Dinsdag 04/10/2022

Politietop

Zoektocht naar opvolger van De Bolle van start

Afscheidnemend commissaris-generaal Catherine de Bolle. Beeld BELGA
Afscheidnemend commissaris-generaal Catherine de Bolle.Beeld BELGA

Vanaf deze week start de zoektocht naar een opvolger voor Catherine De Bolle als hoofd van de federale politie. Wie het ook wordt, als het van minister Jan Jambon (N-VA) afhangt krijgt hij of zij sowieso meer macht.

Jeroen Van Horenbeek

Catherine De Bolle werd in december verkozen tot nieuwe directeur van Europol, de koepel van de Europese politiediensten. Vanaf mei zal De Bolle – die met haar 1 meter 64 ooit te klein werd geacht voor een carrière bij de rijkswacht – vanuit Den Haag leidinggeven aan meer dan duizend gespecialiseerde politiemensen. Ze zorgt daarmee voor een dubbele primeur: nooit eerder werd een Belg verkozen tot directeur van Europol, en nooit eerder was het een vrouw.

De promotie van De Bolle betekent dat in België een nieuwe commissaris-generaal moet gezocht worden voor de federale politie. Vanaf deze week kunnen politiemensen zich officieel kandidaat stellen. "Al moeten ze wel de graad van hoofdcommissaris behaald hebben. Daarna zal een jury alle kandidaten horen en een ranglijst opstellen. Die wordt dan aan de bevoegde ministers voorgelegd: Jan Jambon en Koen Geens", verduidelijkt het kabinet-Jambon.

De jury wordt voorgezeten door Thierry Gillis, het hoofd van de Algemene Inspectie, de waakhond van de politie. Daarnaast zetelen er nog twee leden van het directiecomité van de federale politie en een hoofdcommissaris van een grote stad in. Het is nog niet uitgemaakt wie deze posities inneemt. De jury zal de eerste schifting uitvoeren. Daarna is het aan de politiek. Jambon en Geens moeten, samen met de federale regeringstop, de knoop doorhakken.

Kandidaten

Wie zich kandidaat zal stellen om De Bolle op te volgen, is vooralsnog koffiedik kijken. Wat wel al zeker is: de Antwerpse korpschef Serge Muyters, een vaak getipte naam door zijn goede verstandhouding met N-VA-burgemeester Bart De Wever, wordt het niet. Hij heeft te kennen gegeven dat hij liever in Antwerpen wil blijven. Ook Nicholas Paelinck, de ervaren korpschef van de politiezone Westkust (De Panne - Koksijde - Nieuwpoort), zou niet willen kandideren.

Een naam die binnen het politie-apparaat wel valt als mogelijke opvolger van De Bolle is die van Marc De Mesmaeker, de directeur-generaal van het SAT Binnenlandse Zaken, een politiedienst die de brug vormt tussen de politie en het kabinet van minister Jambon. Een andere naam die regelmatig terugkomt, is die van Jaak Raes, het hoofd van de Staatsveiligheid. Ook Bart Raeymaeckers, de huidige topman van het federaal Crisiscentrum, wordt genoemd.

Meer macht

De komende weken kunnen kandidaten zich melden. Tegen 1 mei zou de opvolger van De Bolle klaar moeten staan. Wie het ook wordt, het is de bedoeling van minister Jan Jambon om hem meer macht te geven. Hij verwijst daarvoor naar de conclusies van de onderzoekscommissie naar de aanslagen op 22 maart in Brussel. Een van die conclusies luidt immers dat de politietop “meer hiërarchisch” moet worden. Versta: de commissaris-generaal moet meer gezag krijgen.

In principe is de commissaris-generaal vandaag al de belangrijkste flik van het land, maar in de praktijk deelt hij zijn macht met de directeurs-generaal van de bestuurlijke en de gerechtelijke politiediensten. Dit zijn respectievelijk André Desenfants en Claude Fontaine. Over elke grote beslissing moet dit trio een consensus vinden. Volgens de commissie naar 22 maart moet de commissaris-generaal "de onbetwiste overste" worden, "die beslist bij gebrek aan consensus".

Ook Jambon is hier een voorstander van. "We moeten evolueren naar een Commissaris-Generaal die de algehele verantwoordelijkheid heeft, zoals de korpschef bij de lokale politie", verklaarde hij zondagmiddag nog tegenover VTM Nieuws.

Eén echte politiebaas moet er volgens Jambon voor zorgen dat beslissingen sneller genomen worden. Nu gaan hervormingen vaak traag vooruit omdat de directeurs van de bestuurlijke en gerechtelijke politie – logischerwijs – hun eigen belangen verdedigen. Een sterkere politiebaas hoeft niet meer eindeloos op zoek te gaan naar de gulden middenweg.

Welke namen vallen?

- Marc De Mesmaeker, de directeur-generaal van het SAT Binnenlandse Zaken, een dienst die de brug vormt tussen de politie en het kabinet-Jambon

- Jaak Raes, administrateur van de Staatsveiligheid, heeft aanzien gewonnen door zijn gedecideerde aanpak in strijd tegen terrorisme

- Bart Raeymaeckers, directeur-generaal van het Crisiscentrum, ook hij heeft de afgelopen jaren goede punten gescoord in aanpak terreur en rampen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234