Maandag 16/05/2022

Economie

Zo laat de coronacrisis zich voelen in de verschillende provincies en sectoren

Een arbeider van netbeheerder Elia werkt aan een hoogspanningslijn.  Beeld Elia
Een arbeider van netbeheerder Elia werkt aan een hoogspanningslijn.Beeld Elia

De provincie Oost-Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest houden economisch beter stand in de coronacrisis dan de andere provincies. Luxemburg en Limburg gaan het meest achteruit op het vlak van tewerkstelling. Arbeiders zijn zwaarder getroffen dan bedienden.

Lieven Desmet

De lockdown heeft een zware impact gehad op de productiviteit en tewerkstelling in ons land. Bedrijven moesten zich helemaal anders gaan organiseren. Handelszaken moesten dicht. Uit cijfers van de Nationale Bank van België weten we dat het gemiddelde verlies in omzet schommelt rond de 30 procent. Een cijfer dat sinds de eerste weken van de lockdown, halverwege maart, tot vandaag nagenoeg stabiel blijft, ook al zijn de bedrijven en handelszaken inmiddels weer actief.

Dat gemiddelde cijfer verbergt grote regionale verschillen, zo blijkt uit data van sociaal dienstenbedrijf SD Worx. Het sociaal secretariaat bekijkt sinds maart hoe het percentage ‘gewerkte dagen’ evolueert van maand tot maand en krijgt zo een gefundeerd beeld van de impact op de Belgische arbeidsmarkt.

Als we de volle maand april bekijken, dan zien we dat de tewerkstelling in de provincies Oost-Vlaanderen en Brussel-Hoofdstad het best standhoudt met respectievelijk 65 procent en 63 procent. In Vlaanderen kent Limburg met amper 52 procent de laagste activiteitsgraad. Maar ook West-Vlaanderen scoort met 55,5 procent aan de lage kant. Voor Wallonië is het Luxemburg dat de laagste activiteit kent (51 procent) en Waals-Brabant de hoogste (60 procent).

Het verschil tussen de slechtst scorende provincie (Limburg) en de beste (Oost-Vlaanderen) bedraagt daarmee liefst 12,7 procent. Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx: “Het is vandaag te vroeg om hier grote conclusies uit te trekken. We zitten met de maand maart en april nog volop in de lockdownperiode. Maar wellicht is de verklaring te vinden in de aard van de (productie)bedrijven die de voorbije twee maanden wel of niet actief konden blijven.” Limburg en West-Vlaanderen tellen meer industriële kmo’s en familiebedrijven dan gemiddeld.

Telewerk

Als we naar de cijfers kijken van het aantal effectief gewerkte dagen dan is ook daar de impact van corona immens. Sinds februari is het percentage van het aantal gewerkte dagen gedaald van 84 procent tot nog maar 60 procent. De cijfers verschillen, niet onverwacht, sterk tussen arbeiders en bedienden. Voor bedienden zakt de activiteitsgraad van 85 procent in februari naar 66 procent in april. Bij arbeiders is de impact nog een stuk groter en zien we een val van 81 procent naar nog maar 49 procent.

In april – de volledige lockdownmaand – lag het percentage gewerkte dagen voor arbeiders en bedienden respectievelijk 36 procent en 18 procent onder het niveau van vorig jaar. Bedienden kunnen veel sneller overschakelen op telewerk, waardoor het productiviteitsverlies beperkter blijft. Meer dan zes op de tien (62 procent) Belgen die tijdens de lockdown actief aan het werk zijn, doen dat van thuis uit. Vier op de tien (41 procent) deed dat voor de Covid-19-crisis uitbrak nooit.

Bij de meest getroffen sectoren zitten veel kmo’s en handelszaken. Logischerwijs voeren de – tot voor kort verplicht gesloten – kapperszaken de ranglijst aan. Ook de andere zwaar getroffen sectoren klinken bekend: entertainment, horeca, luchtvaart, kortom alle sectoren die on hold staan

Voor tekenen van een relance in die sectoren die inmiddels weer aan de slag kunnen is het nog te vroeg, merkt Pollentier op. “Met uitzondering van de voedingsbedrijven, waar de motor niet is stilgevallen. En ook bij de garagebedrijven, tuinonderhoud en groenteverwerkende industrie zijn de cijfers beter.” Ook de nutsbedrijven, vrije beroepen en apothekers en de bank- en verzekeringssector bleven redelijk gevrijwaard van de lockdownmaatregelen.

Het zal dan ook niet verbazen dat het vooral de arbeiders zijn die massaal op tijdelijke werkloosheid terugvielen. Gemiddeld waren twee op de tien werknemers tijdelijk werkloos. Maar terwijl bij de arbeiders een derde tijdelijk zonder baan zat, was dat bij de bedienden maar 16 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234