Maandag 16/05/2022

Zomerblues onder schot

Een heel jaar kijken we uit naar de zomer, maar eens het hoogtepunt aagebroken, durft de verveling wel eens hardhandig terug te meppen. Tot je deze bucketlist in handen krijgt.

2. Brusselse wafels comme il faut

'Het is gemakkelijker om aan de kust een Brusselse wafel te vinden dan in Brussel zelf', zei foodblogger Géry Brusselmans in een interview met Bruzz. Hoewel je een Brusselse wafel kan kopen aan zowat elk toeristisch kraam in de hoofdstad, moet je voor een kwalitatief exemplaar grondiger speuren. Het deeg van een wafel die wonderwel tot stand kwam, wordt immers op de dag zelf bereid en dat is een toewijding die lang niet elke verkoper aan de dag legt. In de tearoom van Maison Dandoy - gekend van hun speculaas en koekjes - kan het gelukkig wel. Je vindt er je favoriete Brusselse lekkernij die je er kan combineren met een bol ijs, krieken, chocolade of advocaat.

Maison Dandoy, Karel Buls Straat 14, Brussel. www.maisondandoy.com

1. Legendarisch landmark

Vroeger was de Vlooybergtoren (ook wel de zwevende trap genoemd) een landmark in Tielt-Winge dat grotendeels van de radar bleef. Sinds de passage ervan in Vier-serie Callboys krijgt het kunstwerk plots veel meer aandacht. Logisch: de assen van Jay Vleugels vonden er immers hun laatste rustplaats. Los daarvan is het bouwsel de moeite: de trap is twintig meter lang en elf meter hoog, gemaakt uit roestvrij staal en leidt naar een waanzinnig panoramisch uitzicht over het Hageland. De constructie werd op één van de hoogste locaties in de omgeving geplaatst, waardoor je - als het weer meezit althans - een prachtig uitzicht hebt over de onderliggende natuur. Die-hard fans van de Callboys komen trouwens ook op Werchter aan hun trekken met een dj-set van Callboys Soundsystem waar onder andere DJay Vleugels op de heupen mikt.

De Vlooybergtoren, Oudepastoriestraat 22,

Tielt-Winge. www.tielt-winge.be.

3. PEIS en VREE

Wie zwicht bij mooie natuur, en het geluid van vogels verkiest boven stads gebrom, trekt naar provinciedomein Het Vinne. Het is niet alleen een van de mooiste en puurste stukken natuur die Vlaams-Brabant te bieden heeft, je vindt er ook nog eens het grootste binnenmeer van Vlaanderen. In het domein kan je verschillende wandeltrajecten afleggen met een lengte van twee tot zes kilometer. Ook als je van de natuur wil genieten zonder wandelschoenen aan te trekken, zijn er voldoende mogelijkheden, want op het domein werden verschillende uitkijktorens neergepoot van waaruit je naar de vogels op het meer kan turen. Honger gekregen van al dat wandelen? Sluit je dag dan af in bistro 't Vinne.

Provinciedomein het Vinne, Ossenwegstraat 70, Zoutleeuw. www.vlaamsbrabant.be.

4. Zwart goud

Aan de opmars van de koffiebar kunnen we al langer niet meer ontsnappen, maar de Kaffabar in Brussel pakt het concept gelukkig wat anders aan. Ze hebben zich voornamelijk toegelegd op espresso en slow coffee, een trend waarbij koffie veel trager bereid word. Naast een hip interieur - veel hout, een koperen plafond - serveert eigenaar Marc Daniels koffie in ontzettend veel varianten: van espresso tonic tot een kop koffie met een zachte, bloemige ondertoon. Kortom, niet je doordeweekse koffiebar, maar een hotspot die koffie écht eens door een andere filter giet.

Kaffabar, Rouppeplein 1, Brussel. www.kaffabar.be.

5. Oog voor architectuur

Je bent er waarschijnlijk talloze keren gedachtenloos gepasseerd, maar je kan er ook eens binnenwandelen en de architectuur bewonderen: het provinciehuis in Leuven is een ware must-visit. Het ontwerp is van de hand van de Portugese architect Gonçalo Sousa Byrne, die het gebouw een jonge en toegankelijke uitstraling gaf. Het complex bestaat uit drie delen, waarvan het opmerkelijkste waarschijnlijk het torengebouw is. Aan de gevel prijkt een opvallend geel balkon, een kunstwerk dat in 1960 door Aglaia Konrad dat in het leven werd geroepen. Met 'haar' balkon wil ze de mensen die het gebruiken (voornamelijk personeel) zelf integreren in het kunstwerk. In het gebouw werd nog andere kunst ondergebracht. Zo kan je er onder andere werken van Jef Geys en Aglaia Konrad bezichtigen.

