Dinsdag 27/09/2022

ReportageVisserijakkoord

Woedende Franse vissers keren teleurgesteld huiswaarts

Franse vissersboten voor de kust van Jersey. Beeld AP
Franse vissersboten voor de kust van Jersey.Beeld AP

De tientallen Franse vissersboten die voor de kust voor het Britse eiland Jersey protesteerden, keerden gistermiddag teleurgesteld huiswaarts. Overleg met de autoriteiten op Jersey liep op niets uit. ‘Ik vraag me zelfs af waarom we zijn gaan praten.’

Eline Huisman

Het is nog vroeg in de ochtend als aan boord van een Franse vissersboot het vuur wordt ontstoken. Bijna zeven uur, en de vloot van zo’n vijftig schepen nadert de haven van Saint Helier, de hoofdstad van het eiland Jersey. Met brandende fakkels kondigen de vissers hun komst aan. Vandaag zijn ze hier niet om te vissen, maar om de haven van Saint Helier te blokkeren uit protest tegen de visbeperkingen, opgelegd door de autoriteiten van het Britse eiland.

De spanning is dan al hoog opgelopen. Afgelopen vrijdag kregen 41 Franse vissers die in dit gebied hun vis, schaal- en schelpdieren vangen te horen dat hun visrechten aan strengere regels worden gebonden. Zo mogen ze slechts minder soorten bevissen en gelden aanvullende technische eisen aan de boten en netten. De maatregelen werden vrijwel onmiddellijk van kracht.

Volgens de vissers schendt Jersey daarmee de afspraken die zijn gemaakt in het brexitakkoord, al zegt het eilandbestuur zelf te handelen in lijn met de overeenkomst. De Franse minister voor Zeezaken Annick Girardin dreigde de elektriciteitstoevoer naar het eiland, die via onderzeese kabels vanaf het Franse vasteland loopt, af te sluiten. De Britse regering stuurde vervolgens twee marineschepen richting Jersey.

Gemene verrassing

De vissers die gisteren voor de kust van het eiland protesteerden, voornamelijk afkomstig uit Normandië en Bretagne, zijn woedend. De toegang voor Europese vissers tot de Britse wateren was een van de heikele dossiers in de brexit-onderhandelingen. Al sinds 1839 vangen Fransen hier hun zeebaars, kabeljauw en schaal- en schelpdieren, dankzij het oudste visserij-akkoord ter wereld – La Traité de la Baie de Granville. De dreiging van een no-dealbrexit zorgde voor veel spanning onder de vissers uit de regio, die een goed deel van hun vangst uit de Britse wateren halen. Nu ondanks het brexitakkoord de toegang opnieuw ter discussie staat, komt die oude woede opnieuw aan de oppervlakte.

“Moet je voorstellen”, zegt Marc Delahaye, hoofd van de regionale visserijraad van Normandië. “We hadden een systeem dat zo lang goed functioneerde, tot 31 december vorig jaar. Met de brexit is ons visserijakkoord vervallen. Het is nu mei, en we weten nog steeds niet wat dit voor ons betekent.” Delahaye blijft vandaag aan wal, maar de woede en de protestactie zijn volgens hem volstrekt legitiem. “Dat je voorwaarden stelt aan een vergunning, is logisch. Maar nu zijn de voorwaarden bijgesteld zonder overleg. Er is niets op voorhand besproken. Het is een gemene verrassing.”

Zelfbescherming

Na het uitvaren van de vissersboten volgden gisteren ook twee Franse marineschepen richting Jersey. Maar de vissers die protestrondjes voeren tegenover de Britse marineschepen, kwamen naar eigen zeggen in vrede. “We beledigen niemand, we blijven vredig en respectvol”, zei een van hen tegen een journalist van Ouest-France ter plaatse. “We willen ons alleen laten horen, uit zelfbescherming. Want zo houden wij geen werk meer over.”

Maar het bemiddelingsgesprek dat later die dag volgt tussen een deel van de vissers en de lokale autoriteiten loopt op niets uit. “Ik vraag me zelfs af waarom we met ze zijn gaan praten”, zei Cyril Piraud, een van hen, tegen Ouest-France. “Ze geven de Franse staat de schuld, omdat die niet de juiste gegevens zou hebben aangeleverd. Het is shit, ik ben teleurgesteld.” Volgens hem zou de minister Gigardin nu gevolg moeten geven aan haar dreigement en de elektriciteit afsluiten. “Dat is het enige dat ons nog rest.”

Machtsvertoon

Intussen wijst ook de Europese Commissie met de beschuldigende vinger naar Londen als aanjager van het visconflict. De Commissie zegt dat Londen met de maatregelen het handelsakkoord negeert dat voorschrijft dat dit soort zaken tijdig worden aangekondigd en wetenschappelijk zijn onderbouwd. Daarbij verdenkt Brussel de Britten van discriminatie omdat de nieuwe eisen alleen voor Europese vissers zouden gelden. Het handelsakkoord verbiedt deze ongelijke behandeling.

Komende dagen zal Brussel opheldering vragen van Londen. Blijft die uit dan voorziet het handelsakkoord in een geschillenprocedure. Als dat ook niets oplevert, kan de EU tegenmaatregelen nemen, bijvoorbeeld in de vorm van importheffingen op Britse producten. EU-ambtenaren wijzen erop dat zowel Johnson als Macron thuis onder grote electorale druk staan en daarom niet vies zijn van enig machtsvertoon over een kwestie die vrijwel niemand raakt.

Rond de haven van Saint Helier lijkt voorlopig de rust weer te keren. De Britse regering liet gisteravond weten de patrouilleboten terug te roepen nu de Franse vissers zijn verdwenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234