Dinsdag 09/08/2022

Zeg het concordaat op

Het Vaticaan voert de strijd tegen homo's op. Benedictus XVI laat een Instructie opstellen die stelt dat homoseksuele priesterstudenten uit de seminaries weg moeten, zelfs als ze niet seksueel actief zijn. Interessant. Als een homo geen seks heeft, hoe merkt de seminariedirectie dat? Als hij het spontaan bekent? Als hij met een flauw handje zegent? Of komt er een 'seksueel gewetensonderzoek'? Hoe ver mag de kerk gaan in het vernederen van mensen?

Men kan daartegen twee houdingen aannemen. Eén: dit is geen zaak voor een overheid. Wie bij een club wil zijn, respecteert de regels. Anders stap je op.

Twee: men erkent het absolute recht van een godsdienst om te zeggen en te doen wat die godsdienst wil. De scheiding tussen kerk en staat is een heilig principe, ook (zeker) voor niet-gelovigen. Máár: als die kerk zo nodig officieel erkend en dus gesubsidieerd wil zijn, dan kan de subsidiërende overheid een paar regels opleggen. Afspraken maken. De overheid moet uiterst terughoudend zijn - scheiding kerk en staat - maar minimalistische afspraken kunnen wel (met de islam zijn die trouwens maximalistisch). Welk zinnig mens vindt dat de kerk geen 'respect voor mensenrechten' moet erkennen, of zich inschrijven in algemene antidiscriminatiewetten. Soms doet de kerk dat: zo kun je Ratzinger en co. geen verwijt inzake racisme maken. Soms doet de kerk dat duidelijk niet. Gelijkberechtiging van vrouwen is al door Wojtyla 'definitief' afgevoerd. Ratzinger ontzegde 'hertrouwde echtgescheidenen' al een hostie, en verscherpt nu de strijd tegen homo's. Who's next?

Als een imam een document verspreidt tegen homo's, nota bene een tekst waaraan lang gewerkt is (dus geen lapsus tijdens een preek), dan valt het hele land over die kerel. Als de paus hetzelfde zegt, zou dat godsdienstvrijheid zijn.

Welja, de paus heeft het recht om in naam van zijn God zo ongeveer te zeggen wat hij wil. Maar evenzeer is het het recht van de Belgische overheid om na te gaan of we zijn organisatie onvoorwaardelijk subsidiëren. Als de kerk homo's en vrouwen het recht ontzegt op priesterschap, als men dus wetens en willens discrimineert, waarom zou men dat financieel belonen?

De afspraken tussen België en de Heilige Stoel staan in een overeenkomst, een zogenaamd 'concordaat'. In veel landen is in de (recente) geschiedenis zo'n concordaat aangepast, in Spanje bijvoorbeeld. Deze nieuwe stap van Ratzinger zou het wettigen om vanuit de Belgische overheid een nieuw concordaat te negotiëren. Dus het bestaande opzeggen, met de intentie om een nieuw te onderhandelen. Zo'n aanpassing moet verstandig gebeuren: als een regering aangeeft dat ze een nieuw concordaat wil, is dat niet om de nuntius op de eerste Alitalia-vlucht richting Rome te sturen, om de priesters hun wedde af te pakken en prompt betogingen te zien passeren van oude nonnetjes en priesters 'zonder geld en eten'.

Maar Rome een fors signaal geven, dreigen dat aan de financiering van de kerk gezeten wordt, dat signaal zal zéker gehoord worden. Rome zal razend zijn, en grote woorden aanvoeren, 'aanval op de godsdienstvrijheid'. Daarover gaat het niet. Het mag geen zaak zijn van katholieken jennen. Het moet een zaak zijn van homo's en vrouwen in hun elementaire rechten verdedigen.

Volgens goed sociaal-democratisch principe stopt hun (godsdienst)vrijheid waar de vrijheid van anderen aangetast wordt: van vrouwen, van homo's - die allebei niets kunnen doen aan hun geslacht, hun geaardheid. In welke EU-lidstaat kan één bedrijf, één club, één organisatie jacht maken op homo's?

Nog dit. Een nieuw concordaat wordt in regel onderhandeld door de minister van Buitenlandse Zaken. In België heet die Karel De Gucht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234