Zondag 25/09/2022

Verkiezingen VS

"Zonder mirakel in Wisconsin dreigt het einde van Trump"

Wordt Wisconsin het begin van het einde voor Donald Trump, of zet hij de peilingen opnieuw een neus? Beeld AP
Wordt Wisconsin het begin van het einde voor Donald Trump, of zet hij de peilingen opnieuw een neus?Beeld AP

De primary's in de Amerikaanse staat Wisconsin beloven weinig goeds voor Donald Trump. Volgens de voorspellingen verliest hij daar overmorgen van zijn Republikeinse tegenstander Ted Cruz. Als Wisconsin hem ontglipt, lijkt de Republikeinse nominatie in juli ineens heel veraf voor Amerika's meest controversiële presidentskandidaat.

Tom Windey

"Was dit mijn beste week? Ik denk het niet", zo reageerde Trump gisteren bij Fox News on Sunday. En voor een keertje drukte hij zich voorzichtig uit. Want Donald Trump heeft woelige dagen achter de rug, vooral dankzij zijn eigen uitspraken:

• Eerst nam hij zijn gearresteerde campagnemanager in bescherming nadat die een journaliste aan de arm had getrokken.

• Vervolgens verstuurde hij een weinig flatterende foto van Ted Cruz' vrouw, naast een mooi beeld van zijn eigen echtgenote Melania.

• De zwaarste storm stak pas op na Trumps uitspraken over abortus.
In een interview gaf de miljardair te verstaan dat vrouwen die abortus plegen, gestraft moeten worden. Een uitspraak waar niet alleen voorstanders van abortus als gestoken door een wesp op reageerden. Ook anti-abortusorganisaties - die wel de uitvoerende artsen maar niet de vrouwen strafbaar willen stellen - waren boos.

"Eindelijk is Trump er tóch in geslaagd om iets te zeggen waarmee hij zelfs de Republikeinse hardliners op stang kon jagen", maakte de Britse krant The Independent zich vrolijk over de controverse.

Ted Cruz is Trumps dichtste achtervolger en ligt in pole-position voor de primarys van woensdag. Maar hij is niet de enige die Trump nog kan doen struikelen. Beeld AP
Ted Cruz is Trumps dichtste achtervolger en ligt in pole-position voor de primarys van woensdag. Maar hij is niet de enige die Trump nog kan doen struikelen.Beeld AP

Blue collar- en christelijke kiezers voor Cruz

De misogyne uitspraken van de vastgoedmagnaat vertalen zich in de kiesintenties van vrouwelijke kiezers. Mocht het tot een race tussen Hillary Clinton en Donald Trump komen, kiest 58 procent van de vrouwen voor Clinton. Bij de alleenstaande vrouwen stijgt dat percentage zelfs naar 73. Dat blijkt uit een recente peiling.

Trumps slechte week kan helemaal rampzalig worden als hij woensdag in Wisconsin de primary's niet wint. En behoudens een mirakel zal hij daar de duimen moeten leggen voor Ted Cruz. Een poll van FOX Business geeft Cruz met 43 procent een voorsprong van 10 procent op Trump. Bij CBS News is het verschil slechts 6 procent: 43 tegenover 37 procent.

Zelfs zonder ongelukkige uitspraken zou Trump het moeilijk krijgen in Wisconsin. Bij de conservatieve christenen en het 'blue collar'-stempubliek, dat er een grote deel van het electoraat uitmaakt, staat Cruz traditioneel sterk.

En dan is er nog de factor John Kasich. Hoewel hij zelf geen schijn van een kans maakt op de nominatie, kan hij nog een heleboel Republikeinse gedelegeerden achter zich scharen die anders naar Trump gaan. Die laatste vindt dan ook dat Kasich beter uit de race kan stappen: "Hij doet me meer pijn dan Cruz." Maar daar wil Kasich niet niks van horen: "We blijven vechten tot iemand een meerderheid heeft."

Die meerderheid, dat is de kwestie waar Trump zich bij een verlies in Wisconsin zorgen over moet maken. Om op de Nationale Conventie van de Republikeinse partij automatisch als presidentskandidaat te worden voorgedragen, heeft hij 50 procent +1 van de afgevaardigden nodig. Dat zijn er in totaal 1.237.

Momenteel heeft Trump er 749, Cruz volgt met 455 en Kasich met 144. "Verlies in Wisonsin, en zeker een zwaar verlies, zou het al hobbelige pad van Trump naar 1.237 afgevaardigden zwaar bemoeilijken", schrijft E.J. Dionne Jr. in een opiniestuk in The Washington Post. "We staan nu weer waar we aan het begin van deze campagne stonden: niet alleen zal Trump naast de Republikeinse nominatie grijpen, hij zal zijn partij bovendien zo verzwakken dat ze zich de moeite kan besparen om een kandidaat te nomineren."

Als niemand de meerderheid van de afgevaardigden wint, doemt voor de Republikeinen het beeld van de 'open conventie' op. Wie het jongste seizoen van 'House of Cards' zag, weet wat dat betekent. De afgevaardigden zijn dan niet langer verplicht om te stemmen volgens de eerdere resultaten van de caucus en primary's. Ze mogen dan op eender wie stemmen: naast de door het partij-establishment gevreesde Trump komt dan niet alleen Cruz weer in beeld, maar ook de als 'gematigd' beschreven Kasich of andere mensen met ambities voor het hoogste ambt, zoals Mitt Romney of Paul Ryan. Of zoals The Independent het stelde: "Iedereen vanaf 35 jaar met een paspoort en een polsslag komt dan in aanmerking."

Rolt Trump de loper uit voor Clinton?

Een open conventie als Republikeinse 'dog fight' vol achterkamerpolitiek en naijver, waar op het einde niét Donald Trump triomfeert: het is een droomscenario voor de Democraten. De vele ontgoochelde Trump-kiezers dreigen dan niet te gaan stemmen, en zo de rode loper richting Witte Huis uit te rollen voor de Democraten.

Indien Hillary Clinton de Democratische nominatie binnenhaalt, krijgt deze presidentscampagne zo wel een heel opvallende verwikkeling. De misogyne Donald Trump die ongewild wegbereider speelt voor de eerste vrouwelijke president van de VS: een mooier staaltje politieke ironie kan je haast niet bedenken.

Maar zover zijn we nog lang niet. Het is een hele poos geleden dat er nog een open conventie moest worden gehouden. Voor de Democraten gebeurde dat het laatst in 1952, de Republikeinen moeten zelfs teruggaan tot 1948.

Hillary Clinton. Beeld REUTERS
Hillary Clinton.Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234