Maandag 23/05/2022

InterviewJan Vermeulen

‘Ze vergeten dat we met al die elektrische auto’s in dezelfde files zullen staan’

Investeren in fietsen is wel een echte oplossing voor klimaat en mobiliteit, vindt Jan Vermeulen. Beeld Photo News
Investeren in fietsen is wel een echte oplossing voor klimaat en mobiliteit, vindt Jan Vermeulen.Beeld Photo News

De fiets verdient een prominentere plek in de klimaatdoelstellingen, vindt een coalitie van tachtig fietsorganisaties. ‘Niet de elektrische auto, maar stappen, trappen en openbaar vervoer moeten centraal staan’, zegt Jan Vermeulen, fietsactivist, burgemeester van Deinze en bestuurder bij de European Cyclists Federation (ECF).

Dieter De Cleene

Wat vragen jullie concreet?

Jan Vermeulen: “We vragen dat overheden bij het formuleren van hun klimaatdoelstellingen meer aandacht schenken aan het potentieel van meer fietsen en dat ze een strategie ontwikkelen om dat te promoten. Misschien is de fiets in de ogen van de wereldleiders op de klimaattop te eenvoudig om mee uit te pakken, terwijl het een enorm rendabele klimaatoplossing is, met tal van bijkomende voordelen. Onze politici zetten nu in op elektrisch rijden, maar vergeten dat we met al die elektrische auto’s in dezelfde files zullen staan. Stappen, trappen en openbaar vervoer moeten de hoekstenen van ons mobiliteitsbeleid worden.”

Welke impact kan meer fietsen hebben?

“Transport is verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde CO2-uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen. Wegverkeer is goed voor ongeveer driekwart daarvan. In Vlaanderen gaat het om 20 procent van de uitstoot, waarvan de helft door personenwagens. Wie de auto door een fiets vervangt, bespaart 150 gram CO2 per kilometer. Een elektrische cargofiets stoot 90 procent minder koolstof uit dan een bestelwagen op diesel. Meer mensen op de fiets krijgen is dus een snelle en eenvoudige manier om de CO2-uitstoot door transport aan te pakken.”

Jan Vermeulen is burgemeester van Deinze en fietsactivist. Beeld RV
Jan Vermeulen is burgemeester van Deinze en fietsactivist.Beeld RV

Is het potentieel om autoritten door fietsritten te vervangen niet beperkt?

“Door met de fiets naar de bakker te rijden, gaan we het klimaat niet redden. Maar het is wel belangrijk om een verandering in gang te zetten waarbij de auto niet langer het referentiepunt is. In Europa is meer dan de helft van de autoritten korter dan 5 kilometer. De meeste mensen wonen op minder dan 15 kilometer van hun werk. Daar ligt een enorm potentieel, en de elektrische fiets kan op dat vlak een gamechanger zijn.

“Een pijnpunt in Vlaanderen is de gebrekkige afstemming tussen fietsen en openbaar vervoer. Fietsers houden van de trein, maar de liefde is in de praktijk niet altijd wederzijds. Het zou veel makkelijker moeten zijn om je fiets op de trein mee te nemen, en eigenlijk zou dat ook op de bus of tram moeten kunnen.”

Wat is er nodig om meer mensen op de fiets te krijgen?

“We vragen onder andere meer investeringen in fietsinfrastructuur, zoals veilige fietspaden, fietssnelwegen en fietsenstallingen. Ook het potentieel van deelfietsen wordt momenteel veel te weinig benut. Mensen nemen nu vaak de auto omdat het de makkelijkste optie is. Dat moet veranderen.”

Die verandering verwacht u vooral van steden en gemeenten?

“Ja, omdat lokale besturen dicht bij de burger staan en de voordelen van een beleid dat inzet op wandelen en fietsen zelf ondervinden. Met aantrekkelijke deelfietsformules en autoluwe momenten rond schooltijd zijn we er in mijn eigen stad in geslaagd meer mensen op de fiets te krijgen. Autoluwe centra zijn bovendien niet alleen aantrekkelijker voor fietsers, het is er ook aangenamer wonen en winkelen. Zo komt een beleid dat inzet op meer fietsen iedereen ten goede.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234