberale oppositie reageerde vergramd.

Coles wordt daarin bijgestaan door John Coates, voorzitter van het Australische Olympische Comité. Die heeft al gezegd dat hij vierkant tegen een eventuele nieuwe (liberale) voorzitter van Socog is. Niet onbelangrijk, daar hij als nationaal voorzitter een vetorecht heeft tegen iedere functie in de organisatie voor Sydney. Coates blijft erbij dat het Australisch Olympisch Comité geen politieke voorkeur heeft.

(WP)

Ook Joao Havelange betrokken bij IOC-schandaal

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234