Provinciehuis, Provincieplein 1, Leuven.

Gelijkvloers toegankelijk tijdens openingsuren. Rondleiding op aanvraag in groep van minimum

10 personen. 016/26.73.80,

provinciehuis@vlaamsbrabant.be.

6. Zoete wandeling

'In Tienen pronken we graag met onze suikerroute', vertelt Julie van de toeristische dienst Tienen ijverig. 'We organiseren jaarlijks nieuwe tochten, maar sommige parcours komen ook elk jaar terug.' De suikerroute loodst je langs de landelijke deelgemeenten van Tienen. Een activiteit die iedereen aankan, ongeacht de conditie waarin je kuispieren verkeren: tochten zijn er met lengtes van 25 tot 55 kilometer.

Suikerroute door Tienen, www.toerisme.tienen.be.

7. Lynch het regenweer

Ah, België en regen, het durft al eens verkeren. Wie het gedrum in grote cinemazalen wil vermijden, maakt van Cinematek zijn volgende stop. Deze wonderlijke plek geeft oude pareltjes het scherm dat ze verdienen én huisvest sinds 1938 een filmarchief dat het label 'koninklijk' eer aandoet. Deze zomer zetten ze in het Flageygebouw David Lynch op het menu, voor Netflixers is Twin Peaks: Fire walk with me relevante popcornkost.

Cinematek, Baron Hortastraat 9, Brussel. cinematek.be.

8. Natuur & cultuur

In het Pajottenland weten ze dat ze een van de mooiste stukken natuur van Vlaams-Brabant in handen hebben. Dat er zich ook heel wat artiesten gehuisvest hebben, bewijzen ze in hun kunstzinnige wandelparcours 'Ik Hei Wij', dat op poten werd gezet door het kunstenaarscollectief Pep-in-gen. Daarin duwen ze de interactie tussen natuur en kunst naar de voorgrond. Er werden verschillende wandellussen samengesteld die telkens een ander deel van de regio doorkruisen en die je meteen ook langs enkele van de mooiste kunstwerken van het gezelschap leiden. Je wandeling beginnen doe je aan het Plattelandscentrum De Paddenbroek om vervolgens op je eindbestemming Kesterheide af te stevenen.

Kunstwandeling in het Pajottenland, Paddenbroekstraat 3, 1755 Gooik. www.pep-in-gen.be.

9. App stap

Je leert graag een stad in zijn essentie kennen maar je oriëntatievermogen laat je soms danig in de steek? Hoewel je je kan aansluiten bij een van de vele stadsrondleidingen die Brussel naar voor schuift, kan je ook het heft in eigen handen nemen. Dat doe je door de mobiele app 'Tales & Tours' op je smartphone te downloaden (die zowel voor iOS als Android-gebruikers beschikbaar is). Je toetst simpelweg de stadsnaam in, en de app weet jou te vertellen welke toeristische wandelingen je in de nabije omgeving kan doen. Handig en bovendien onuitputtelijk: een team van uitgevers voegt op wekelijkse basis nieuwe wandelingen toe aan het aanbod.

Tales & Tours Brussel, www.talesandtours.com.

10. In de lucht als Sterrenstof

Volkssterrenwacht Mira is niet alleen de oudste van België, ook Frank Deboosere heeft zijn hart verloren aan deze plek. Logisch, want in het museum kan je sterrenkijken, maar ook experimenten en maquettes, een planetarium en indrukwekkende waarnemingsinstrumenten bekijken. De sterrenwacht is te bezoeken op zondag- en woensdagnamiddag en een keer per maand is er de astroclub met Frank Deboosere in eigen persoon: wat je leert tijdens de lezing door de weerman mag je meteen in de praktijk brengen tijdens waarnemingsavond. Noteer ook 28 en 29 juli en 11 en 12 augustus want dan zijn er midzomersterrennachten. Bij helder weer kan je tussen 22u en 1u door de telescopen turen om de magie van de sterrenhemel te ervaren.

Volkssterrenwacht Mira, Abdijstraat 22, Grimbergen. www.mira.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234