Vrijdag 12/08/2022

Zalige paasfeestjes

Volgende week is het weer volop eieren rapen. Leuk, maar wat te doen op de paasavonden? Goede Vrijdag, tot daar aan toe. Maar een stille zaterdag? No way. Op deze en volgende pagina's maken we u wegwijs in het betere nachtwerk.
Muziekjournalist Gunter Van Assche stippelt een fuifweg uit langs vijf mogelijke staties.

Beatsbuffet in het Paleis

PIAS NITES
Zaterdag 4 april, 18u-5u30
Wie: Oscar & the Wolf, BRNS, Claptone, Raving George, ...
Waar: Paleis 12, Brussel
Prijs: 40 euro piasnites.be

Negen jaar na de eerste editie vinden de PIAS Nites een nieuwe standplaats in het grootse Paleis 12. Een ambitieuze demarche na eerdere labelfeestjes in de AB, Botanique en Tour & Taxis.

Deze PIAS wil dan ook liever niet voor joker staan. Dat bewijst de Belgische platenfirma alleen al door resoluut voor raspaarden en jonge Wolven uit eigen stal te kiezen. Verwacht een nuit blanche in de hoofdstad, met de beats van Raving George en de wildebrassen van Modeselektor. Maar ook een avond vol verlangen met de shoegazers van The Spectors, de revolutionaire smeltkroes van BRNS en fluisterelektronica van Oaktree & Avondlicht.

In dit grotendeels Belgische buffet worden beats en fijnproeverspop door elkaar geserveerd. De affiche wordt aangevoerd door de grootste Belgische band van het moment: Oscar and the Wolf. Max Colombie en co. geven op die manier een herkansing aan iedereen die vanavond hopeloos naar een ticket hengelt aan de deuren van een uitverkochte Lotto Arena.

Maar zo'n charmeoffensief of een gevarieerde line-up verzekert nog geen Paasmirakel. In Tour & Taxis gruwden we traditioneel van de refter-akoestiek met kletterende messen als gitaren en koude galm op elke song. Zullen de soundscapes aan de Heizel beter klinken? Wie weet. De royale allure van een Paleis doet misschien wonderen voor deze hofleveranciers van PIAS.

Techno-goden in De Vurige Stede

LINK FESTIVAL
Zaterdag 4 april, 21u-5u30
Wie: Sven Väth, Len Faki, Dave Clarke, ...
Waar: Halles des Foires de Coronmeuse, Luik
Prijs: 45-70 euro link-festival.com

Op internetfora - oké: een losloopgebied voor wilde honden op het wereldwijde web - wordt Luik al eens weggezet als een boevenhol. Verpauperd, lelijk en gevaarlijk. Overtuig u van het tegendeel in Halles des Foires, waar de beats gebalder klinken dan de vuisten. Tijdens de eerste editie van het Link Festival - een Waalse tegenhanger van I Love Techno - zullen twee grootmachten uit de technowereld de handen in elkaar slaan. Fuse en Cocoon tekenen in vier zalen voor de crème de la crème van de scene. De iconische Brusselse nachtclub en het Duitse platenlabel van technogod Sven Väth laten daarvoor een buslading dj's aanrukken.

25 artiesten spelen ten dans, onder wie Dubfire, Pan-Pot, Len Faki, Technasia en Dave 'Baron of techno' Clarke. Maar ook Belgische techneuten als The Advent, James Ruskin en Marco Bailey doffen de line-up mee op. We durven er onze beurs in dit boevenhol op inzetten: de Vurige Stede zal u tout feu tout flamme onthalen.

Prachtige, vergane popglorie

MNM BACK TO THE 90S & 00S
Zaterdag 4 april, 20u-6u
Wie: Scooter, Regi, Alana Dante, Mackenzie feat. Jessy, et cetera.
Waar: Sportpaleis, Antwerpen
Prijs: 38,50 euro backtothe90s00s.be

"How much is the fish?" Wie deze vraag instinctief zou beantwoorden met "na-na-na-na", kent meteen zijn ultieme partybestemming. Het Sportpaleis, dus. Ofwel: daar waar de tanende ster bleef stille staan. Die van Scooter bijvoorbeeld. In de jaren 90 waren deze hitlijsters nog een van de meest succesvolle Duitse exportproducten, maar sindsdien tuft dit platinablonde rave-relikwie uitsluitend langs nostalgiekermissen. Erg profetisch heette die andere megahit dan ook 'Fuck the Millennium'.

