Zaterdag 01/10/2022

Open brief

Ziekenfondsen in open brief: "Sanctioneer langdurig zieken niet"

Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten. Beeld rv
Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten.Beeld rv

De vier grootste ziekenfondsen roepen de regering op langdurig zieken niet te sanctioneren. De oproep komt er nadat Open Vld en N-VA erop aandringen dat langdurig zieken 10 procent uitkering verliezen als ze niet bereid zijn een begeleidingstraject te volgen.

DOMINIQUE SOENENS

Een stok achter de deur. Dat willen N-VA en Open Vld voor langdurig zieken die niet bereid zijn een begeleidingstraject te volgen om hen terug aan het werk te helpen. Wie lange tijd out is, riskeert 10 procent van zijn uitkering te verliezen. De sociale partners spraken zich vorige week uit tegen zo'n sanctie, waar onder andere minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voorstander van is.

Nu roeren de ziekenfondsen in ons land zich - uitzonderlijk - in het debat. In een open brief noemen ze het sanctioneren van langdurig zieken "totaal onzinnig". "Op die manier krijg je als langdurig zieke een dubbele sanctionering. Niemand is ziek voor zijn plezier. De adviserend geneesheren van de ziekenfondsen ervaren dat elke dag opnieuw. 'Wanneer kan ik weer werken?', dat is de vraag die in bijna elk gesprek naar boven komt", zo schrijven de ziekenfondsen.

"Mensen willen graag zo snel mogelijk aan het werk, niet alleen om financiële redenen, maar ook omdat het zin geeft aan hun leven. Daarom is het onzinnig mensen te bestraffen als ze onvoldoende meewerken. De groep van tien, het sociaal overleg tussen werkgevers en werknemers, heeft de sanctionering dan ook terecht van tafel geveegd."

Lees ook

"Een langdurig zieke die “onvoldoende” inspanningen levert om terug aan de slag te gaan, krijgt binnenkort mogelijk een sanctie. Als het van sommige regeringspartijen afhangt, ziet hij zijn uitkering met tien procent verminderd. Totaal onzinnig. Op die manier krijg je als chronisch zieke een dubbele straf."

De open brief van de ziekenfondsen leest u hier.

De oproep van de ziekenfondsen komt er nu de regering zich deze week moet uitspreken over het akkoord dat de groep van tien bereikt heeft. "Wij zijn er ook van overtuigd dat zo veel mogelijk mensen willen werken. Daarom werken we aan een systeem waarbij er overleg is tussen alle betrokkenen. Ik denk dat we op dezelfde lijn zitten als de mutualiteiten, behalve dat we willen vasthouden aan een sanctie van 10 procent", zegt woordvoerster Els Cleemput. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is tegenstander. Volgens hem dreigt de maatregel te leiden tot verarming.

Los van de inhoud valt op dat de ziekenfondsen zich mengen in het debat. "Het is uitzonderlijk dat ze zo eensgezind naar voor treden", zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). "De nadruk lag de jongste jaren meer op sociale dienstverlening, het politieke was er wat verdwenen. Dat ze nu meer in de openbaarheid treden, heeft er wellicht mee te maken dat ze minder toegang hebben tot de huidige regering."

Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten: "Dat we zo eensgezind een standpunt innemen, heeft te maken met het feit dat het om iets fundamenteels gaat. Blijkbaar zijn langdurig zieken, die al gestraft zijn door hun situatie, de volgende groep die deze regering wil stigmatiseren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234