Donderdag 29/09/2022

NieuwsWerk

Wordt werkgelegenheidsconferentie meer dan een praatbarak?

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Beeld Photo News
Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS).Beeld Photo News

Vandaag en morgen organiseert minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zijn tweede werkgelegenheidsconferentie, om meer mensen aan het werk te krijgen. Maar de vraag is of het deze keer meer wordt dan een zoveelste praatbarak. ‘Zijn vorige heeft werkelijk tot niets geleid.’

ARA

Tegen 2030 wil de federale regering naar een werkgelegenheidsgraad van 80 procent. Dat wil zeggen dat 80 procent van de Belgen op beroepsactieve leeftijd (20-64 jaar) aan het werk moet zijn, terwijl dat er vandaag maar 71,2 procent zijn. Maar hoe? Tot nu toe zijn er alleen minieme stappen gezet, en die hadden al heel wat voeten in de aarde.

Elk jaar organiseert minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een grote werkgelegenheidsconferentie, waarbij experts, vakbonden, werkgevers en de regio’s zich buigen over oplossingen om een bepaalde groep langer aan het werk te houden of überhaupt aan het werk te krijgen. Deze keer doet hij dat samen met staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) en focust hij zich op het activeren van migranten van buiten de EU, iets waar België onlangs nog voor op de vingers getikt werd door Europa. Nergens in de EU is de arbeidsparticipatiegraad van niet-EU-burgers zo klein als in ons land. Vorig jaar waren in ons land slechts 44,3 procent van de personen met een herkomst van buiten de EU aan het werk. 44,2 procent van de niet-EU-burgers in ons land is inactief en zoekt dus ook niet naar werk, veel meer dan het Europees gemiddelde (29 procent).

Scepsis troef

Beslissingen om daar iets aan te doen zullen er deze week niet genomen worden, maar dat is ook niet de bedoeling, benadrukt Dermagne. Het is vooral een gedachtewisseling, waarbij alle kennis wordt gedeeld en alle betrokkenen met voorstellen kunnen komen. Ook de regionale ministers, zo wordt benadrukt, want die hebben enkele belangrijke hefbomen in handen hebben. “Tegen het najaar” zal Dermagne wel met een federaal actieplan komen om de toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken voor niet-EU-burgers.

Alleen, dat werd ook gezegd na de vorige werkgelegenheidsconferentie, die zich focuste op de toegang van ouderen tot de arbeidsmarkt. Dat actieplan is er nooit gekomen. Nog niet, benadrukt het kabinet-Dermagne. “Aangezien de pensioenhervorming van collega-minister Karine Lalieux (PS) nog niet op de regeringstafel is gekomen, kon ook het actieplan over het einde van de loopbaan niet op een serieuze manier worden afgerond. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Of er deze keer wel potten zullen worden gebroken? De meeste betrokkenen zien het eerder somber in. “Eigenlijk moet je dit serieuzer voorbereiden, zodat de sociale partners daar zitten met een mandaat van hun achterban en er concreet vooruitgang geboekt kan worden. Nu gaan we weer vanaf 0 beginnen, de analyse maken, de problemen benoemen. Iedereen zal met zijn oplossingen komen en dan gaan we er weer maanden niks van horen”, klinkt het vanuit verschillende hoeken.

Hier en daar is er toch een beetje hoop, omdat de minister deze keer gekozen heeft voor een thema dat politiek en binnen de regering minder gevoelig ligt. “Het gaat hier om een groep die in veel gevallen wel wil werken, maar op barrières stoot of ten prooi valt aan discriminatie of sociale dumping. Neem die barrières weg en je kan snel een verschil maken, zonder pijnlijke maatregelen. Maar ja, we zullen zien.”

Witte raaf

Werkgeversorganisatie VBO vindt dat het debat opnieuw veel te eng wordt gevoerd. “De vraag naar werkkrachten is zo hoog dat bedrijven al lang niet meer zoeken naar een witte raaf”, aldus directeur-generaal Monica De Jonghe. “Veel bedrijven zetten nu al sterk in op het activeren van die doelgroep en ook op Vlaams niveau, waar de meeste hefbomen zitten rond integratie en opleiding, is er al veel gebeurd.”

Op federaal vlak blijft het bilan mager. De regering sloot begin dit jaar wel een arbeidsdeal, maar de discussie over de wetteksten sleept nu al maanden aan. Nochtans waren economen het erover eens dat de deal niet meer bevatte dan enkele kleine stappen in de goede richting. “Maar met die maatregelen alleen gaan we er niet komen”, aldus De Jonghe.

De vraag is hoe dan ook of er deze legislatuur nog veel noemenswaardig zal gebeuren op het vlak van werk. Bij de sociale partners is er nog maar weinig geloof dat minister Dermagne meer zal doen dan wat gemorrel in de marge.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234