Vrijdag 21/01/2022

Tienerpooiers

Zorginspectie start onderzoek naar opvanghuis van Saskia Van Nieuwenhove

Saskia Van Nieuwenhove, stuwende kracht achter de vzw die zich ontfermt over slachtoffers van tienerpooiers. Beeld Wannes Nimmegeers
Saskia Van Nieuwenhove, stuwende kracht achter de vzw die zich ontfermt over slachtoffers van tienerpooiers.Beeld Wannes Nimmegeers

De Zorginspectie is een onderzoek gestart naar vzw Ne(s)t. Dat liet Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten. Of de opvang voor slachtoffers van tienerpooiers kan voortwerken, hangt af van de resultaten van dat onderzoek.

Cathy Galle

De vzw Ne(s)t kwam deze week in opspraak toen meisjes die er ooit verbleven hun verhaal deden in Humo. Ze doen hun beklag over gebrekkige begeleiding en bedenkelijke financiële constructies. Zo zouden er ook pooiers binnen geraken, zouden er harddrugs gebruikt worden en zouden meisjes zich prostitueren vanuit het huis.

Lees ook:

‘Clean binnengegaan en als een junk buitengekomen’: opvanghuis van Saskia Van Nieuwenhove ligt onder vuur

Saskia Van Nieuwenhove, stuwende kracht achter de vzw, reageert in een post op Facebook geshockeerd. Volgens haar is de vzw Ne(s)t een innovatief project dat net wars van alle bestaande regels in de reguliere zorg steeds zoekend is naar de juiste manier van aanpak. Ze benadrukt dat het om een heel moeilijke doelgroep gaat, van meisjes die vaak al in andere voorzieningen hun draai niet vonden net omwille van de vele regeltjes waar ze tegen aanliepen.

“We zijn een brughuis”, schrijft ze. “Waar de meisjes zelf de regie hebben om te kijken hoelang ze willen blijven. Ne(s)t gruwt van uitsluitingscriteria en time-outs. Deze meisjes hebben allemaal een verleden met te veel van dat, soms ook achter tralies. Zijn al te vaak verkast omdat ze moeten vertrekken wegens wangedrag in de instelling waar ze woonden. We hanteren geen rechtlijnig beleid maar koesteren de uitzonderingen. We zijn er voor hen en nemen telkens tijd voor een gesprek. We zeggen hen wat wel lukt en houden hen tegen de borst.”

In een officiële mededeling laat de raad van bestuur van de vzw weten dat ze de komende dagen met een uitgebreide reactie zullen komen waarmee ze de ‘groteske aantijgingen’ zullen weerleggen.

Verbetertraject

In het Vlaamse Parlement gaf Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in een antwoord op vragen van Lorin Parys (N-VA) ook meer uitleg. Het Vlaams agentschap Opgroeien wist al enkele maanden van onregelmatigheden bij de vzw en had de organisatie een verbetertraject opgelegd. Dat heeft volgens minister Beke geleid tot een aantal concrete acties. “De belangrijkste zijn het uitwerken van een pedagogisch profiel, het opstellen van grenzen om de veiligheid in het huis te optimaliseren en het inzetten op een kwaliteitsvol personeelsbeleid.”

In december werd de situatie al een eerste keer geëvalueerd. Toen bleek dat er vorderingen waren gemaakt. De vzw had ondertussen ook al op eigen initiatief een crisismanager aangesteld. “We stellen vast dat de organisatie effectief met de signalen aan de slag is gegaan en waar nodig bijstuurt. In februari volgt een nieuwe evaluatie.”

Beke gaf wel nog mee dat het agentschap Opgroeien al een opdracht aan de Zorginspectie heeft gegeven om zowel de inhoudelijke als de financiële werking door te lichten. Of het project kan voortgaan, zal van de resultaten van dat onderzoek afhangen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234