Maandag 03/10/2022

'Zelfmoord' verlamde Ramón Sampedro schokt Spanjaarden

'Ik leef onder de slavernij van een levend hoofd en een dood lichaam'

MADRID.

VAN EEN MEDEWERKER

De uitzending op het Spaanse Antenna 3 van een video waarop de verlamde Ramón Sampredo zelfmoord pleegt, heeft voor grote opschudding gezorgd. Sampedro, die al 29 jaar het bed moest houden wegens een verlamming, legde in de beelden zijn wens om te sterven uit, waarna hij met een rietje een beker water met cyaankali leegdronk. Sampedro was landelijk bekend door zijn openlijke wens om te sterven. Door zijn verlamming zou hij onherroepelijk hulp nodig hebben bij een eventuele zelfmoord. De wetgeving in Spanje laat echter onder geen geval euthanasie toe. Sampedro stierf op 12 januari, met nalating van de video en een geschrift waarin hij het 'recht op de dood' aanriep.

Rond etenstijd kwamen de schokkende beelden de Spaanse huiskamers binnen. In het fragment dat de commerciële zender Antenna 3 uitzond, was te zien hoe Sampedro gewassen werd door een vriendin. Vervolgens kwam de verlamde alleen in beeld terwijl hij nogmaals zijn beweegredenen kenbaar maakte. "Leven is een recht en geen plicht. Ik leef onder de slavernij van een levend hoofd en een dood lichaam", luidden Sampedro's laatste woorden. "Xa vai" (hij gaat), verzuchtte hij met een glimlach, nadat hij zijn gifbeker had leeggedronken en het cyaankali zijn dodelijke werking begon. De rest van de beelden werd de kijkers bespaard, hoewel het nog een half uur zou duren voor Sampredo stierf.

Onmiddellijk na Sampedro's dood opende de politie een onderzoek naar de toedracht, in de overweging dat een zelfmoord zonder hulp van buitenaf uitgesloten was. De enige officiële verdachte is tot nu toe Ramona Maneiro, de vrouw die Sampedro tot aan zijn dood verzorgde. Volgens het politieonderzoek zou Maneiro zich verzekerd hebben van de doeltreffendheid van de cyaankali en was zij bij Sampedro op het moment dat deze het gif tot zich nam. De politie vermoedt dat de Vereniging voor het Recht om Waardig te Sterven, die altijd voor Sampedro's wens was opgekomen, eveneens een groot aandeel in de planning van de zelfmoord heeft gehad.

Sampedro verliet enige maanden voor zijn dood het ziekenhuis waar hij verzorgd werd en betrok een appartement, nadat zijn wens tot euthanasie door een rechtbank was afgewezen. Men vermoedt dat hij vanaf dat moment een zelfmoord heeft voorbereid. Sampedro kondigde kort voor zijn dood in een interview al aan dat zijn einde nabij was. De man heeft zoveel mogelijk een onderzoek naar de omstandigheden van zijn dood bemoeilijkt. Maar liefst elf verschillende personen hadden de sleutel van Sampedro's appartement.

Het raadsel rond de uitzending van de video is evenmin opgehelderd. Volgens verschillende bronnen bestond er slechts één exemplaar, in het bezit van de rechter die het onderzoek leidt. Familie en vrienden toonden zich gisteren verontwaardigd over de uitzending van de video en uitten hun vermoeden dat er fors geld is verdiend aan de handel met de beelden. Antenna 3 beweerde niettemin dat ze nog geen peseta heeft neergelegd voor de band.

De zaak-Sampedro heeft de discussie over euthanasie doen oplaaien in Spanje, waar een groot deel van de publieke opinie nog steeds tegen 'de zachte dood' is. Ramón Sampedro is er postuum van verschillende kanten van beschuldigd van zijn dood een spektakel te willen maken. Ook uitte men de vrees dat vele gehandicapten in de toekomst Sampedro's voorbeeld zouden volgen. Een woordvoerder van de Spaanse bisschoppen hoopte niettemin dat de uitzending van de beelden een heilzame uitwerking zouden hebben omdat de beelden "de wreedheid en onmenselijkheid van de euthanasie" toonden.

Johan Faber

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234