Zondag 25/09/2022

'Zelfwurgseks' kost Argentijnse rijzende politieke ster het leven

BRUSSEL

De Argentijnse staatssecretaris van Buitenlandse Handel Iván Heyn (34) werd levenloos aangetroffen in een hotel in Uruguay. Een uit de hand gelopen seksspel, zo luidt de hypothese. Heyn, een rijzende politieke ster, was een nauwe bondgenoot van president Cristina Fernández.

Pathos is de Argentijnse politiek nooit vreemd geweest, en ook Heyns bizarre dood (DM 22/11) levert het nodige melodrama op. In de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, waar ze samen met Heyn de Mercosurtop bijwoonde, kreeg staatshoofd Cristina Fernández de Kirchner dinsdag een inzinking toen ze het nieuws vernam - en werd haar dokter erbij gehaald.

's Anderendaags was Fernández echter alweer haar pasionaria-achtige zelf, en hield ze een vlammende eerbetuiging voor haar politieke poulain.

Heyn, een briljante economist, was als een meteoor de hemel ingeschoten en begin december pas tot staatssecretaris voor Buitenlandse Handel aangesteld.

Macht en seks

De president loofde Heyns "kameraadschap, professionalisme en onvermoeibare militantie" binnen de Kirchneriaanse vleugel van de Peronistische partij, waarna 's lands voltallige establishment - tot de directeur van luchtvaartmaatschappij Aerolineas toe - naar de überkeurige wijk Belgrano afzakte. In een plaatselijk lijkenhuis waren intussen Heyns stoffelijke resten aangekomen.

In een land dat internationaal het grootste aantal psychoanalysten per capita telt, kan het niet anders of macht en seks zijn natuurlijke bondgenoten.

Alleen: hoe breng je hulde aan een veelbelovend politicus die kennelijk door een zogenaamd auto-erotisch ongeval aan zijn eind gekomen is? Op haar website sloot de krant La Nación zedig de commentaarfunctie af onder het aan Heyn gewijde artikel, en op het journaal van televisiezender Visión Siete kwam de ankervrouw in haar uitleg niet verder dan het woord "zelfdoding".

Dan was de pers in buurland Uruguay, waar Heyn stierf, er sneller bij om 'hipoxifilie' als doodsoorzaak aan te wijzen. Bij die seksuele praktijk wordt lust opgewekt door (zelf)wurging.

Hoewel de resultaten van de lijkschouwing nog niet vrijgegeven zijn, lekte er voldoende informatie uit om die hypothese aan te houden. Zo zijn er geen aanwijzingen dat er medeplichtigen in het spel zouden zijn of dat geweld zou zijn gebruikt. De veiligheidscamera's in het chique hotel Radisson gaven niets onverdachts prijs, al bleken ze weliswaar niet allemaal te werken. Op het moment van zijn dood was Heyn helemaal alleen, daar in suite 2016.

Het was het kamerpersoneel dat Heyn aantrof, nadat hij eerder niet geantwoord had op een aantal telefoontjes. Heyn was naakt, had een broeksriem om zijn hals en lag naast zijn kleerkast (hij hing er met andere woorden niet in, zoals woensdag door sommige bronnen was gezegd). Vlakbij zouden gerechtelijke artsen ook 'lichaamsvloeistoffen' gevonden hebben die meer kunnen vertellen over de precieze omstandigheden van Heyns dood.

Michael Hutchence

Met solitaire wurgseks loopt het niet zelden mis. Vaak worden dergelijke ongevallen met opzet niet geïdentificeerd en als (zelf)moord ingekleed om de goede naam van de overledene en zijn familie niet te besmeuren. Sporen die mogelijk op wurgseks wijzen zijn de naaktheid van het slachtoffer, de aanwezigheid van pornografisch beeldmateriaal en de afwezigheid van een afscheidsbrief.

Beroemde gevallen van (vermoedelijke) zelfwurgseks zijn de in 2009 in een hotelkamer in Bangkok aangetroffen acteur David Carradine, of nog - maar dan in een combinatie met drugs - van INXS-zanger Michael Hutchence, die er zijn leven in 1997 op een hotelkamer in Sydney bij inschoot.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234