Zaterdag 25/06/2022

Winkels in stadscentrum houden stand tegen megashoppings in rand

Alle alarmberichten ten spijt blijven de winkels in stadscentra het goed doen. Er mag dan wel een snellere groei opgetekend worden in de rand, het totale volume bedraagt daar nog altijd maar een fractie van het aantal zaken in het centrum. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen en de ULB, die gisteren werd voorgesteld.

Brussel

Van onze medewerker

Kris Hendrickx

Doel van de studie was in de eerste plaats een inventaris te maken van de toestand van handelszaken in de Belgische steden, zowel in het stadscentrum als in de rand. "Je hoort heel vaak over stadsvlucht van bewoners of bedrijven, terwijl we over de situatie van winkels niet zo veel weten", zegt professor Ann Verhetsel van de Universiteit Antwerpen. Eerste belangrijke conclusie van de studie: het leeuwendeel van de werkgelegenheid én van het aantal detailzaken ligt nog altijd in de stadscentra. Het grootste handelscentrum van het land bevindt zich in Brussel-centrum (2.800 winkels), gevolgd door Antwerpen-centrum (2.500). "Wijnegem shopping mag dan groot zijn, de 200 winkels in de periferie gelegen complex zijn geen bedreiging voor het stadscentrum", vindt Verhetsel. In de regel tekenen winkelcentra in de rand wel een sterkere groei op dan de concurrentie aan de rand van de stad.

Dat de stadsrand in de regel beter boert dan het centrum wijt Verhetsel vooral aan de koopkracht van het publiek in de rand. "Het is nog steeds zo dat tweeverdieners met kinderen naar de rand van steden trekken", weet Verhetsel. "En dat publiek zijn nu eenmaal dé grote verbruikers." Een tweede reden waarom het in de stadscentra wat minderloopt, is de aanwezigheid van nogal veel verouderde winkels. Het ene stadsgewest is het andere niet. Het aantal jobs en winkels in Vlaamse stadsgewesten en in Brussel blijft de voorbije jaren nagenoeg constant. Uitschieters zijn Brugge en Hasselt, waar een duidelijke toename van de werkgelegenheid wordt genoteerd. De meeste Waalse centra tekenen dan weer een duidelijke achteruitgang op. Steden als Bergen en La Louvière zagen de tewerkstelling zowel in het centrum als in de stadsrand duidelijk achteruitgaan. Opmerkelijk: helemaal achteraan in het lijstje van onderzochte steden, nog achter de Waalse, hangt Oostende.

Een tweede belangrijke conclusie uit de studie: de toekomst is aan de winkelcentra. "Zowel in het centrum als aan de rand zie je dat de trend steeds meer naar gegroepeerde winkelkernen gaat. De eenzame schoen- of klerenwinkel op de hoek verdwijnt uit het straatbeeld. Mensen willen kunnen vergelijken en al hun inkopen op één plaats doen." Winkelstraten in het centrum van de stad proberen daarop in te spelen met zogeheten town center managers. Die bekijken een winkelbuurt als een geheel en proberen ze zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Een belangrijk aspect daarbij is het het overtuigen van belangrijke ketens om zich in de buurt te vestigen. "Een 'trekker' is essentieel voor een winkelbuurt", weet Verhetsel. "Kijk maar naar een straat als de Abdijstraat in Antwerpen. Die is niet alleen flink gemoderniseerd, er komt waarschijnlijk ook een Fnac-vestiging. En in de rand zijn het vaak winkels als Ikea die de noodzakelijke hoeveelheid klanten op de been brengt."

Verhetsel breekt tenslotte een lans voor een 'ruimtelijk management' in winkelstraten. "Er wordt wel ruimtelijk gepland, maar je kunt nog verder gaan. Als je in het weekend in een winkelstraat over de koppen loopt, moet je die as op zulke dagen misschien wel verkeersvrij maken. Als je aantrekkelijke winkelcentra wilt, moet je ook flexibel denken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234