Tijdens dit Back to the 90s & 00s-feestje treedt overigens nog méér vergane popglorie aan. Wie zich graag schuldig maakt aan een guilty pleasure of twee, adviseren we een blik in de achteruitkijkspiegel terwijl Alana Dante u 'Take Me for A Ride' smeekt. Mackenzie feat. Jessy mag dan weer het stof blazen van discotheekhit 'Innocence', terwijl Regi, Kate Ryan en Dj Wout een 'nillies'-set beloven, en daarmee in het begin van de 21ste eeuw blijven. Klinkt fout? Yep. Klinkt als een feestje? Zeker en vast.

Kleinschalig en knoerthard

GIVE ME A BREAK!
Zaterdag 4 april, 23u-5u
Wie: Marcus Intalex, Presha, One87, Hookerz, ...
Waar: De Kreun, Kortrijk
Prijs: 9-15 euro
dekreun.be

De Kreun gaat graag in tegen de heersende stroom van 'groter en meer'. Concerten en festivals blijven er op mensenmaat en schuwen de niche niet. Ook het nagelnieuwe partyconcept Give Me A Break! draagt dat idee hoog in het vaandel. Dit feestje zweert bij drum-'n-bass, maar net zo goed bij een bescheiden opzet. Hier mag het condens lekker ouderwets van de muren druipen, terwijl jij marineert in je eigen zweet. Give Me A Break! doet exact wat de naam belooft. Wie houdt van kleinschalig en knoerthard, zit gebeiteld in de Guldensporenstad.
De schaal van Richter zou wel eens flink in het rood kunnen gaan bij Marcus Intalex, zelfs al zoekt die net zo goed het meer soulvolle spectrum van het genre op. Andere smaakmakers zijn de Britse dj Presha en Star Warz-resident One87, die instaan voor solide breakbeats en een uitgestrekt bass-o-rama. Wie de diepste bassen liefst door z'n middenrif gesplitst krijgt, komt hier ongetwijfeld herboren buiten. Doe achteraf gerust een vergelijkende test: de klokken van de paashaas zullen zelden zo stilletjes geklonken hebben.

Alle smaken van de house in openlucht

ABSTRKT OPEN AIR 15
Zondag 5 april, 12u-22u
Wie: Kong B2B Sheridan, Dekmantel Soundsystem, ...
Waar: S&R Rozebroeken, Sint-Amandsberg
Prijs: 20 euro facebook.com/abstrkt.event

Heeft house nood aan een dak? ABSTRKT bewijst het tegendeel. Eén jaar na hun eerste productie keren ze terug naar Rozebroeken voor een editie in openlucht. Strikt genomen verzorgt ABSTRKT de afterparty voor alle andere feestjes die we op deze pagina's signaleren. Maar zondagmiddag wil u misschien toch bij voorkeur fris aan de meet verschijnen. Deze broeierige party vindt namelijk plaats in een subtropisch zwemparadijs, terwijl de line-up aantreedt in een decor dat lijkt op een museumtentoonstelling onder de blote hemel.
Alle smaken van de house - deep tot acid - zullen hier worden vertegenwoordigd. Eén van de blikvangers? De afvaardiging van Playground. Die uitdagende speelplaats van Studio Brussel wordt bevolkt door dj's Kong en Sheridan. Verder tekenen ambassadeurs van het label annex festival Dekmantel present. Elders bivakkeert resident dj Lunår dan weer op het drielandenpunt waar house, disco en funk elkaar ontmoeten. En voor de luilekkere beatfreaks is er ook een verwarmd outdoorzwembad. Om tien uur 's avonds sluit de boîte, maar onvermoeibare woelwaters krijgen de garantie op een feestje tot in de late uurtjes. Verwacht immers ook een afterparty in de Decadance. Wedden dat niemand tegen zonsopgang die ene resterende klinker in ABSRTKT nog kan uitspreken? Dat wordt hijgen na Pasen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234