Zondag 26/06/2022

Winkelcentrum en nieuwe flats

Sociale woningen komen er niet. 'Het worden huizen in de middenklasse'

op het Antwerpse Kiel

Antwerpen

Van onze medewerker

Thomas Vreriks

Projectontwikkelaar AM Development is begonnen met de sloopwerken aan het TIR-complex op het Antwerpse Kiel. Het heeft lang geduurd voordat de bouwaanvraag werd goedgekeurd, maar nu moet de ontwikkeling van de kop van de Abdijstraat zorgen voor een hefboom in de wijk. Na de sloop komt de verbouwing tot een winkelcentrum. De bouw van eengezinswoningen met tuin moet ondertussen jonge gezinnen aantrekken.

Er beweegt heel wat op het Kiel: de heraanleg van het Kielpark, de herinrichting van de Abdijstraat en een opknapbeurt voor de woonblokken aan de Kolonel Silvertoplaan. Die ingrijpende maatregelen zijn nodig volgens districtsschepen Chris Anseeuw (SP.A). Volgens de schepen kampt het Kiel immers nog altijd met een imagoprobleem. "Wat vreemd is, want er zijn nu al mooie huizen met tuin voor een redelijke prijs. De wijk heeft een sterk verouderde bevolking en jonge gezinnen zouden welkom zijn. Naast de bouw van dit winkelcentrum kunnen de geplande eengezinswoningen misschien voor een heropleving van de wijk zorgen. Een nieuwe actie 'Buurt in zicht', waar we rondwandelen met geïnteresseerde kopers, is hier misschien aangewezen. Wonen in deze wijk verdient om gepromoot te worden."

Sociale woningen komen er niet bij, want die zijn er genoeg. "Het worden huizen in de middenklasse, maar over de prijs weten we nog niets", zegt Marleen de Wolf van AM Development. "Sinds 1 december zijn wij eigenaar van de gronden. We zijn begonnen met de afbraakwerken. Deze of volgende maand worden de funderingen voor het winkelcomplex gelegd. Eind maart, begin april 2006 gaat het winkelcentrum open."

Aan de karakteristieke gevel van het oude schoolgebouw 'den Tir' aan de Sint-Bernardsesteenweg wordt niet geraakt. Er komt ongeveer 12.000 vierkante meter winkelruimte, met enkele publiekstrekkers als H&M, Leenbakker, Casa, JBC en GB Contact. De vrees van de winkeliers van de Abdijstraat dat het centrum concurrentieel zal zijn, weerlegt Anseeuw. "Het is een heel ander soort winkels, dus het wordt eerder een aanvulling op het bestaande aanbod." Bij de bewoners bestond in het verleden ook de vrees dat door het winkelcentrum de parkeerdruk in de wijk zou toenemen. Er komt een parking met een capaciteit van 350 auto's. Maar veel hangt af van het tarief in de parking en of bovengronds parkeren ook betalend wordt. "Daarover moeten we nog onderhandelen", aldus de schepen.

De projectontwikkelaar plant tegenover het TIR-complex nog een blok met winkels en horecazaken. Tussen de Abdijstraat en het TIR-complex kun je straks wandelen in een verkeersluwe omgeving. Boven het winkelblok komen nog eens 36 appartementen. Als de bouwvergunning rond is, hoopt AM daar binnen een jaar mee te starten. Aan het nieuwe Kielplein komen bovendien nog eens achttien eengezinswoningen. De verwachting is dat door al die initiatieven de wijk in 2006 aan een heropleving begint.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234