Donderdag 29/09/2022

Ziekenhuisprijzen

Zelfde ingreep, enorm prijsverschil: ziekenhuizen zijn ‘creatief’ met hun prijzen

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Voor dezelfde operatie met verblijf in een tweepersoonskamer betaal je in het ene ziekenhuis 2.763 euro, in het andere 103 euro. Een nieuwe studie van de Christelijke Mutualiteit (CM) toont hoe sommige ziekenhuizen wel erg creatief zijn om voldoende inkomsten binnen te halen. ‘Dit is onwettig.’

Sara Vandekerckhove

Wie bij een ziekenhuisopname voor een tweepersoonskamer kiest, mag in principe financieel niet voor verrassingen komen te staan. Maar uit de nieuwe ziekenhuisbarometer van de CM blijkt dat ook daar de facturen erg kunnen oplopen. Comfortsupplementen bijvoorbeeld – voor tv, wifi, koelkast op de kamer – maken dat je als patiënt vaak een pak extra moet opleggen. Vorig jaar betaalden CM-leden samen 4,3 miljoen euro aan zogenaamde ‘comfortkosten’.

Lees

Exuberante ziekenhuisprijzen: de oorzaken én de oplossingen op een rij

Een andere manier om de prijzen van tweepersoonskamers op te krikken zijn de ‘niet-vergoedbare honoraria’. Dat zijn alle prestaties en ingrepen die de overheid niet terugbetaalt en die de patiënt dus uit eigen zak moet betalen. De CM onderzocht de ‘borstreductie omwille van functionele hinder’. Dat zijn de borstverkleiningen die vrouwen ondergaan omdat ze nek- of rugklachten of huidproblemen hebben. Als er medische redenen zijn, dan betaalt de overheid die operatie terug.

Alleen merkt de CM dat sommige ziekenhuizen hier toch ‘niet-vergoedbare honoraria’ voor aanrekenen. Het gaat zogenaamd om de esthetische chirurgie die bij zo’n ingreep komt kijken. “Bij het ene ziekenhuis zit dat esthetisch deeltje ‘in het pakket’”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Terwijl een ander ziekenhuis daar extra voor aanrekent.” In het AZ Turnhout betaalt een patiënt voor de ingreep, met verblijf in een tweepersoonskamer, 103 euro. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden is dat 2.763 euro, ofwel 27 keer duurder.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Opmerkelijk: die extra’s worden soms enkel aangerekend als een patiënt voor een meerpersoonskamer kiest, waardoor de finale kostprijs voor een eenpersoonskamer en een tweepersoonskamer nagenoeg dezelfde is. “We kunnen niet anders dan concluderen dat ziekenhuizen en artsen creatieve manieren zoeken om extra inkomsten te genereren”, zegt Van Gorp. “Dat is onwettig. Zulke grote prijsverschillen zijn niet te verantwoorden.”

Terugvorderen

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt het ontoelaatbaar. “Ofwel zijn er medische redenen voor een ingreep en komt die in aanmerking voor terugbetaling, ofwel is het een esthetische ingreep en komt die helemaal niet in aanmerking”, zegt De Block. “Beide kan niet.”

Dossier ‘dokterslonen’

De Morgen ontwarde eerder stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering. Hier herleest u het dossier, dat met een Belfius-persprijs werd bekroond.

De minister benadrukt dat bij een terugbetaling alle handelingen inbegrepen zijn die nodig zijn om de ingreep tot een goed einde te brengen. “Stel je voor dat bij een buikoperatie een afzonderlijk honorarium wordt aangerekend voor het ‘mooi hechten van de operatiewonde’ omdat dat als esthetisch wordt beschouwd. Dat gaat ook niet.”

De Block vindt dat de ziekenfondsen, de CM op kop, de daad bij het woord moeten voeren. “Zij zijn de verdedigers van hun leden-patiënten. Het staat hen dan ook vrij die onterecht aangerekende bedragen terug te vorderen bij de ziekenhuizen en artsen.”

Zorgnet-Icuro, de koepelorganisatie van de Vlaamse ziekenhuizen, verwijst naar de structurele onderfinanciering en benadrukt dat er een grondige hervorming van de hele financiering moet komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234